MDF paneel krom, rechttrekken met aluminium?

Daans

  • #1
Ik ben kunstenaar en heb een mdf paneel van 80 x 50 van 8 mm dikte aan beide zijden behandeld, met de bedoeling er op te schilderen. Nu is het paneel niet helemaal recht maar loopt iets bol (een millimeter of 5 denk ik) Dat was al zo toen ik het kocht. Je ziet het haast niet, maar bij het inlijsten gaat dat problemen geven. Nu is mijn idee het volgende om het recht te trekken.

Bij een warenhuis heb je aluminium fotolijsten te koop. Deze zijn behoorlijk sterk en zwaar. Is het een idee om de lijst (zonder glas e.d., dus alleen de aluminium lijst) met een hele sterke lijm aan de achterzijde van het paneel te monteren, en dan een flinke stapel boeken erop te leggen zodat het goed wordt aangedrukt, en even zo laten uitharden.
Is er een lijm die aluminum op hout (mdf) lijmt en die een dergelijke spanning aankan?

En hoe permanent is zoiets, het moet echt absoluut als beton zitten en ook NOOIT van z'n leven meer losgaan.. Graag uw advies!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Gebruik 18 mm hechthout om de mdf plaat op te lijmen, u hebt beide zijden van de mdf-plaat behandeld dus u kunt geen gewone houtlijm meer gebruiken, het beste lijkt mij een montagekit uit te smeren met een lijmkam en onder druk deze verbinding een dag of twee te laten uitharden.

Mdf lijkt me trouwens geen ideale ondergrond voor een schilderij, het is erg gevoelig voor vocht en temperatuur.
 

Daans

  • #3
MDF gevoelig voor vocht en temperatuur? Ik had vernomen dat MDF een zeer stabiel houtsoort is dat nauwelijks werkt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hang maar eens een schilderij met mdf als basis tegen een koude buitenmuur in een ruimte die centraal verwarmd wordt, het schilderij trekt bol.
Mdf is vrij stabiel materiaal en werkt niet zo hard als hout, maar bij bijv. laminaat op mdf basis moet er rondom ruimte blijven voor het werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu