Maximale tussenruimte staanders

Jerseydevil

  • #1
Beste klussers,

Ik ben van plan om een overkapping aan mijn huis te maken. Ik heb gekozen voor de houtsoort Azobe. De totale lengte van de overkapping is 14 meter, de diepte is 3.5 meter. Het dak wordt gemaakt van polycarbonaatplaten van 1 meter. Mijn staanders worden 15 x 15. Mijn liggers 5 x 15.

Mijn vraag is: Zijn vier staanders voldoende om het geheel stevig te maken. De staanders komen dan om de 4.5 meter te staan.

Ik heb het gehele forum doorlopen en ben het antwoord nog niet tegengekomen.

groeten
 

Millew

  • #2
Wat weegt dat dak per m2 ?

Komen de liggers plat, zodat ze stroken met de palen of zet je de brede kant omhoog?
 

Jerseydevil

  • #3
Wat het dak weegt heb ik flauw idee van. Die polycarbonaatplaten wegen bijna niets. De liggers komen stijl te staan, dus met de 15 cm vertikaal....

De verbindingsstukken tussen de staanders maak ik aan allebei de kanten van de staander vast, dus die komen ook ook met de 15 cm. vertikaal.
 

Millew

  • #4
Uitgangspunten:
Eigen gewicht dakvlak 10 kg/m2 inclusief dragers.
Sneeuwbelasting 50 kg/m2.
Eigen gewicht balk 8 kg/m1

Sterkte is voldoende. Doorbuiging met sneeuw er op wordt ca. 21 mm. Maar als je de gunstige werking van de schoren meerekent, zal dat ca. 10 mm worden, e.e.a. afhankelijk van de maat van de schoren.
 

Jerseydevil

  • #5
OKe dank je voor je advies. Bij nader inzien kom ik toch al niet aan 14 meter, maar "slechts" aan 1260 cm. Dus we gaan er voor!!!!!

4 palen is toch wat mooier dan 6...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu