Maximaal te bebouwen erf-oppervlak

Tapie

  • #1
Kan iemand mij misschien vertellen hoe het zit met maximaal te bebouwen erf-oppervlak in geval van een aanbouw aan de woning? Ik heb van de gemeente nu twee verschillende antwoorden gehoord, maar vond de mensen nou niet echt zeker van hun zaak overkomen, dus het is me nog niet duidelijk.

De vraag is of ik bij een aanbouw achter huis:

1. maximaal de helft van het achter-erf mag bebouwen (dus aanbouw+(reeds bestaande) schuur is maximaal 50% van achtererf) of
2. dat ik moet kijken naar mijn totale perceeloppervlak, en dan moet zorgen dat ik met huis+aanbouw+schuur onder de 50% van het totale perceel-oppervlak blijf?

Op beide heb ik nu een bevestigend antwoord op gekregen van de gemeente... Wellicht heeft iemand hier met deze situatie te maken gehad en weet het antwoord. de vrom-site gaf me ook niet direct duidelijkheid.

mvg.
 

Fiesiekus

  • #2
Vraag 't gemeente-antwoord zwart op wit aan ze ; dan zit je juridisch safe.
 

Tapie

  • #4
Ik ben nu het volgende tegen gekomen in de vragenlijst van het ministerie:

Aan- of uitbouw

Is het erf na de verbouwing voor meer dan de helft bebouwd?
Ja/Nee
opmerking hierbij: Dit geldt voor zowel het achtererf als de zijerven afzonderlijk. Ieder erf mag dus voor maximaal de helft zijn bebouwd.

blijkbaar moet dit dus voor elk stuk erf apart worden bekeken!
 

MvanV

  • #5
Als het een vergunningsvrije aanbouw is (de 2,5 metervariant), dan mag de helft van het betreffend erfgedeelte max. bebouwd raken. Dus achtererf, deel achte de achtergevel is dat. Inclusief eerdere aanbouwsels en bijgebouwen als de schuur.

Is het een niet-vergunningsvrije aanbouw, dan besluit de gemeente. Vaak hebben ze in een bestemmingsplan of in welstandseisen daar bepalingen voor. Voldoe je daaraan, dan is het makkelijk.

Voor meer dan de maximale bebouwingshoeveelheid moet je een bouwvergunning van de gemeente hebben, en dat hangt van hun af of ze het willen toestaan. Hangt er vooral af wat voor wijk/situatie het is. In een binnenstad kan het eerder, in een rij waar het potsierlijk zou worden door grote verschillen met buren kan het meestal niet.

Maiximale percentages van het hele perceel heb je NIET voor vergunningsvrije aanbouwen. Dan gelden de landelijke eisen, bekijken per erf waar je bouwt.
Maximale percentages kuinnen ze wel in het bestemmingsplan zetten maar gelden dan alleen wanneer er een bouwvergunning nodig is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
12

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu