marynen wasdroger model CMD 10 R trommel probleem

A

Anonymous

Gast
  • #1
marynen wasdroger model CMD 10 R type nr P511011
bij start of bij omkering van draairichting stopt de trommel met draaien na de trommel handmatig een zetje te geven begint deze weer te draaien. als ik heel weinig was in de trommel doe gaat het redelijk goed. in eerste instantie de poly v riem vervangen, dacht dat deze slipte. helaas geen resultaat. Nu denk ik dat de condensator van 9 micro fahrad stuk is, echter bovenaan bij de spanningsingang aan acherzijde is ook nog een soort condensator gemonteerd waarvoor dient deze? hoe kan ik deze condensators testen en waar kan ik deze kopen. of zit ik op een dwaalspoor

bvd hans
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Hans, die condensator bij de spanningsingang is ongetwijfeld de ontstoorcondensator, daar zal niets mee mis zijn. De condensator van 9 micro farad kun je niet meten maar wel testen. Als je een normale universeelmeter op het hoogste ohmbereik zet, en de condensator erop zet, meet de meter als de condensator goed is een kortsluiting, maar gaat kort daarna steeds opklimmen naar een hogere waarde, en is na ca 10 sec heel hoog. Sluit je de condensator kort dam heb je daarna het zelfde effect. Verwissel je de twee draadjes dan zal de ohmmeter zelfs een negatieve weerstand aangeven, omdat er van de vorige meting nog een restje spanning in zit! Let op! Als er 230 V op de machine heeft gestaan vóór je de condensator los maakt, kan er nog een restant spanning op de condensator staan tussen 0 en 300 V, slecht voor jezelf en voor de meter. Even met spanningsbereik (DC) controleren of hij leeg is en eventueel even kortsluiten. (Witgoed-)monteur, kan een defecte fase-condensator dit probleem veroorzaken? Ok Kluskees leert graag bij...

Hans, kijk ook (alvast) eens verderop dit forum, er staan diverse problemen met trommels van wasmachines en wasdrogers bij... Ik zou in elk geval (eerst) de koolborstels van de motor controleren, dat is een veel voorkomend euvel!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
bedankt voor je reactie kluskees, ga het testen van de condensator proberen, motor heeft geen koolborstels
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Inderdaad, even niet nagedacht! Die condensator wijst erop dat het een asynchrone motor is met twee windingen en aanloop cq fase-condensator. En zo'n motor heeft geen koolborstels.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Motor start Condensator is kapot.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Kijk, daar spreekt de ervaring! Witgoedmonteur, kun je zo'n condensator bij een ("universele") onderdelenzaak halen of moet zoiets echt bij de fabriek/importeur vandaan komen?
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
defecte condesator is ongetwijfeld het probleem, deze wordt dtandaard vervangen door een type van 10 uf verkrijgbaar bij elke onderdelen zaak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu