Mag je een rioolbuis aftakken van een appartementen complex.

Machieltje

  • #1
Hoi Allemaal.

Voor de plaatsing van een wandcloset heb ik nogal problemen. Ik heb een vloeraansluiting momenteel. In mijn vorige bericht is uitvoerig besproken dat een wandcloset onmogenlijk is.

Ik kan echter wel de buis achterlangs fraai afwerken, door de muur heen, en dan weer aansluiten op de verticale hoofdbuis van de flat. Er staat nog 1 woning boven mij en nog 2 onder mij.

Maar ik wil dus op de bestaande (40 jaar oude )buis met een nieuw punt binnen komen. Mijn oude vloeraansluiting wordt gedicht en overheen betegeld dan.

Zie illustratie's:






Mag en kan dit bij een appartementencomplex (koopwoning). Naar mijn mening is de buis van staal of een soort van beton.

De ruimte die nu zichtbaar is, is de centrale schacht van de flat en is niet zomaar toegankelijk. (Uitnembare meterkast wand)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Zo te zien op de foto, is de standbuis een gresbuis.
Daar kun je niet zo maar een stuk tussen uit halen, laat staan zoals je aangeeft in de illistratie met een zadel stuk.
Ik denk ook niet de de VVEW hiermee accoord zou gaan.

De stabiliteit van de gehele standleiding zou eventueel in gevaar kunnen komen als je daar aan gaat hakken of slijpen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je zal dit toch moeten overleggen met de VVE en er een loodgieter naar laten kijken of het kan ja of nee.
 

Machieltje

  • #4
Ok. Ik zal de prof. hier naar laten kijken.

Thanx voor de antwoorden
 

Pigion

  • #5
Is dit wel een gresbui? Ik denk meer aan gietijzer.
Het maken van mooi rond gat in gres is zeker mogelijk. Wel even oefenen op een stukje, als je door de glazuur bent, is het materiaal zachte steen. Met de stabiliteit van de standleiding na het maken van een gat, ben ik niet zo bang. De gresbuis zal uitwendig gauw 200 mm zijn. Bij een wanddikte van 25 mm kan daar een gat in van 110 mm. Je snijdt dan niet teveel "zijwand" weg. Er blijft genoeg staan.
Bij gietijzer zal het wat moeilijker worden. Dak eigenlijk alleen met afboren van het gat met een kleine dia. boor, b.v. 5 mm. en dan dammetjes wegslijpen. De boor moet steeds ongeveer haaks op de ronde buis staan, anders glijdt hij weg, ook even centerpuntje tikken. Reken maar op 10 gebroken boortjes.
Voor een zadel zal je moeten zoeken. Er zijn zadels 160 x 110 en 200 x 125 mm. Ze zijn niet goedkoop! Of iets maken uit een geschikt PVC T-stuk en deze doorsnijden, eventueel zachtmaken door verwarmen en iets te kleine dia. aanpassen op standleiding dia.
Het zadel erop zetten met goede kit en rvs klemmen.
Let op: Als die tijd dat jij aan het boren/slijpen bent, moeten de bovenburen leterlijk de broek ophouden of op de pot :mrgreen:
Mits er voldoende ruimte is, is het wel uitvoerbaar.
Pigion
 

Fiesiekus

  • #6
Denk dat het gietijzer is; en een heidens werk om daar een 110 mm gat in te maken.
 

Black Knight

  • #7
Is het niet mogelijk om met een klokboor/gatenzaag een gat te maken in de buis?
Deze zijn er voor zowel steen/beton als metaal.
(enige probleem zijn dan de kosten voor slechts eenmalig gebruik)
 

Pigion

  • #8
Black Knight,
Forget it om een gat te boren met zo'n stuk gereedschap in gietijzer en helemaal niet in een buis. Ik heb persoonlijk ervaring met het boren van aftakkingen op pijpleidingen van 2" tot 32" . Gietijzer is moeilijk te verspanen. Zoals ik schreef, gaat dat het beste met afboren van het gat met een kleine boor. Eigenlijk moet de boor ook nog geslepen zijn voor gietijzer. Je kan ook met een kleine slijpschijf 2 sneden maken en dan heb je een vierkant gat. Dat moet met slijpen dia 110 gemaakt worden. Een hel of a job, beter afboren. Als de afstand toilet - buis kort is, zou je ook naar 90 mm kunnen gaan, denk aan een gladde overgang i.v.m. aangroei.
Misschien lukt de hele execitie met een diant boorkroon. Ik heb er geen ervaring mee. De diamantkroon zal snel slijten bij gebrek aan koeling.
Pigion.
 

Black Knight

  • #9
Het was maar een tip, wist zelf eigenlijk niet dat gietijzer zo slecht te bewerken is. Heb echter zelf al heel wat gezien/meegemaakt met het zagen van gaten in (metalen) buizen. Tot hiertoe waren dat dus ijzeren en inox buizen, dacht dat het dan met gietijzer dan ook wel zou lukken. Blijkbaar ben ik mis.
 

Dennis74

  • #10
Gietijzer(Een standleiding van gres heb ik zelden/nooit gezien) bovenin afslijpen,de buis uit de mof halen die onder zit.Stuk pvc ertussen met t-stuk voor toilet,circonring in de mof,bovenin afwerken met een krimpmof of tegenwoordig heb je van die mooie rubberen klembanden.Dit alles in elkaar maken met een overschuifmof ertussen anders krijg je hem niet in elkaar.
Geen gemakkelijke klus iig. :roll:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
@Henk, waarom 2 overschuifsokken naast elkaar?
 

Dennis74

  • #13
Ron321 schreef:
@Henk, waarom 2 overschuifsokken naast elkaar?
Het zal met 1 ook wel lukken,maar zo bedoel ik het dus,mooie tekening :!:
 

Pigion

  • #14
Henk,

Prachtige tekening. Ik heb ook aan deze oplossing gedacht, doch was niet zeker hoe de bestaande gietijzeren buis is bevestigd en ook verticaal voldoende wordt opgevangen. Ik zag die hele pijp al een paar cm naar beneden schuiven.
Dit is wel de makkelijkste manier om de best. buis door te slijpen.
Ik zou wel even de fixatie van de gij. buis ter dege controleren.
Pigion
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
@Henk, waarom 2 overschuifsokken naast elkaar?

je hebt te maken met 2 vaste punten dan krijg je de buis er niet tussen ondanks speling in gietijzer mof, met behulpvan op een buis gemonteerde sokken schuif je er tussen men moet wel beugelen.



Maar @ Pigion als de standeiding in een schacht zit en niet is ingestort in de beton vloer raad ik je aan om er van af te zien want de druk en het gewicht van het gietijzer is te groot als je doorslijpt dan zakt de buis met alle gevolgen van dien.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #16
Okee Henk, bedankt voor de uitleg.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #17
Beter is een expansiestuk te gebruiken,die kan er zo tussen gezet worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu