Machinereiniger vs. soda

Marc0

  • #1
Op dit forum wordt vaak aangeraden de vaatwasmachine te reinigen met soda, als alternatief voor de in de handel verkrijgbare machinereinigers van de bekende merken.

Nu heb ik me daar laatst tijdens een verloren uurtje eens in verdiept. De machinereinigers zijn op basis van citroenzuur; en soda, oftewel sodiumcarbonaat, is een hoofdbestanddeel van vaatwasmiddel (zowel los poeder als tabletten)!

Het lijkt mij dus dat het reinigen van de vaatwasmachine met soda niet wezenlijk anders is dan datzelfde doen met vaatwasmiddel (behalve dat soda een stuk goedkoper is). En of machinereiniger nou daadwerkelijk beter of slechter is weet ik natuurlijk niet, maar het product is in ieder geval wezenlijk anders (citroenzuur ontvet in ieder geval wel en het wordt ook als ontkalkingsmiddel gebruikt).

Ik vroeg me af wat de kenners hiervan vinden!
 

Fiesiekus

  • #2
De chemische reactie tussen citroenzuur en vetten ken ik niet zo 1-2-3, denk dat soda (Natriumcarbonaat), sterker ontvet dan een (willekeurig) zuur.

En bij de sodamethode maak je idd een veel sterkere oplossing dan met de tabletten. Een deel van de werking van tabletten bestaat ook uit "simpelweg" ontvetten van de vaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu