Maatvoering vloerverwarmingbuis

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Een paar maand geleden heb ik hier in het forum Inregelen groepen vloerverwarming advies gevraagd over het zelf inregelen van een vloerverwarmingsverdeler die wij binnenkort in ons huis in Kazachstan willen plaatsen. De juiste verdeler heb ik inmiddels op het oog, maar ik heb nog wat onduidelijkheid over de leidingdiameter.

Voor vloerverwarmingslussen tot ca. 100 meter worden leidingen van 16x2 geadviseerd. Als ik in Kazachstan dergelijke buis koop krijg ik een buis die 16 mm binnenwerks is met 2 mm wanddikte, dus 20 mm buitendiameter. Als ik hier in Nederland kijk krijg ik het idee dat met 16x2 bedoeld wordt 16 mm buitenwerks dus een binnendiameter van 12 mm. Dat is nogal een verschil.

Mijn vraag is dus simpel, als hier in Nederland gesproken wordt over 16x2 kunststof of kunststof-aluminium leidingen, is 16mm dan de binnendiameter, of de buitendiameter?
 

Pigion

  • #2
De Europese normen en aanduidingen zijn duidelijk: 16 mm is de uitw. diameter van de buis.
De verwarring in Kazakstan komt waarschijnlijk vanwege de aanduiding voor inch-maten buis. Daar wordt uitgegaan van de nominale binnendiameter. Om het nog een beetje moeilijker te maken hoort bij elke inch maat een vaste buitendiameter. Anders zouden pijpen met verschillende wanddiktes niet aan elkaar geschroefd kunnen worden met gesneden draad en hennep.
Pigion
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Bij inchmaten wist ik het, die zijn vrij gestandaardiseerd in de wereld en worden voor metalen pijp zelfs in Kazachstan gebruikt. Maar de kunststof-aluminium buizen hier worden geimporteerd uit China en hebben daarom metrische aanduidingen.

Ik ben eigenlijk wel blij dat met 16 mm de uitwendige maat bedoeld wordt. Dat scheelt in de prijs en bovendien in het bochten leggen van de leidingen in de vloer.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Let wel op dat een buis 16x2 minder warmte afgeeft dan een buis 20 x2.

Dus dat er meer lussen in gelegd wordt, betekend niet direct dat de capaciteit ook omhoog gaat met een dunnere slang.

Vr Gr en succes ermee
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Het wordt bijverwarming, dus als de maximale warmteafgifte niet voldoende is om de kamers op temperatuur te houden hebben we altijd de radiatoren nog. Maar het koude voeten gevoel is dan in ieder geval wel weg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
11
9
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu