Luchtontvochtiging kelder

Barry999

  • #1
Beste allemaal,
Sinds een jaar of zeven ben ik de gelukkige bezitter van een nieuwbouwwoning met kelder. Echter de kelder is volgens mij vochtiger dan hij moet zijn vanwege de beluchting. De luchtafvoer vindt plaats via mechanische ventilatie. De luchtaanvoer via de kelderdeur die uitkomt in de woonkamer. Het gevolg is, dat de warme kamerlucht met een vochtigheid van 50-60% de kelder ingezogen wordt, afkoelt en naar de 70-90% gaat, afhankelijk van de temperatuur (seizoen). Bij de oplevering van het huis kregen wij er een luchtontvochtiger bij (...). Maar volgens mij is de luchtverversingssnelheid zo hoog dat de luchtontvochtiger effectief alleen de temperatuur verhoogt en zo de lucht relatief droger maakt. Dit vreet natuurlijk energie en de kelder is warmer dan nodig. Ik wil nu de ontluchting beter regeling.
(1) is beluchten dmv een koker naar de kruipruimte een optie? Radon is dan een issue, maar als de mechanische ventilatie altijd lucht afvoert is dit dan nog een groot probleem? Hoe hoog moet het aanvoer gat zitten tov maaiveld?
(2) bij beluchting naar buiten is één aanvoer met een koker naar buiten voldoende of is het beter er twee te maken naar twee kanten van het huis voor aan- en afvoer? Kan dit niet gaat fluiten?
(3) heeft iemand anders ervaring hiermee?
Bedankt voor elke tip!
Barry
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
In België wel Barry, ik zou daar ook een wat site's bezoeken. :wink:
Wat wil u met de kelder. Volgens mij als je van buiten een beetje lucht aanzuigt en aan de andere kant van de kelder weer naar buiten blaast heb je de minste problemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu