Lucht- en vochtdichting vloerluik

Advies93792

  • #1
Er zijn al een aantal topics te vinden over een soortgelijk probleem, heb echter nog niet de oplossing gevonden. Bij het renoveren van mijn nieuwe woning kwam ik erachter dat het vloerluik bij de voordeur niet voldeed (lees: verrot). Ik heb deze toen vervangen voor een nieuw vloerluik conform bouwbesluit

Dit nieuwe luik voldoet wel maar het frame waar deze in valt is niet waterpas (metalen frame ingestort in betonvloer). Het luik wiebelt dus wanneer je er over loopt en lucht en vocht (uit de vrij natte kruipruimte) komt in de woning. Ik heb nog een extra tochtstrip toegepast in het frame maar ook dit mocht niet baten....

Wat nu? Ik wil uiteraard heel graag vocht- en luchtdicht afsluiten. Ondermeer omdat ik een parketvloer ga plaatsen (uiteraard niet tot de rand van het kruipluik). Ik vond een tip om gebruik te maken van een Pur-dichting maar kan me niet zo goed voorstellen of dat de oplossing voor dit probleem is en zo ja hoe je dat precies aanpakt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat je zou kunnen doen. Maak het frame of de plaat geschikt voor hechting siliconenrubber. Een van de twee, dus het frame of het luik, beplak je met huishoudfolie, aan deze folie hecht geen siliconen. Je spuit een ril siliconen op het horizontale deel van het frame. Leg het luik op zijn plek misschien even aandrukken en een dag laten liggen, weghalen eventueel wat overtollig wegsnijden.

Uiteraard zorgen dat je niet teveel siliconen spuit, hecht het op een ongewenste plek ja dat heb je een probleem. :cry:
 

Advies93792

  • #3
Interessant idee, bedankt voor je reactie! Dus siliconen ipv bijvoorbeeld Pur? Zou standaard waterbestendige siliconenkit (waarschijnlijk een forse hoeveelheid) voldoen? Het luik zelf is aan de onderkant voorzien van een neopreenband, deze komt dan uiteindelijk op de siliconenkit te liggen. Die combi zorgt dan voor een goede sluiting?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee siliconen is geen PUR. Siliconen koop je in tubes van ongeveer 300ml met zo'n spuitmond die je erop moet schroeven. Koop deze niet te goedkoop dan is het meestal rotzooi.
Het voordeel is dat de siliconen de afwijking van het luik aanneemt. Neoprene is recht of vlak en kan maar een klein beetje afwijking opvangen.
Let op dat je maar een heel dun rilletje aanbrengt de kier tussen luik en frame zal niet erg groot zijn.

Enne voortaan niet meer quote he. :wink:
 

Advies93792

  • #5
Sry voor quote :) Ik weet wat siliconenkit is. Alleen wijkt dat dus af van die suggestie voor Pur die ik las. Ik denk dat jou idee beter is. We gaan het gewoon proberen. Ik begon al te denken aan het wegbreken en opnieuw plaatsen van een frame (storten in beton ofzo). Als het kit idee voldoet hoeft dat natuurlijk niet!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ja een keurig Forum. :wink:
Ik moet zeggen dat ik dat verhaal van de PUR niet gelezen heb.

Heel heel lang geleden werden op deze manier stalenramen vrij van tocht gemaakt. Alleen was er toen een primer bij kon je met een kwastje die antikleef aanbrengen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Breng een luchtdichting aan tussen begane grondvloer en luikrand. Vaak wordt een PUR-dichting gebruikt vanwege de oneffenheid van de vloer. Voor luchtdichtheidsklasse 3 moet de naad worden afgeplakt.
Deze PUR-afdichting is niet bedoeld tussen luik en rand maar vloer en rand.

Beetje zonde als je zo'n mooi luik hebt aangeschaft om dan zelf de afdichting te gaan aanpassen. Is het niet mogelijk om de rand waterpas te krijgen? Hoe zit dit vast?
 

Advies93792

  • #8
Het is een metalen L-profiel dat ingestort (?) ligt in het beton... Ik kan wel even een foto maken ter verduidelijking natuurlijk! (Scherp gezien van dat Pur-verhaal overigens!)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik heb het zelfe probleem. Die grijze plaat deksel met een flinke laag EPS trekt om welke reden dan ook iets krom. Bij mij zit een rubberprofiel tot nu toe sluit het nog af. Maar het wiebelt wel.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Het wiebelen, of niet vlak liggen, zou je met een paar opvul plaatjes op kunnen lossen.

Daarna zou je Compriband/Zwelband op de matrand kunnen plaatsen, en daarkomt dan de deksel op.
De compriband sluit dan de naden tussen rand en plaat af.
Zo ligt het bij mij al jaren, zonder dat er tocht of vocht uit de kruipruimte komt.
 

Advies93792

  • #11
Uploaden van foto's lukt om een of andere reden niet goed, maar volgens mij is het idee wel duidelijk? @Wgb: vreemd dat die plaat krom trekt, het zou watervast moeten zijn? Wellicht temperatuur ofzo... @Peter: wat bedoel je met 'opvul plaatjes'/ en hoe zou je compriband op de juiste manier verwerken (ik heb hier nog nooit mee gewerkt)....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Peter schreef:
Daarna zou je Compriband/Zwelband op de matrand kunnen plaatsen, en daarkomt dan de deksel op.
Dit snap ik niet helemaal. Wat is de matrand.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
De matrand is het ijzeren hoekprofiel, wat in de vloer gestort is, waar het luik in ligt.
Tenminste zo noemen wij dat, maar in een andere streek, zal die ook wel een andere naam hebben. :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Helemaal duidelijk. :)
 

Advies93792

  • #15
Hoi Peter, had je mijn vraag over opvulplaatjes/compriband nog gelezen? Thanks!! :)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Met opvul plaatjes, zijn kunststof plaatjes van verschillende dikte.
Die leg je dan op het ijzeren frame, zodat het rooster niet meer wiebelt.

Aan compriband, zit aan 1 kant een lijm laagje op en die plak je dan net zoals een tochtstrip op het ijzeren frame.
De compriband zet/zwelt daarna uit, en neemt de vorm aan van de ruimte tussen deksel en frame, zodat het mooi afgesloten wordt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Dat band neemt dat wel of geen vocht op.
 

Advies93792

  • #18
Oke Peter het idee is mij duidelijk. Tav Wgb's punt mag ik aannemen/hopen dat compriband geen vocht opneemt/doorlaat....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Op de verpakking zou iets moeten staan dat de kunststof gesloten cellen heeft.
 

Advies93792

  • #20
Oke, ik wil nog even terugkomen op dit onderwerp. Bij het kruipluik en onder de dorpel bij het toilet heb ik een vervelend soort 'aanslag' ontdekt. Deze wittige aanslag/wollig/kristalachtige aangroei (???) blijft ook na meermaals behandelen met bleek/chloor terugkomen. Ik vermoed dat het zouten zijn die door het vocht in de kruipruimte naar boven komen maar misschien vergis ik mij? Wellicht een soort schimmel? Ik ben bang dat het mijn nieuwe parketvloer aan zou kunnen tasten en wil graag weten hoe ik dit zou kunnen bestrijden...
(ik heb geprobeerd de klusidee fotoupload te gebruiken maar dit lijkt bij mij niet te werken in chrome/iexplorer9)


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu