Lood en aluminium

Markie

  • #1
Kan er iemand mij zeggen of lood en aluminium op elkaar een negatieve reactie geven.

Het lood om de waterdichtheid tussen de muur en de veranda te verzekeren is reeds na een 8 tal jaar helemaal aan het verpulveren en aan het wegteren.

Kan iemand mij een beetje raad en misschien een oplossing geven voor dit raadsel aub.

Alvast bedankt , groeten Markie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien kun je ook nog even aangeven wat het verband met aluminium hierin is?

En/of op andere manier de situatie wat uitgebreider beschrijven?
Zoals je het hierboven hebt beschreven is het voor ons óók een raadsel(tje).

Wat voor soort "raad" verwacht je?
 

Markie

  • #3
Ik heb een veranda geplaatst over 8 jaar en die bestaat uit aluminium en het lood zit in de muur gewerkt en ligt op de veranda om geen waterinsijpeling te hebben.

Het is precies het lood die op het aluminium van de veranda ligt die gewoon helemaal bleek kleurt en barst. En als je het aanraakt verpulverd het gewoon.

Er heeft iemand mij gezegd dat lood op aluminium een negatieve werking heeft.
Zou dit kunnen ?
 

PdeBruine

  • #4
Even gegoogled en meteen dit gevonden:
[url=http://www.samenvattingen.com/documenten/5244695/ schreef:
Aluminium, kunststof en houten kozijnen[/url]"]4.1 Monteren van aluminium kozijnen

Het monteren van aluminium kozijnen in een houten stelkozijn geeft vaker problemen. Condensatieproblemen tussen het buitenste profiel van het aluminium en het stelkozijn kan het stelkozijn vroegtijdig afbreken. Muuraansluiting moeten onder alle weersomstandigheden lucht- en waterdicht zijn en de bewegingen van het montagekozijn kunnen opvangen. Stelkozijnen worden tijdens de ruwbouw als hulpconstructie voor de maatvoering en de bevestings- en stelmogenlijkheid voor later te plaatsen montagekozijnen gesteld. Stelkozijnen vormen de verbinding tussen het gevelelement en de constructie.

De waterkering van houten stelkozijnen verdient de nodige aandacht (zie fig.2). Als je het lood niet goed doorzet boven het stelkozijn is de kans groot dat er spouwwater in de constructie komt. Bij een aluminium kozijn wordt vaak de fout gemaakt dat het lood op het aluminium wordt aangeklopt, waarna een chemische reactie ontstaat, om dit te voorkomen biedt een kunststof folie een oplossing.
Zie ook verder hier.
 

Uibeltje

  • #5
Twee verschillende metalen reageren altijd met elkaar. De meest onedele, in dit geval aluminium zal oxideren. Het klopt dus. Het is te verhelpen door ervoor te zorgen dat ze absoluut geen contact meer met elkaar maken.

edit: te traag getypt, pdebruine was me voor :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
@ Uibeltje,
traag typen is niet erg, het topic niet goed lezen is ......., het gaat om het lood en niet om het aluminium :?
 

Uibeltje

  • #7
:oops: Inderdaad niet goed gelezen.

Chemisch gezien kan ik het dan echter niet verklaren waarom het lood oxideert en niet het aluminium. Scheikundeles toch te lang geleden.
 

Fiesiekus

  • #8
Zowel aluminium als lood oxideert. In dit geval van metaal plus water wordt de mate van oxidatie bepaald door de zgn elektronnegativiteit van het metaal: de mate waarin een metaal de neiging heeft zich te binden aan een elektron van een ander element, bijv. van zuurstof.

Lood heeft een elektronnegativiteit van 2,33, aluminium van 1,61. Lood zal in de oplossing "verdwijnen" (kort gezegd: lood is onedeler dan aluminium) en ik denk dat je alleen een restje loodoxide overhoudt.

Er moet een goede scheiding tussen het lood en het aluminium zijn; indien er een vochtbrug tussen de twee kan ontstaan blijft de chemische reactie (electrische cel) intact. Een dunne folie is met risico dat bij een klein gatje of scheurtje de chemische reactie gewoon verder gaat.
 

Uibeltje

  • #9
Fiesiekus schreef:
(kort gezegd: lood is onedeler dan aluminium).
Hier ben ik het niet mee eens, aluminium is juist onedeler. Hoe hoger de electronegativiteit des te edeler het metaal. (bv goud met een EN van 2,45 behoort zelfs tot de edele metalen). Daarom verwacht ik ook dat juist het Al sneller oxideert en niet het Pb.
 

Fiesiekus

  • #10
Verhip, je hebt gelijk.... ik heb ergens een denkfout gemaakt. Hoe hoger de elektronnegativiteit des te lager de neiging om te oxideren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Markie schreef:
Ik heb een veranda geplaatst over 8 jaar en die bestaat uit aluminium en het lood zit in de muur gewerkt en ligt op de veranda om geen waterinsijpeling te hebben.
Volgens deze beschrijving ligt het lood over het aluminium.
Wie zegt dat het aluminium eronder niet nog veel beroerder aan toe is? :?

Mijn indruk is, dat Markie dit zelf heeft aangebracht (bij een klant?) en nu met een probleem zit.
Klopt dat, Markie?

Anders misschien toch nog even nader omschrijven, wat waar en hoe?
 

Stunz

  • #12
Waarschijnlijk is het lood er slechter aan toe en wel om de volgende reden:
Aluminium oxideert zeer snel maar vormt dan een hele harde laag die het onderliggende metaal beschermd tegen verdere oxidatie. Deze aluminium-oxide is zelfs zo hard dat het gebruikt wordt in profesionele hardmetalen beitels (met beitel plaatjes) voor metaal draaibank / freesbank etc..

Lood is zeer zacht en vormt ook een zeer zachte en open oxidatie laag. Dus als de situatie ervoor geschikte is (verschil in EN en water) blijft lood "door"-oxideren.

Vandaar dat er van het lood niets anders overblijft dan lood-oxide.

Het verschijnsel wordt ook wel spanningscorosie genoemd. (naar het verschil in electron negativiteit welke niets anders is als een spanningsverschil. Het water zorgt ervoor dat er ook een stroom kan lopen)

Vincent
 

Markie

  • #13
Het aluminium is tot dusver nog altijd in zeer goede staat maar heb wel gezien dat de aannemer van de veranda transparante silicone tussen het aluminium en het lood heeft verwerkt tegen het opwaaien en regen-of sneeuwinslag denk ik. Ik ben al tevreden dat ik de oorzaak weet dankzij jullie. Nu had ik nog graag even geweten wat ik het best kan gebruiken als beschermfolie tussen het aluminium en het lood en hoe dit te bevestigen.

Ik wil hierbij iedereen van harte bedanken voor jullie reactie.

Groeten Markie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Ik kan me niet voorstellen dat het lood zo snel verteerd is, zou dit zo zijn dan zou een behoorlijk gedeelte van ons land met kapot lood te maken hebben.
Bij het gebruik van daktrim is er in het verleden al zo veel lood als afdichting op aangebracht dat er geweldig veel lekkages zouden zijn.

Kan het niet door de werking van de siliconenkit komen, die is toch zurig ?
 

Gerrit

  • #15
Ik weet ook niet hoe het kan, Jan. Feit is wel dat ik het zelf heb gehad met lood dat aan een nieuw dakraam zat om over de dakpannen te kloppen. Dit viel na 10 jaar spontaan geheel verpulverd van het dakraam.
Oorzaak.........? Ik weet het niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Ik heb het nog nooit meegemaakt dat lood totaal verpulverde, nu moet ik erbij zeggen dat ik de laatste zeven a acht jaar niet meer met lood gewerkt heb.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #17
Zure regen en lood verdragen elkaar niet.

En folie tussen lood en aluminium leggen help ook niet, vanwege electrolitische werking.
Het proces gaat dan nog gewoon door, via de goot condenswater uit een HR ketel over het lood geeft ook het zelfde effect en wit uitbijten.

Salpeterzuur uit de cement geeft ook z'n effect van wit lood wat verteert.

Lood gaat niet meer zo lang mee tegenwoordig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Dat zure ken ik, dat is het oplossen van het lood onder invloed van de zure omstandigheden.
Ik blijf met de vraag over het verpulveren zitten, de TS waarschijnlijk ook.
 

Markie

  • #19
Als het om de zure regen zou gaan dan zou iedereen in de buurt daar last van hebben wat niet het geval is.

Markie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu