Locatie gas- en elektraleiding keuken

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Veel gespit in het archief, maar toch ben ik er nog niet uit... De lastigste vraag gaat over gas, daarom maar in deze rubriek geplaatst.

Hier is een plaatje van het keukendeel waar het om gaat:



1. Water aan- en afvoer zitten in het gootsteenkastje, tbv kraan en vaatwasser. De afvoer komt uit de muur op zo'n 40cm hoogte, een pvc 90gr bocht die eindigt op een 50mm mof. Warm en koud water zitten ong 20cm daarboven. OK?

2. Elektra voor oven, vaatwasser, en 3-fasen voor evt elektrisch koken (allemaal op aparte groepen) zou ik het liefst ook op de achterwand in het gootsteenkastje monteren. Veilig en OK?

Dan de lastigste, de gasaansluiting. In het naastgelegen kastje lukt niet, dat wordt een ladenkast, waardoor de aansluiting onbereikbaar zou worden. Rechts van de kookplaat lukt ook niet, hij zit strak in de hoek.

3a) Het liefst de gasaansluiting dus ook in het gootsteenkastje. Maar mag dat? Het is dan niet in het naastgelegen kastje.

3b) Als het mag, lukt het dan qua lengte? RVS gasslangen zijn max 120cm lang. Als de aansluiting op de kookplaat aan de rechterkant zit, red ik het niet tot aan het gootsteenkastje. Of hebben inbouwkookplaten zowel links als rechts een aansluitmogelijkheid?

Dank,
Wim
 

Rolandv

  • #2
De ladenkast is in de meeste gevallen niet gemakkelijk maar nog wel te doen omdat de laden er meestal snel uit te halen is maar u kunt de gaskraan natuurlijk ook onder de gootsteen plaatsen ik zou er dan alleen een aanluiting met koperen buis aanmaken naar de kookplaat
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De gaskraan kan prima achter de ladenkast, u moet wel even zuiver uitmeten waar de kraan moet komen, anders stoot de lade tegen de kraan.
Wanneer er een ladenkast naast het kooktoestel zit plaats ik de kraan er gewoon achter, dat is handiger omdat u geen extra lange gasslang nodig bent.

Zit er een oven onder de kookplaat dan aansluiten met een rvs slang, een gewone slang mag niet boven of achter een oven.
Een koperen aansluiting mag wel maar is lastig uit te voeren voor een leek op dat gebied.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Maar officieel mag hij niet achter een lade zitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat dacht ik ook tot ik een paar weken een keuken heb aangesloten en moeilijk weg kon met de gasaansluiting, ik heb de gasleverancier gebeld, er werd geen probleem van gemaakt dat de aansluiting achter de lades zou zitten mits de kraan gemakkelijk bereikbaar was.
Bij nieuwe keukens is de kraan achter de lades gewoon bereikbaar.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
En dan nu nog het door TS gevraagde antwoord :mrgreen:

Ja hij mag in het gootsteenkastje, als de gaskraan dan goed bereikbaar is.

Dat is beter dan achter een ladeblok, want bij vlam in de pan er nog een lade uithalen lukt dan meestal niet meer :wink:

Vr Gr en succes ermee
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik zou de kraan in zo'n geval dan vlak achter de deur op de zijwand van het gootsteen kastje monteren.
Dat soort kastjes zijn meestal ook niet erg overzichtelijk.... :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu