Lijmresten verwijderen van trap

WillemV

  • #1
Wil mijn houten trap schilderen, waarop een dikke laag lijm is aangebracht vanwege de vorige bekleding.
Hoe verwijder ik die? En: welke verf is het meest geschikt voor het schilderen van een trap?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U kunt dikke lijmresten op 2 manieren verwijderen.

1. Afbijt

2. Wegsteken

Met afbijt moet u goed oppassen dat de trap gedurende enige tijd niet belopen kan worden en het geeft chemisch afval dat u bij de gemeente moet aanbieden.

Wegsteken doet u niet met een plamuurmes maar met een speciaal apparaat waarop een lepelvormig mes kan worden gemonteerd. Hiermee gaat het verwijderen heel gemakkelijk, en u kunt het afval als huishoudelijk aan de vuilnisman meegeven.

Dat apparaat is pittig in aanschaf, maar voor 10-tallen andere klussen inzetbaar dus het overwegen van aanschaf meer dan waard. Hier op het forum hebben we daarover al het nodige geschreven.

Pas op met het föhnen van oude lijmlagen ( damp en brandgevaar als u een op riet gestucte onderzijde van de trap hebt ).
 

J-weetje

  • #3
Wat je ook eerst nog kunt proberen is of de oude lijm oplost in gewoon water.
Ik heb twee keer een trap kaal gemaakt waar tapijt lijm op zat die helemaal zacht en snotterig werd door er 5 a 10 minuten een vochtige/natte doek op te leggen. Daarna kon je het met een plamuurmes/verfkrabber gewoon erafhalen zonder kracht te hoeven zetten. Is het testen wel waard denk ik, hoef je niet van de vieze afbijt te gebruiken :wink:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Je-Weetje het maar nooit! Altijd het proberen waard.

:mrgreen:
 

WillemV

  • #5
Bedankt voor jullie reacties.
Ben nu twee weken bezig en het begint te lukken: eerst met Alabastine afbijt eroverheen, dan met een heteluchtpistool de rest weghalen. Het is een hels karwei, maar het resultaat is er gelukkig naar.
Nogmaals, dank!
WillemV
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu