Lijmen met acrylaatkit?

KlaasK

  • #1
Het huis dat wij onlangs hebben gekocht, hing vol met sierlijsten. Hoewel mijn vrouw er 'niet echt problemen mee had', vond ik ze spuuglelijk. Die moesten er dus af. Tijdens het klussen bleek dat de lijsten op zowel muur en plafond stevig waren bevestigd met montagekit. Gevolg: stukken muur, plafond en pleisterwerk werden meegetrokken. Uiteindelijk heb ik alles kunnen repareren en schilderen.

Dit is nu een kleine 3 maanden geleden en na flink wat klussen in de tussentijd, wil ik deze week een MDF-boom op de muur van de nieuwe kinderkamer bevestigen.

Het gaat om onderstaande boom van 120 breed en 180 hoog, bestaande uit 5mm MDF-platen.

Nu het probleem: Ik wil hem op de muur bevestigen. De muur hebben we voorzien van glasvezelbehang. Boren is eigenlijk geen optie, dus wil ik lijmen. Maar door de horror die de sierlijsten met montagekit met zich meebrachten, wil ik de MDF-platen lijmen op een manier waarop ik ze relatief eenvoudig weer kan verwijderen over een paar jaar. Met relatief eenvoudig bedoel ik dan zonder het behang van de muur mee te trekken.

De platen die bevestigd moeten worden zijn op z'n grootst 50x20cm en dus 5mm dik. Ze wegen dus feitelijk niets, maar ze komen wel deels boven het kinderbedje te hangen. Dus ze mogen er hoe dan ook niet afvallen.

Om een lang verhaal kort te maken: Is het verstandig/mogelijk om de boom op de muur te bevestigen met acrylaatkit? Of zijn er beter oplossingen/lijmsoorten?

Het gaat om deze boom:
 

Bike27

  • #2
Een lijm die sterk genoeg is om een dergelijk stuk goed vast te houden, moet vrij sterk zijn. Ik begrijp je wens, maar dit lijkt mij een lastige combi met gemakkelijk van de muur te halen.

In de badkamer zijn wel systemen om te plakken en deze met een stripje naar beneden te trekken weer makkelijk te verwijderen, maar voor op een muur is mij niet bekend.

Je geeft zelf aan dat schroeven geen optie is. Dit is echter wel verreweg het makkelijkst met verwijderen (en dan heb je maar een enkel schroefgat te vullen).
 

KlaasK

  • #3
Dankje voor je reactie. Eigenwijs als ik ben, heb ik gistermiddag toch een deel met acrylaatkit bevestigd om te kijken wat het resultaat zou zijn. Het deel zit nu dusdanig vast dat ik het er niet zomaar aftrek. Met redelijk wat kracht zetten, komt er geen beweging in.

Nu vraag ik mij af of dit zo blijft, of dat de hechting na verloop van tijd los gaat laten, bijvoorbeeld door veroudering van de kit of het verdampen van vocht in de kit. Moet ik mij hier zorgen om maken of is vast gewoon vast?
 

Poster

  • #4
Alles zit op het behang, nu maar hopen dat dit niet scheurt, ik zou toch maar een schroefje gebruiken, voor de veiligheid.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als het glasvezelbehang goed gelijmd is komt het niet los en scheurt het niet, daar zou ik me geen zorgen over maken.
Of het gemakkelijk te verwijderen is zonder beschadigingen zal de tijd uitwijzen, daar geloof ik niet aan.
 

Poster

  • #6
Bedje in ieder geval wat van de muur afhouden, voor als het toch naar beneden komt.
 

KlaasK

  • #7
Dank voor jullie reacties. Na wat zoekwerk blijken dergelijke mdf-figuren wel vaker met kit aan de muur bevestigd te worden. Zowel siliconen als acryl. Ik ga ervan uit dat het behang goed verlijmd is en anders verdien ik het dat overnieuw te moeten doen. :roll:

Normaalgesproken ben ik voor boren, maar bij boren door (glasvezel)behang krijg je vaak problemen met puin dat achter het behang blijft hangen. Ik had al wel bedacht kruisjes in het behang te snijden, die open te vouwen, dan te boren en een schroef en plug erin, zodat je later de gaten kan vullen en het behang weer dicht kan vouwen. Maar het zijn flink wat delen, dus flink wat gaten en dan ook nog in een betonnen muur... Lijmen leek mij dan een betere oplossing. Ook omdat de delen vrij weinig wegen.

We zullen zien hoe ik het over een paar jaar van de muur krijg,
 

Bprosman

  • #8
Staaldraadje achterdoor trekken waar je ook taarten mee snijdt en waar James Bond zn vijanden mee wurgt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
De moderne acrylaat kitten hebbe een grote kleefkracht. Wij hangen er zelfs staande ( dus op een plint steunende ) spiegels mee aan de muur ).

De platen er schadeloos vanaf krijgen zal een heel moeilijke opgave blijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu