Levensduur niet in gebruik zijnde vloerverwarming

Pancake

  • #1
Ik heb een woning op het oog met een hele lelijke parketvloer erin. Deze vloer moet eruit en vervangen worden door een leisteen vloer. Ik heb ondertussen begrepen dat het om een massieve (?) lapatio parketvloer gaat die rechtstreeks op de cementdekvloer verlijmd zou zijn.

Ik weet niet goed hoe de betonvloer er uit zal komen te zien als ik die parketvloer eruit ga halen (ik heb zo links en rechts al wel wat slooptips opgedaan), maar in het geval de hele cementdekvloer naar de knoppen gaat, overweeg ik om een vloerverwarming aan te leggen (nog even los van de vraag of ik e.e.a. red qua benodigde dikte). De leisteen moet op een vlakke vloer gelegd worden en als ik deze toch moet egaliseren….

Nu wil ik deze vloerverwarming vooralsnog niet gaan gebruiken. Ik heb nl. honden en die liggen graag op een koele vloer. Ik zie een vloerverwarming echter wel als een waardevolle investering in de woning. Mijn idee is dus om alleen de leidingen (en uiteraard de isolatie) van de vloerverwarming aan te leggen, maar deze niet aan te sluiten. De leidingen komen bij de ketel uit de vloer en daarmee stopt mijn systeem (ik bouw er alleen een kistje omheen om deze leidingen te beschermen).

Zijn er technische bezwaren te bedenken om dit te doen als ik de vloerverwarming de komende 10 of 20 jaar niet zou gebruiken? Je hebt uiteraard te maken met zaken als renteverlies van je investering en meer van dat soort zaken, maar ik zit puur op de technische risico’s te letten. Is het wellicht nodig dat ik het systeem vul met een bepaalde vloeistof om corrosie of zo tegen te gaan?

Mijn idee is dus in feite ingegeven vanuit de gedachte dat wanneer ik nu toch in de zooi zit, ik er beter maar goed gebruik van kan maken.
 

Ceeshobby

  • #2
Een tegelvloer is kouder dan parket, zou zelf de vloerverwarming wel aansluiten. Al stroomt er in de winter maar lauw water door heen.
Je kunt het eerst zelf uitproberen hoe koud je vloer is in de winter.
En als nog de vw aansluiten. Denk wel dat het voor de slangen e.d. Goed is dat er water in zit. Al is het alleen maar tegen het uitdrogen.

Succes.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Slangen moeten vol staan met water, als je namelijk nieuwe vloer stort zullen ze wel tegen de druk bestand moeten zijn. Dat regel je door ze gewoon op 2 bar druk te zetten.
Vergeet ook niet de extra toevoeging aan de nieuwe vloer toe te voegen( klinkt een beetje raar deze zin) zodat hij indien in gebruik wel kN uitzetten en krimpen.
 

Pancake

  • #4
@Ceeshobby: Ik verwacht de vloerverwarming (nu) niet nodig te hebben omdat er gewoon radiatoren in de woning zitten die ook aangesloten blijven (en ik heb ervaring met een leisteen vloer in mijn huidige huis). Het is meer voorbereiden op een (evt.) toekomstige omschakeling naar vloerverwarming.

@Obelix2: Het volzetten met water begrijp ik, maar ik snap eerlijk gezegd niet goed wat je bedoelt met "het toevoegen van de toevoeging". Ik ben niet van plan concessies te doen aan de bruikbaarheid van het systeem. Wat ik daarmee bedoel te zeggen: Ik handel alsof ik volledig over wil schakelen op vloerverwarming, maar als de leidingen in de vloer liggen en de vloer is afgewerkt besluit ik het systeem toch niet aan te sluiten (dus geen kleppen of regelunits of wat dan ook).
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
De vloer die je gaat storten daar moet je een toevoegong in doen zodat hij kan werken
Sorry voor de onduidelijkheid
 

Gamgra

  • #6
Wat Obelix2 bedoelt te zeggen is: rekening houden met het thermische uitzettingscoëfficiënt van de betonvloer. de uitzetting is gering, <0.35mm/meter bij een opwarming van 10 naar 25 graden, maar je dient hier wel rekening mee te houden.
 

Kacheltje

  • #7
Dag Pancake,

Als je de nieuwe vloer wilt voorbereiden voor vloerverwarming leg je de vloerverwarming niets anders dan wat normaal gangbaar is.
De groepen laat je voldoende lang op de plek waar later de verdeler komt en dopt ze af zodat er geen narigheid kan inkomen.
Als de tijd rijp is kun je de vloerverwarming Probleemloos aansluiten, al is dat 10 jaar later.

Bij de aanleg van een vloerverwarming worden nooit de slangen gevuld met water en op druk gezet. Bij de bouw van een woning is de ketel als een van zaken die geplaatst worden. De vloer is dan al lang en breedt afgewerkt.

Bij de bekende site`s van verdelerfabrikanten vind je een schat aan informatie hoe je de vloerverwarming moet aanleggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Pancake schreef:
Ik zie een vloerverwarming echter wel als een waardevolle investering in de woning.
Als de betonvloer niet geïsoleerd is zou ik geen vloerverwarming aanleggen zonder de betonvloer te (kunnen) isoleren, het rendement is laag is zonder isolatie, veel van de warmte verdwijnt in de kruipruimte of in de grond, afhankelijk van de situatie.
 

Gzn

  • #9
Hee, ik poste eerder een bericht naar aanleiding van voorgaande poster "jan" tav de overbodigheid van zijn bericht. TS schreef namelijk:
Pancake schreef:
Mijn idee is dus om alleen de leidingen (en uiteraard de isolatie) van de vloerverwarming aan te leggen, maar deze niet aan te sluiten.
Mijn bericht is verdwenen, en die van "jan" blijkt aangepast te zijn door tussen haakjes 'kunnen' in te voegen.
Dat lijkt me niet helemaal zuiver! Gepast dank je wel voor je opmerkzaamheid zou toch gezelliger zijn.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Onnodige berichten worden op dit forum verwijderd.
 

Gzn

  • #11
Zijn eigen bericht vergeten dus, had hem wel gesierd en mijn reactie overbodig gemaakt. Evenals uw reactie in tread '3 radiatoren', voegt ook niks toe.
 

Pancake

  • #12
Allen, dank voor jullie bijdragen.

De woning is volgens mij volledig voorzien van een kruipruimte, maar ik moet de tekeningen nog opvragen bij de gemeente.

@Gamgra: Dit wordt misschien een beetje off-topic, maar om rekening te houden met die uitzetting van de betonvloer moet je dus ruimte creëren tussen de vloer en de wand. Bij de nieuwe dekvloer op de vloerverwarming kun je een stuk rubber o.i.d. langs de wand aanbrengen, maar hoe doe je dat bij de bestaande vloer? Moet je die dan loshakken van de wand?

Aan de andere kant, de maximale lengte van de vloer in de beoogde woning bedraagt 7,5 m dus je hebt het over zo'n 2,5 mm dat de vloer zou gaan werken.
 

Tiho

  • #13
Je hebt dan nu gerekent met een temperatuurverschil van 30 graden?

Ook al wordt het wat meer, hou de wanden bij het nieuwe vrij met DPC folie. Zal genoeg moeten zijn.

Ons bedrijfspand van 60 x 40 meter heeft ook niet meer dan dat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu