"Lekkende" keldermuur

Dreamtheater

  • #1
Mijn huis is een tussenwoning uit de jaren '30. Gedeeltelijk zit er onder de begane grond een kelder, waarvan de muur aan de straatkant grote vochtproblemen heeft bij hevige regenval. Zie het resultaat in onderstaand filmpje:

Dit vind ik dus bepaald niet normaal en in de afgelopen zomer hebben we dit 2 keer meegemaakt (en nog een paar keer in veel mindere mate). Tot nu toe heeft er maximaal 5 cm. water gestaan, maar dit kan natuurlijk altijd veel erger worden.

Hier wil ik dus iets aan laten doen. Het gaat zich in feite maar om 1 muur van ongeveer 3 bij 2 meter. Het heeft mijn voorkeur om het aan de buitenkant te laten behandelen, maar ik heb hiervoor een offerte opgevraagd en dit is gewoonweg veel te duur op dit moment. Ook is het erg lastig omdat we midden in de stad wonen en o.a. de stoep tijdelijk verwijderd moet worden, evenals een elektriciteitskastje.

Ik weet dat het mogelijk is om dit redelijk goed van de binnenkant op te lossen. Het maakt mij niet veel uit dat de muren vochtig zijn, maar deze lekkages moeten opgelost worden.

Ik ben aan er aan het denken om:
- de "gaten" die te zien zijn in het filmpje te vullen met waterdichte cement (met aluminium?)
- de hele muur daarna te behandelen met bijvoorbeeld Rubson Super Kelder dichting)

Is dit de juiste manier om dit te doen? Wat stellen jullie voor?
 

Millew

  • #2
Een mortel op basis van aluminuim cement kan, maar is niet echt nodig. Het enige voordeel daarvan is dat het sneller verhard dan gewoon cement, dus meer bedoeld voor noodreparaties.
Je kan ook een krimparme ondersabelingsmortel nemen, zodat er in de reparatie geen kieren kunnen ontstaan. Deze heeft ook vaak een snellere sterkteontwikkeling.

Die kelderdichting kan ik niets over zeggen, maar als het doet, wat de fabrikant zegt, dan zit je goed.

Bij zowel het afdichten van de gaten en het behandelen van de muur is het belangrijk dat het goed schoon en stofvrij is. Ook alle losse delen verwijderen.
 

Dreamtheater

  • #3
Dank je voor de toelichting. Ik wist niet precies waar die aluminium cement goed voor was, maar die heb ik dus niet nodig. Ik zal de krimparme ondersabelingsmortel in plaats daarvan gaan gebruiken.

Heeft er verder iemand een idee welke kelderafdichtingsproduct goed werkt? :?:

heb wel wat gelezen over Potzuna en Rubson, maar het is me niet duidelijk welke beter is en waarom.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu