Lekken knelkoppelingen snel?

Monteynejeroen

  • #1
Hallo iedereen,

Ik heb mijn verwarmingsketel zelf geinstalleerd. De leidingen van ketel naar verdeler, expantievat, boiler heb ik allemaal met knelkoppelingen verbonden.

Nu heeft mij iemand gezegd dat die knelkoppelingen helemaal niet goed zijn... Ik ben natuurlijk erg teleurgesteld, ik was eerst zo content van mijn werk :oops:

Klopt dat dat die koppelingen in de kortste keren gaan beginnen lekken?

Dankjewel voor de reacties!
 

Arie

  • #2
Knelkoppelingen zijn prima.
Als ze nu goed dicht zitten is er geen enkel probleem.

Knelkoppelingen moet je niet in een muur wegwerken.
Mochten de knelkoppelingen ooit een keer gaan lekken roesten ze weer dicht omdat ze in aanraking komen met de lucht. Weggewerkt in een muur komt er geen lucht bij en kan de koppeling blijven druppelen.

Sommige gebruiken op zicht plaatsen ook soldeerfittingen omdat ze dat mooier vinden als de grotere knelkoppeling.

Kortom, je hebt het prima gedaan.
 

Hoezithet

  • #3
Als het waar zou zijn wat die iemand zei, dan zou half Nederland onderstromen van de lekkages en ook dit forum zou vol staan met knel ellende.

Niks aan de hand dus.
 

Monteynejeroen

  • #4
Dank u wel voor jullie reacties! Ik voel mij al een stuk meer op mijn gemak. Nu een aardgasaansluiting aanvragen, en 't zal hier veel aangenamer zijn dan vorige winter. :D
 

Jacovrie

  • #5
Snelkoppelingen vormen geen probleem, mits goed gebruikt. Het komt nog wel eens voor dat deze te vast worden gedraaid. Ik heb wel meegemaakt dat de 'tonnetjes' bijna door de moer getrokken waren. Geen wonder dat ze dan lekken. De verhalen dat snelkoppelingen niet goed zijn, komen volgens mij van mensen die deze niet goed gebruikt hebben.

De buis goed ver genoeg in de koppeling drukken. Dan de moer stevig handvast draaien. Vervolgens de moer met een aantal slagen met de (steek)sleutel vastdraaien. Aan de hand van de tegendruk, die van de knelring wordt 'gevoeld', stoppen met aandraaien. Het kan dan altijd nog zijn dat de koppelingen later nog wat moeten worden nagetrokken.
 

EdP

  • #6
Een tijdje geleden was op m'n werk een service monteur (loodgieter?) bezig met de leidingen en uit interesse vroeg ik welk systeem de voorkeur heeft. Hij zei dat ze tegenwoordig alles met knelkoppelingen doen (behalve in de muur dan) en dat dat prima is.

Het heeft denk ik nog het meest met kosten te maken, want het werkt sneller dan soldeer, zowel bij vastmaken als losmaken. Solderen staat natuurlijk weer veel ambachtelijker.
 

Toon

  • #7
Ik zie het probleem ook niet zo. Met het monteren van een knelkoppeling kan minder mis gaan dan met een soldeerkoppeling.
Daar komt nog bij dat als je dunwandige stalen verwarmingsbuizen gebruikt, deze ook al niet worden gesoldeerd, maar gekneld. Solderen wordt volgens mij alleen nog bij koper toegepast.

Het enige nadeel van knelkoppelingen is, is dat het esthetisch niet zo fraai is als een soldeerkoppeling.
 

Monteynejeroen

  • #8
Toon schreef:
Het enige nadeel van knelkoppelingen is, is dat het esthetisch niet zo fraai is als een soldeerkoppeling.
Die knelkoppelingen komen alleen maar in het verwarmingshokje. Eigenlijk vind ik dat daar mooi staat zo...
 

Toon

  • #9
Nah, probleem opgelost! :cool:
 

MarcoDezicht

  • #10
Even een antwoord van een cv/loodgieter

Knellen mag altijd, behalve in de muur en op slecht bereikbare plekken.

De keuze gaat vaak uit naar knel want dat is sneller, maar de prijs van een knel koppeling is weer hoger dan van een soldeer koppeling.
Mijn ervaring is dat bij mij in het bedrijf de jongens snel een pers of een knel koppeling pakken en dat er niet naar de prijs van de fittingen wordt gekeken. Als je dan de prijs van het materiaal roept dan schrikken ze en gaan vervolgens toch maar weer solderen.
Maar voor de doe het zelver is het makkelijker.

Vriendelijke groeten de ambachtelijke loodgieter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu