Lekkage Whirlpool vaatwasser

Fred W

  • #1
Hallo, hoewel ik al veel lekkageproblemen op dit forum ben tegengekomen helaas nog niet voor mijn (specifieke) probleem. Ik heb een Whirlpool EDG 9340/1, 7 jaar oud.

De machine vulde eerst, verwarmde en pomp af. Daarna viel ie stil en deed niets meer. Na het testprogramma te hebben gedraaid stopte die al na het vullen en begon gelijk daarna met afpompen en daarna piepen. 11 x knipperde het lampje. Opvallend is dat de draai-sproeiers ook niet meer draaien tijdens het vullen. Ik heb toen de zwarte sensor rechts onder van het vuil-opvang-filter schoongemaakt met heet water, afwasmiddel en een borstel maar dit helpt ook niet. Werkt wel en klikt terug! Daarna voorplaat er af gehaald en er stond water op de opvangplaat. Drooggemaakt, machine opgestart en gekeken waar die lekte. Kwam behoorlijk veel en snel water uit beide slangetjes en nu code 2 op de lampjes. Zegt iemand deze verschijnselen iets en kan die advies geven waar ik het moet zoeken? Machine is behoorlijk lastig uit te bouwen wegens een inbouw-monteur die de afvoer onder de machine vastgezet heeft! :x
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Code 2 is lekkage op de bodemplaat, alleen de afvoerpomp wil dan nog draaien, de rest doet niets meer.
Verhelp de lekkage en maak de bodemplaat weer droog, hopelijk voor u hoeft de machine er niet uitgehaald te worden.
 

Fred W

  • #3
Aangezien het water uit de 2 slangetjes komt lijkt het mij onwaarschijnlijk dat er een pomp of een (electrisch) onderdeel onder lekt. Ik weet alleen niet wat er voor mogelijkheden van lekkage boven zijn wil het water uit de afvoerslangetjes spuiten, ik zie zo met het blote oog niets...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het zou bij het labyrint vandaan kunnen komen, de machine moet er dan zeker uit gehaald worden.
 

Fred W

  • #5
Is er een manier om te zien of daar de lekkage zit? En zou er ook een mogelijkheid zijn dat er uit de kuip water lekt wat dan weer via de slangetjes naar beneden lekt? Ik kan namelijk niet zien waar de slangetjes naar toe gaan richting boven... Vast bedankt voor de tips iedereen!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Je zou om te beginnen iets duidelijker kunnen zijn.
Om te beginnen is volgens mij dit toestel een ADG9340/1 en niet een EDG 9340/1.
Ten tweede uit welke slangetjes lekt hij?
Ik vermoed de overloopslangetjes aan de voorkant.
Waterniveau te hoog gekomen.
Tijdens het vullen draaien de sproeiarmen ook niet.
Eerst moet een bepaald niveau bereikt worden wat de waterindicator moet zien.
Ik zou het toch zoeken in de waterindicator en proberen met soda.
 

Fred W

  • #7
ADG klopt inderdaad Soldeerbout. En het gaat om de slangetjes die links en rechts aan de voorkant op de bodemplaat uitkomen. Ik ga jouw sugestie uitproberen, hopelijk werkt het! Is de WI ook eenvoudig te demonteren?
 

Fred W

  • #8
Soda methode toegepast. Daarna testprogramma gedraaid. Testprogramma helemaal doorlopen, geen storingen. Daarna een gewone was op 70 graden gedraaid, leek in 1e instantie goed gegaan hoewel veel stilte pauze's tussendoor. Je hoort wel water verplaatsen tijdens het verwarmen, dit wordt iedere keer herhaald 10 keer of meer, iedere cyclus voorafgaand door een tikje/klikje. Naderhand bleek dat de sproeiarmen niet werken, vuile was en waarschijnlijk stilte terwijl de sproeiarmen op dat moment moesten werken. Al met al wel vooruitgang geboekt (geen lekkage meer) maar de sproeiarmen werken nog steeds niet. Heeft iemand nog tips?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Zit er naar uit dat de waterindicator niet goed werkt.
Het niet werken van de sproeiarmen is te wijten aan het feit dat de pomp niet draait omdat de vaatwasser niet genoeg water ziet.
Ik ga ervan uit dat de sproeiarm gaatjes schoon zijn.
Storing Pelgrim GVW935 vaatwasser
 

Fred W

  • #10
Water Indicator gedemonteerd en deze was superschoon. Vervolgens laten testen in de onderdelenwinkel en werkt goed. Helaas voor mij moet ik verder gaan zoeken. Zou het nu nog iets anders kunnen zijn dan de circulatiepomp of condensator? Bedankt voor de tips!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Vaak kan je aan de achterkant van de motor handmatig voelen of deze soepel loopt , als deze zwaar draait weet je waar je het moet zoeken.
 

Fred W

  • #12
Nou, na alle mogelijkheden te hebben onderzocht kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat het electronisch paneel defect is. Machine gaat eruit en er komt nooit meer een Whirlpool in! Iedereen heel erg bedankt voor de support! Bericht mag worden gesloten.
Groet, Fred
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu