Lekkage hangend toilet

Hendrik38

  • #1
Goedemorgen klusserts!

Ik heb een half jaar terug een nieuw hangend toilet gemaakt in mijn badkamer. Gister had ik plots lekkage onder pot. Het lekt tussen de rubberen manchet van de afvoer en de wc pot, dus daar waar de manchet over de afvoer van de pot schuift. Ik heb de pot eraf gehaald n schoongemaakt en opnieuw gemonteerd met wat vaseline. vanmorgen lag er echter weer wat water. Het heeft nog niet eerder hier gelekt!

Het is een wisa 3100 die ik gemonteerd heb. Ik snap niet waar het probleem nu ligt. Jullie een idee?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Hoe weet je zeker dat het daar lekt?
Kan het ook het spoelwater zijn dat lekt op het manchet?
 

Hendrik38

  • #3
Bedankt voor je reactie Frank! De druppels die onder de pot lagen en aan de binnenkant van de pot waren bruin van rioolwater. Ook kon je zien na het demonteren van de pot dat het daar lekte.

Moet wel eerlijk zeggen dat ik bij het testen van de pot bij het monteren er al achter kwam dat ik de pot ten tijde van het aandraaien van de moeren zo hoog mogelijk moet ophangen want anders gaat het speolwater manchet lekken. De pot heeft namelijk behoorlijk grote gaten waardoor hij lager hangt en daardoor dat manchet ging knellen.

Ben niet echt tevreden over dit inbouwreservoir. Misschien speelt het mee dat ik een goedkope pot heb gekocht van 25 euro.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Er horen over de draadeinden kunststof hulzen te worden geschoven zodat de gaten in de pot geen ruimte overlaten om te bewegen.
En een goedkope pot is vaak slecht qua afwerking en maatvoering.
 

Hendrik38

  • #5
Die kunststof hulzen heb ik gebruikt, geeft echter daarna nog zeker anderhalf tot twee cm speling naar boven. Misschien is dit wel het probleem dat er te veel gaat knellen in de manchetten.

Dat die maatvoering niet goed is weet ik al uit ervaring. Ik heb een tweede pot moeten kopen omdat ik de eerste beschadigd had. Deze was qua maatvoering anders en de afgezaagde buizen pasten niet bij deze tweede pot.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Als de lengte van de buizen volgens de instructie ingekort zijn en de rubbers zijn niet lek of vervormt dan wordt het wellicht toch tijd voor een derde pot maar dan van goede kwaliteit en niet met te ruime gaten?

Een pot die in hoogte te verstellen is gaat op een gegeven moment toch zakken en dan lekken. Tenzij je hem zo hard vastdraait dat het porselein breekt op een ander moment.
 

Hendrik38

  • #7
Ik ben bang dat je helemaal gelijk hebt. Ga maar voor een nieuwe pot en voor nieuwe buizen en dan alles opnieuw aansluiten.
Als er nog meer gebruikservaringen zijn of mensen die dingen die herkennen hoor ik dat graag!
 

Hendrik38

  • #8
Net toch maar weer eens de pot eraf gehaald. Nu lijkt het dat het niet zozeer de overgang van wc pot naar afvoer buis is, maar de overgang van de afvoerbuis in de afvoerbuis van het inbouwreservoir. Ik snap niet waarom dat nu in 1 keer gaat lekken. De afvoerbuis (die ik op maat gemaakt heb) die valt op zich goed en recht in het inbouwreservoir. Ik vind wel dat de rubberen ring die in de afvoerbuis van het inbouwresevoir zit (waar dus de op maat gemaakte in valt) wel aan de kleine kant, maar ben bang dat ik daar niks aan kan veranderen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Als de pot zakt kan het gaan lekken omdat het rubber ingedrukt wordt en er daardoor ruimte ontstaat.
Kunt u de ruimte van de ophang-gaten niet opvullen met kunststof buizen o.i.d. ?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #10
De afvoerbuis dient zich gezien van de muur bij de meeste toileten op 1,5 cm van de muur af te bevinden. dus vanaf muur tot begin verdikking +/- 1 tot 1,5 cm.

Waar je verder op moet letten zijn 2 dingen welke belangrijk zijn.
1. monteren spoelpijp, bij de montage van de spoelpijp in het reservoir zorg er dan voor dat je een schuine kant een zogeheten aanloopkant aan de buis maakt. Doe je dit niet heb je de kans dat de o-ring in het reservoir dubbel geduwd word met lekkage als gevolg.
2. bij montage van de afdichting op de spoelpijp het bijgeleverde rubber over de spoelpijp monteren zonder vet! Waaron? bij het invetten van bijde delen zowel het rubber over de spoelpijp en de buitenzijde van de spoelpijp heb je de kans dat het rubber over de spoelpijp heen geschoven word wat lekkage met zich mee brengt.

Bruin water wil niet zeggen dat het rioolwater is een lekkage van water ook al al is het schoon laat ook een bruine steep achter.

john
 

Hendrik38

  • #11
Bedankt voor je reactie john,

Nog een vraag over je aanloopkant. Ik neem aan dat je daarmee bedoelt dat je aan de buitenkant een vijl eroverheen haalt om er een schuin kantje aan te maken? Niet aan de binnenkant toch?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Inderdaad dat heb je goed begrepen de aanloop kant maak je aan de buitenzijde van de buis.

john
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu