Lekkage droger (achter-/onderkant) Whirlpool Denver C.

MvdL79

  • #1
Beste mensen ik heb weer eens jullie advies en expertise nodig.

Gisteren kwam ik thuis bij vrouwlief en moest ik even helpen met de was opruimen. Toen ik bij de wasmachine en droger kwam zag ik dat de wasmachine behoorlijk nat was (kon haast geen condens meer zijn van de droger).

Toen keek ik in de (witte) bak onder de wasmachine en daar stond een aardig laagje water in. Dus mijn eerste conclusie was dat het de wasmachine was. Dus alles van zijn plaats gehaald en de bovenkant / achterkant losgemaakt. Na controle bleek gewoon alles in orde te zijn; rubbers, afdichtingen, etc gecontroleerd en eventueel schoongemaakt. Ook in de grote rubbers geknepen of er geen zeepresten in zaten. Niks aan de hand.

Toen wou ik alles weer terugzetten en constateerde ik dat de droger (Whirlpool Denver C) bij het kantelen erg veel water verloor.

Vervolgens, was al inmiddels laat, de bovenkant en de achterkant losgemaakt van de droger. Ook hier zag alles er redelijk goed uit (qua rubbertjes en dergelijke), afgezien van grote hoeveelheden stof. Dus meteen de stof grotendeels weggehaald.

Toen keek ik bij de plek waar het water vandaan kwam (rechtsonderin). Daar blijkt dus een soort opvangbak te zitten met een vlotter erin en daarboven een soort schakelaar. Ik ben niet technisch aangelegd, maar volgens mij zorgt die vlotter ervoor dat de pomp in werking treed. En waarschijnlijk zit hier dan ook het probleem.

De vlotter zag er een beetje "aangevreten uit" en naar mijn idee maakt die niet altijd even goed contact met de schakelaar (soms gaat die schuin, dus wordt de schakelaar niet geraakt). Dat zou een verklaring zijn dat het waten zich ophoopt, totdat die simpelweg overloopt.

Ik heb de vlotter weer zo recht mogelijk gezet en toen alles weer aangesloten en teruggegplaatst (inmiddels al bijna 1:00 s'nachts). Alles weer aangesloten en de droger begon meteen het water af te pompen (dus de pomp is in ieder geval niet kapot).

Op dat moment dacht ik dat het opgelost was (dom om dat te denken natuurlijk), want vanochtend (toen de droger weer aan werk was gezet) werd ik weer geconfronteerd met een flinke plas water. Ik dacht heel even dat het toch de wasmachine was, MAAR dan zou er geen water bovenop de wasmachine moeten liggen (waar de droger dus op staat).

Nu een aantal vragen aan mijn kant;

Vraag 1
Naar mijn inziens is het probleem de vlotter, de bovenkant ziet er "aangevreten" uit (sorry kom even niet op een andere benaming), waardoor die niet altijd goed tegen de schakelaar drukt die de pomp in werking zet. Is dit gemakkelijk op te lossen? En komt dit probleem vaker voor?

Vraag 2
Moet ik nog iets anders vervangen? En waar moet ik zoeken voor de desbetreffende onderdelen? Ik heb op een aantal "onderdelen" websites gezocht, maar kan niet het juiste onderdeel vinden. Wellicht dat iemand dit beter weet. En ik neem aan dat de kosten hiervoor wel mee zullen vallen, toch? Alleen een vlotter kan niet echt duur zijn?

Voor de goede orde het gaat om een Whirlpool Denver C uit 2009. Type / PN heb ik niet zo even bij de hand, of het moet het nummer zijn welke op de sticker bij de deur staat.

Het zal er niks mee te maken hebben, maar ik weet dat jullie graag zo compleet mogelijke informatie zien, dus hierbij; wij gebruiken de condens opvangbak niet bij deze droger het water wordt meteen afgevoerd richting de leidingen (de slangen heb ik ook gecontroleerd en deze zijn niet lek).

Ik hoop dat ik alles zo compleet en correct mogelijk heb aangegeven. Mocht dit niet zijn, dan hoor ik het graag.

Alvast bedankt voor jullie hulp in deze!
 

MvdL79

  • #2
(kon helaas mijn originele bericht niet meer aanpassen)

Nou schijnbaar doet de pomp nu ook niks meer. Heb de achterkant open gemaakt weer en die schakelaar omhoog gedrukt, welke normaliter door de vlotter omhoog gedrukt wordt. Je hoort een klik, maar de pomp slaat niet (meer) aan. Dat bakje zit aardig vol met water.

Dus of die pomp is ook kapot of het is nu alleen die schakelaar (wat mij sterk lijkt).

Heb nu wel de gegevens en typenummer van de droger:

Model: Whirlpool Denver C
Nummer: 8575 866 12080
Aankoopdatum: halverwege 2009

Heb zelf even gekeken naar een nieuwe pomp en vlotter (de schakelaar kon ik nergens vinden?);

- kosten pomp: ~57,- Euro
- kosten vlotter: ~15,- Euro
- kosten schakelaar: ???

Zat trouwens even naar die vlotter te kijken, volgens mij is het bovenste gedeelte bij ons afgebroken van die schijf waar die op zit (weet ik niet heel zeker, maar dat vermoed ik).

//update

Nou ik heb de bak met de pomp losgemaakt en eruit gehaald. Wat mij opviel was dat het pompje continu draait. Dus de pomp werkt gewoon dan toch? Maar is het normaal dat die continu draait? Want die schakelaar wordt nu niet omhoog gedrukt?

Daarnaast is het probleem het rubberen radertje wat vast zit aan de pomp. Zie ook de screenshots hier beneden.






Die laatste 2 foto's zijn van dat rubbertje die normaal vast zit op je pomp (in het plastic frame).

Maar, wat ik hierboven ook al aangaf, hoort die pomp continu te draaien? Want die schakelaar wordt nu niet ingedrukt. Of heeft die dat onthouden van de keer daarvoor ofzo?

Bedankt alvast.
 

MvdL79

  • #3
Ik snap dat het weekend is (en daarmee dus ook niet verkeerd bedoelt), maar heeft niemand een idee?
|
Slecht, middelmatig, goed nieuws... Maakt niet uit, zolang ik maar weet wat ik gaan doen of bestellen.

Bedankt.
 

MvdL79

  • #4
Ik heb gisteren een (gedeeltelijke) reactie gehad van de webshop (die in een sticky wordt aanbevolen).

Schijnbaar wordt die rubberen radertje (weet nog steeds de naam er niet van) niet los verkocht?

Dus kan ik daarvoor een hele nieuwe pomp aan gaan schaffen, terwijl de pomp voor de rest gewoon draait. Jammer, want dat kost weer 50,- Euro.

Ik weet daarentegen wel de naam en het typenummer van die schakelaar boven de pomp, namelijk: Microswitch (481227138497).

Waar de pomp en de vlotter direct geleverd kunnen worden heeft de microswitch een levertijd van ruim 7 (werk)dagen. Dit is toch wel vervelend te noemen, aangezien mijn vriendin ook nog eens een salon aan huis heeft en de droger dus ook gebruikt c.q. nodig heeft voor haar handdoeken.

Nu mijn vraag m.b.t. de microswitch. Kan deze inderdaad kapot gaan? Het probleem, zoals ik hierboven ook al had aangegeven, is dat de pomp blijft draaien ook al doe ik de schakelaar (op de microswitch) omlaag.

Oh ik heb nog een vraag; die microswitch zit op een tweetal pinnen gedrukt van het frame. Hoe kan ik deze losmaken zonder de pinnen of de microswitch kapot te maken?

Alvast bedankt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Kan je de werking van de microswitch niet controleren met een multimeter?
 

MvdL79

  • #6
Bedankt voor je reactie.

Daar heb ik ook aan gedacht en ik heb ook een multimeter, maar ben daar niet handig in om eerlijk te zeggen.

Daarnaast krijg ik de 2 kabeltjes (klemmen) niet gemakkelijk lost van de microswitch.

Ik heb even een foto opgezocht van de microswitch:



Nu krijg ik die "stekkers/connectoren" (weet de juiste benaming hiervoor niet) niet van de twee lipjes af. Normaal moet je die er toch gewoon af kunnen trekken toch of klikken deze ergens vast?

Even terugkomend op die multimeter... In feite moet ik toch gewoon 1 (aan) / 0 (uit) doormeten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ja, de stekkertjes moeten er af kunnen schuiven. Soms heb je daar een punttangetje bij nodig omdat het vrij stroef gaat. Niet met het tangetje aan de stekkertjes trekken want dan schieten ze ineens los en breekt de draad af, maar het tangetje als hefboom gebruiken om het stekkertje eraf te schuiven.

Je kunt bij (oa) Conrad een datablad van zo'n microswitch downloaden.

Op de eerste blz links onder zie je hoe deze geschakeld is:
contact aan onderkant = moedercontact
onderste contact aan smalle uiteinde = NO = makend contact
bovenste contact aan smalle uiteinde = NC = verbrekend contact

Je zet je universeelmeter op een laag weerstandsbereik (Ohm dus), doet eerst even de twee meetpennen tegen elkaar ter controle (resultaat 0 ohm), en meet dan tussen moedercontact en NO contact. Open (meetresultaat oneindig) indien schakelaar niet ingedrukt, gesloten (meetresultaat 0 Ohm) indien schakelaar ingedrukt.

Het zelfde voor NC contact maar dan net andersom, gesloten in rusttoestand, open indien schakelaar ingedrukt. Je meet hier tussen moedercontact en NC contact.
 

MvdL79

  • #8
Kees bedankt voor je zeer heldere uitleg. Dit is zelfs te begrijpen voor een "leek" zoals ik. Ik ga hier vanavond of morgen direct mee aan de slag. Het is even afwachten tot hoe laat mijn vriendin in d'r salon moet werken.

Het zijn misschien domme vragen aan mij kant, maar ik heb geleerd dat ik het beter eerst kan vragen, alvorens ik daadwerkelijk ga zitten "rommelen" en dingen afbreek.

Dan nog een laatste vraag; die microswitch zit op het frame gedrukt van de pomp. Dus aan de zijkant komen er 2 pinnetjes eruit. Om die microswitch los te maken kan ik die pinnen "inknijpen" eveneens met een (punt)tang inknijpen om de switch ervan af te krijgen?

Ik blijf het aan de ene kant wel vreemd vinden dat nu die microswitch stuk zou zijn, want de eerste keer dat ik de droger terugzette ging die meteen afpompen en stopte die vervolgens. Maar ja, kan toeval zijn geweest natuurlijk. Want nu blijft de pomp continu draaien (of het moet een "geheugen" hebben, maar dat lijkt mij sterk).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Ja, die pinnetjes moet je een beetje samenknijpen en dan door het gaatje duwen.
 

MvdL79

  • #10
Oke, dat dacht ik al, maar wist het niet zeker. Dus bedankt voor de bevestiging!

Ik laat sowieso nog wat horen, wanneer ik die microswitch heb uitgemeten.

Nogmaals bedankt allemaal voor de hulp tot dusver!
 

MvdL79

  • #11
Nou dankzij Kees zijn heldere uitleg is het mij gelukt om de microswitch uit te meten.

Heb de microswitch op beide manieren uitgemeten (NC & NO), maar de switch is in ieder geval niet kapot. Want hij geeft of niks aan, of hij gaat 0 en vice versa, afhankelijk van hoe ik meet en of de schakelaar ingedrukt is of niet. Dus die is niet kapot.

Ik denk dat ik sowieso morgen een nieuwe pomp ga bestellen en vlotter, dan heb ik die spullen voor Hemelvaartsdag nog.

Blijft natuurlijk wel vreemd dat die 'oude' pomp, continu aan het pompen is (= ronddraait), wanneer de switch gewoon goed werkt? Of ben ik nu gek...?

Mijn technische kennis is niet super, maar ik begrijp wel dat die switch er juist voor zorgt dat die pomp of aan gaat of uit gaat, dus dat die continu draait is wel apart, toch?

Zou het nog iets anders kunnen zijn waar ik eventueel rekening moet houden?
 

MvdL79

  • #12
Nou heb zojuist een nieuwe pomp en vlotter besteld. Ik hoop dat daarmee het problem toch wel opgelost is.

Ik zou niet weten wat het anders zou moeten zijn. De microswitch is niet kapot (gisteren avond uitgemeten). Blijft alleen vreemd dat de pomp maar bleef draaien. Ach, misschien was de pomp wel defect, dat zou een hoop verklaren in ieder geval.

Als iemand nog een suggestie heeft, dan hoor ik deze graag.

Ik laat sowieso later deze week weten of de droger weer werkt. Misschien handig voor andere gebruikers.
 

Ronald41

  • #13
Het is inderdaad vreemd dat die pomp blijft draaien. Is de bedrading nog in orde? Geen opengesleten plekken of verbrand o.i.d.?
 

MvdL79

  • #14
Bedankt voor je reactie. Ja bedrading zag er gewoon normaal uit. Daar had ik ook al naar gekeken. Erg vreemd allemaal.

Maar ja, we zullen het zien wanneer de pomp binnenkomt één dezer dagen.
 

MvdL79

  • #15
Nou heb afgelopen weekend de nieuwe pomp geplaatst een aantal keren een wasje getest om te drogen, maar alles werkt weer.

Het water wordt weer netjes afgepompt.

Jammer dat hiervoor een compleet nieuwe pomp nodig was, terwijl ik nog steeds vermoed dat het aan het rubberen radertje lag (zie foto's in mijn eerste posting), maar ja. Het belangrijkste is dat de droger weer correct werkt.

BEDANKT! :)


Even nog een opmerking / tip daarnaast; mensen haal je droger een keer uit elkaar en maak hem stofvrij! Wij "schrokken" echt van de hoeveelheid stof(nesten) die in de droger zaten en kunnen nu goed begrijpen dat zo'n ding echt wel in brand kan vliegen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu