Lekkage dakterras/plafond

Ch23

  • #1
Al jaren heb ik last van lekkage bij langdurige regen of harde regen in combinatie met harde wind. Dit probleem speelt zich al ruim 5 jaar af. De aannemer die dit moet oplossen heeft al talloze analyses gedaan en ook verschillende zaken geprobeerd maar tot een oplossing is het niet gekomen. Zij weten inmiddels ook niet waar ze het moeten zoeken.

Het is niet mijn bedoeling om hun werk te beoordelen. Ik ben op zoek naar nieuwe inzichten voor de analyse van dit probleem en hoop dat jullie mij kunnen helpen. Waar zou het aan kunnen liggen ? dat is mijn vraagstelling. Misschien dat jullie aan de hand van de bouwtekening en wat fotos mij op weg kunnen helpen.

Wat is er al gedaan :
  • Dakbedekking is compleet vervangen
    Muren zijn (deels) open geweest om het lood te bekijken. Wel wat curieuze zaken gevonden maar het was niet kletsnat achter de muur (bekeken op een dag na de zoveelste lekkage)
    Afvoerpijp dat het water vanaf het dak naar het dakterras afvoert is verlengd
    Open naden tussen de kozijnen en muur zijn afgekit

Wat is verder handig om te weten :
  • Er zijn 3 verdiepingen in totaal.
    Het dakterras loopt aan 1 stuk door met de buren oftewel het is 1 groot dakterras samen met alle woningen. Ik zit op de hoek.
    De directe buurman heeft nooit lekkage gehad, zijn buurman ook niet en de huizen verder op wel.
    De buurman heeft geen afvoer van dakterras naar de straat en ook geen afvoerpijp van dak naar dakterras.
    Er ligt normaal grind tussen het lood en de vloerstenen. Die zijn tijdelijk verwijderd vanwege analysewerk.
    Dakterras staat richting noord-west.
    Lekkage gebeurd niet direct, meestal moet het een halve dag flink regenen & waaien of een aantal dagen constant regenen.

Mocht er meer informatie nodig zijn dan hoor ik dat graag.

Bouwtekening met aanduiding waar de lekkage zit (links is de begane grond en rechts de 1ste verdieping)


Dit is het dakterras


Hoekje (daaronder lekt het, zie bouwtekening -> 1)


Andere kant (bouwtekening -> 2)


Nog een hoek (bouwtekening -> 3)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Volgens mij liggen de kozijnen veel te diep, waardoor het water over het lood onder de kozijnen 'trekt' (capilaire werking).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
En de ruimte tussen tegels en muur is veel te klein, een beetje regen en het water staat tot boven de onderkant van het lood dat er ook niet geweldig in gelegd is.
 

Ch23

  • #4
Bedankt voor de opmerkingen. Ik zal in ieder geval de kozijnen als opmerking meegeven. Daar is nog nooit goed naar gekeken.

In het verleden was de ruimte tussen de muur en de tegels groter. Daartussen lag dan wel grind. Bij 1 van de probeersels zijn de tegels opgehoogd en is de ruimte kleiner gemaakt zodat het water beter weg kon. Misschien toch een beter idee om er meer ruimte tussen te laten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Water kan tussen grint wel weg maar de betonnen tegels sluiten alles af, bij regen kan het water niet snel genoeg weg en met een beetje wind er bij loopt het onder het lood door.
Een ruimte van 15 cm tussen muur en tegels vind ik het minimum.
 

Ch23

  • #6
Om het toch netjes af te sluiten. Het lood in de muur liep over naar een soort plastic folie. Daarin zaten kuiltjes en gaatjes.

Als het veel of langdurig regent, werden de bakstenen verzadigd en kwam het water alsnog achter de bakstenen. Daar hoopt het zich op en in de kuiltjes en door de gaatjes in de folie lekte het door. Normaal gesproken zou goed doorgetrokken lood het water weer afvoeren.

De muren zijn opengebroken en het lood is nu correct doorgetrokken zonder de plastic folie. Tot op heden geen last meer gehad van lekkage.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ligt dit type tegels op het terras. Het water kan onder deze tegels doorlopen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Weet je zeker dat het regenwater is?
(kunnen ze in het lab testen)

Dergelijke constructies zijn ook gevoelig voor condens indien er geen koudebrug onderbreking in zit.

Dan kan je het lek zoeken tot je een ons weegt
 

Ch23

  • #9
Het is zeker weten geen condens. De lekkage vond alleen plaats als het heftig of langdurig ging regenen. Indien er nog een sterke wind stond dan versnelde het proces zich.

Na het corrigeren van het lood is er geen lekkage meer geweest. Ook niet met stortbuien/wolkbreuken of dagen lang non stop regen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dit is een veel gemaakte soms denk ik geaccepteerde bouwfout. Ze willen de vloer van de binnenruimte ongeveer gelijk houden met die van buiten en dan krijg dit gebroddel met het lood.

Het is onmogelijk om de dakbedekking voldoende hoog op te zetten. Voor het degelijke oplossing moeten kozijnen 1 steen omhoog. Maar dat stapt niet lekker van binnen naar buiten of anders om. Daarbij lood heeft geen eeuwig leven. Veel gedoe als na rond de 25 jaar de dakbedekking moet worden vernieuwd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu