Leidingen wegwerken in gipsplaten

Learco

  • #1
Wij hebben een nieuwbouwhuis gekocht waarin ik extra stopcontacten aan wil leggen, voor onder andere elektrische rolluiken. De binnenmuren zijn van gipsblokken en de buitenmuren van beton, hier kan ik dus gewoon met de diamantschijf sleuven in frezen, de dozen vastzetten met specie, de leidingen met purschuim en de sleuven met roodband opvullen.
Voor de stroomvoorziening van de rolluiken moet ik echter ook sleuven in de binnengevel maken, welke bestaat uit groene gipsplaten (prefab).

Ik heb een aantal vragen:
- hoe kan ik sleuven in de gipsplaten maken?
- hoe vul ik de sleuven in de gipsplaten weer op?
- kan ik voor het opvullen van de sleuven in de muren beter eerst met goudband werken voor het opvullen van de sleuf en daarna met roodband voor het vlakzetten, of volstaat alleen roodband?

Alvast bedankt voor de reacties!!
 

Ronald42

  • #2
Gleuven maken in gipsplaten gaat niet.
Indien er ruimte achter zit kun je wellicht wel iets met 2 gaten en flexibele buis.
Als je weet waar de inbouwdozen komen kun je deze boren en heb je een redelijk groot gat om mee te prutsen. Is het niet mogenlijk de platen tijdelijk even los te maken? Meestal zitten ze geschroefd en is dit vrij eenvoudig.

suc6, Ronald
 

Marnix

  • #3
Sleuven in gipsplaten is bijna niet te doen om de volgende reden:

De stijfheid van de plaat verdwijnt, je kunt de twee zijden als je een sleuf hebt gemaakt los van elkaar bewegen en dat zal na het afwerken gegarandeerd scheuren op gaan leveren, opbouw leidingwerk zou dán misschien nog wel mooier (lees: minder lelijk) zijn.

Wat je kunt doen als je de platen niet meer kunt verwijderen is het volgende:

Brede sleuf uitsnijden en om de 15cm houten regelwerk achter de platen realiseren en via de platen vast schroeven met lange gipsschroeven zodat de platen toch weer verband hebben. Leiding eerst achter je regelwerk plaatsen en met nieuwe gipslaat het uitgesneden deel weer vast zetten op het nieuwe regelwerk.

Onstane naadjes dicht puren en niet direct met goudband o.i.d. dicht smeren omdat door de werking van het hout van het regelwerk je dan scheuren krijgt :!: M.a.w. het gips mag niet in aanraking komen met het hout, ook niet een beetje.

Nadat de pur is uitgehard mooi en strak weg snijden en de gehele muur mooi stucken voor het beste resultaat.

Het lijkt even allemaal erg lastig maar het is met wat tijd en inzicht wel te doen.
 

Learco

  • #4
Bedankt voor de reacties!
Ik weet helaas niet wat er achter de gipsplaat zit, aangezien het een prefab constructie is.
Ik denk dat ik eerst het gat maak voor de inbouwdoos om te kijken wat er achter de plaat zit en dan een stuk uit snij om de kabel er in te brengen.

Zijne er speciale dozen die je in geipsplaten vast kunt klemmen?
 

Wajang

  • #5
Zijne er speciale dozen die je in gipsplaten vast kunt klemmen?
Ja, er bestaan holle wand dozen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu