Leiding vanaf watermeter verloopt naar 15 mm.

Giver

  • #1
Ik wil een extra 22mm waterleiding naar boven leggen i.v.m. capaciteitsuitbreiding. Nu zie ik echter dat er vanaf de watermeter teruggegaan wordt naar 15 mm. Iets verder vertakt de leiding weer naar een deel dat in 22mm weggaat.

Ik heb bedacht dat ik beter het 15 mm stuk kan vervangen door 22 mm, echter ik kan geen goed verloopstuk vinden; ik moet een 2-delig verloop hebben van 1" bi naar 22mm. Ik kan ze wel 1-delig vinden, maar dan is de meter niet goed meer te demonteren en dat lijkt me niet de bedoeling.

Overigens zijn degelijke koppelsukken genoeg te vinden naar 15 mm, wat mij doet vermoeden dat ik iets onzinnigs wil doen.
Laatst hoorde ik iemand beweren dat dat stukje 15mm er niet toe doet omdat de druk net achter de meter relatief hoog is ??

Wat kan ik het beste doen??

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Je watermeter nu 1/2"of 3/4" is en goed voor 15mm.

ga evt in contact met je waterbedrijf als je toevoer groot genoeg is om achter de meter te gaan verzwaren naar 22mm
 

Giver

  • #3
Ik kom er juist achter dat ik inderdaad iets aparts gezocht heb. De aansluiting van de watermeter (buitenmaat schroefdraad) is weliswaar ongeveer 25 mm maar dat betekent dus niet dat dit 1 duims is.
Ik heb nu bij de Bouwmaat een 3/4 bi - 22 mm koppeling gevonden welke verdacht veel lijkt op hetgeen ik zoek. Vanavond even echt meten met de schuifmaat.

Mijn andere vraag blijft echter nog staan: is die bottleneck van 15 mm net na de meter echt een bottleneck of wordt dit teniet gedaan door de hogere druk?
 

Kacheltje

  • #4
Een klein stukje zal geen grote invloed hebben op het totaal.
Maar wat is een klein stukje?
 

Giver

  • #5
Ongeveer 10 cm tot eerste overgang naar 22.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het gaat niet alleen om het eerste stukje leiding na de meter, ook de meter zelf zal verzwaard moeten worden om veel nut te hebben van een 22 mm leiding.
E.e.a. hangt ook af van de capaciteit van de toevoerleiding.
 

Kacheltje

  • #7
Die 10 cm zal niet veel meer bijdragen als je die gaat vervangen voor een 22 mm, mede afhankelijk hoeveel capaciteit er werkelijk nodig is.
Is de uitbreiding van dien aard om het leigingwerk aan te passen?
Of de meter onvoldoende levert en vervangen "moet" worden? Ik kan het het er niet aan aflezen iig.
 

Giver

  • #8
De geplande uitbreiding is niet meer dan een extra leiding naar boven, om wat extra voeding te geven aan de warmwatervoorziening. Nu komt er 1x 15 mm boven, waar 2 badkamers en het washok het warm-en koud water vandaan halen.
Ik kan deze extra leiding echter niet echt lekker op de hoofdleiding aansluiten, waardoor ik toch één en ander moet ombouwen. Als ik de zaak dan toch los heb, kan ik net zo goed meteen de leiding vanaf de meter in 22mm uitvoeren. Dat was de gedachte.
 

Kacheltje

  • #9
Voor warm watertoevoer voldoet 15 mm in bijna alle gevallen wel.
Wat voor warmwaterbereider gaat het om en wat is de capaciteit?
 

Giver

  • #10
Ik bouw liever iets te ruim dan te krap. De warmwatervoorziening is een CW4 ketel en een CW3 geiser. Omdat ik toch de vertakkingen los moet halen om er één tak bij te zetten, kan ik toch net zo goed de hoofdpijp (40 Cm ofzo) uitvoeren in 22 mm ?

Misschien zijn er wel verdeelblokken te koop, die ik aan de muur kan hangen? Dan kan ik de bak-en braad stukken na de meter vervangen door stukken uponor. Of is dat een onzalig idee? De nieuwe leiding naar boven zal toch ook Uponor worden.
 

Kacheltje

  • #11
Je kan zeker de voorkeur geven aan 22 mm, echt nodig is het voor deze combinatie niet.
Om die reden is het zeker niet nodig om aan de rest te gaan twijfelen.
Verdeelblokken zijn zeker wel te koop lijkt me, je kunt het natuurlijk ook zelf samenstellen met een dikke koperleiding en daar T stukken op solderen. Je maakt dan een voeding van je meter naar de zelf gemaakte verdeler. Aan het eind dop je deze af en daartussen ga je weg met T stukken.
 

Giver

  • #12
Okay,
Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu