Lauw water Remeha Calenta 35S/Agpo Aquarius 120 liter boiler

Bad-man

  • #1
Hallo forumleden. Ik zou graag mijn probleem aan jullie willen voorleggen:

Ca. 10 jaar geleden is in ons nieuwbouwhuis een AGPO 135A ketel geplaatst (kan evt. ook een 127A geweest zijn) in combinatie met een AGPO Aquarius 120 liter boiler.

Begin januari waren er - niet helemaal voor het eerst - problemen met de AGPO ketel. We hebben ons laten adviseren en zijn overgegaan tot de aanschaf, inclusief plaatsing, van een nieuwe ketel.

De nieuwe ketel is een Remeha Calenta 35S. Deze is geinstalleerd in combinatie met de bestaande AGPO Aquarius 120 liter boiler. Volgens de adviseur zou dit maximaal comfort bieden. Bad/douche/warmwater tappen ... meerdere combinaties mogelijk met behoud van comfort. Een Combiketel zou hier niet tegenop kunnen. Bovendien was de boiler nog in prima staat.

In de oude situatie konden we het badwater aanzetten op een lekkere temperatuur totdat het bad vol was. Dan zette we de kraan dicht en kon in bad gegaan worden.

In de nieuwe situatie is het probleem dat het water in een best korte tijd stevig afkoelt. Na zo'n 5 minuten merk je dat de temperatuur al is afgenomen. Als ik op de Remeha-ketel de boilertemperatuur volg, dan staat deze aan het begin op 60 graden. Als de kraan opengezet wordt zakt de temperatuur naar ca. 55 graden waarna de ketel aanslaat. Vervolgens daalt de boilertemperatuur echter verder tot zelfs 38 graden. Dan is het bad ongeveer wel vol. Het water dat uit de kraan komt is dan nog slechts handwarm. Ik weet niet wat er zou gebeuren als we langer door zouden gaan. In de oude situatie was het water dan nog heet.

Ik heb de beschrijving van de AGPO Aquarius boiler op internet erbij gezocht. Daarin staat een tapgrafiek met als toelichting dat twee maal na elkaar een groot bad vullen geen probleem zou mogen zijn. De grafiek geeft volgens mij ook hoge temperatuurwaarden aan. Zie afbeelding:


Wellicht nog van belang om te melden:
- Tijdens de installatie is de rode overdrukketel op een andere plaats gehangen (ca. 1 meter verder weg)
- bestaande leidingen zijn vrijwel allemaal vervangen. In ieder geval ook de leidingen van/naar de boiler
- sensor in de boiler is volgens mij niet vervangen, maar dit weet ik niet helemaal zeker
- We hebben in huis vloerverwarming, verschillende radiatoren met thermostaatknoppen
- we hebben een buitensensor en een senvax thermostaat (bestaat uit twee units) naast de ketel hangen en in de woonkamer ook nog een thermostaat (stuurt volgens mij alleen de (vloer)verwarming aan)

Is er iemand die zijn of haar mening kan geven over hetgeen ik hierboven beschreven heb. Is er wellicht iets dat ik zou kunnen controleren?
Moet het probleem gezocht worden in de Remeha ketel (immers, die is nieuw in het verhaal) of bij de AGPO Boiler? Of wellicht ergens anders?

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Toevoeging: Als ik bij de Remeha de status bekijk dan geeft deze nu (ik kijk nu ca. 2 uur later) aan: ST: 9 en SU: 2 wat volgens het boekje betekent: Status "Blokkering" (Een tijdelijke blokkering als gevolg van een ongewone toestand) met Substatus "Maximale stijging van de aanvoertemperatuur is overschreden. Mogelijke oorzaak: "Geen of te weinig doorstroming" of "sensorfout".
 

Lindemans

  • #2
Als de boiler vol zit met 60 graden water; dan zou je aan comfort geen verschil moeten merken met de vorige situatie. Omdat je al snel lauw water krijgt, vermoed ik dat de leidingen voor warm en koud water op de boiler zijn verwisseld. Normaal wordt warm water bovenuit de boiler gehaald en stroomt nieuw koud water onderin de boiler in. Omdat warm water op koud water blijft "drijven" hou je zo het warme en koude water zover mogelijk gescheiden. Als je die 2 leidingen verwisselt vermengen koud en warm water zich veel sneller waardoor je tapwater snel lauw wordt. Het kan zelfs zijn dat het warme water bovenin de boiler blijft hangen, en dat het koude water dat er aan de bovenkant in stroomt snel naar beneden zakt en je warmwater leiding in gaat. Kijk even in de documentatie van je boiler waar de waterleidingen aangesloten moeten worden en controleer of dat wel goed zit.

Dat de ketel in storing gaat kan niet veroorzaakt worden door bovenstaande. Het kan zijn dat er lucht zit in het CV circuit, bv ergens tussen ketel en boiler. Vooraal als de aanvoer naar de boiler ergens omhoog loopt en dan weer naar beneden, dan blijf je op dat hoge punt makkelijk een luchtbel gevangen. Ketel kan dat zn warmte niet goed kwijt, wordt heet en gaat in storing. Bovendien warmt de boiler daardoor niet goed op. Wat te doen:
- (indien instelbaar bv met schakelaar op de pomp) de pomp op de snelste stand zetten
- warmwater vragen zodat het boiler-circuit gaat lopen
- ketel ontluchten op het hoogste punt van de ketel zelf
- boiler ontluchten; op de CV aansluitingen van de boiler zitten doorgaans ook ontluchtings-ventieltjes

Ik sluit niet uit dat je hiermee al een heel eind komt ....
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Dingen waar ik aan denk zijn:
-boiler voeler te hoog
-aanvoertemp in warmwaterbedrijf te laag
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Kijk eens op de boiler wat die voor een vermogen heeft
Wat dan van belang was!

Is het een 127
Of een 135
geweest.
Je praat namelijk of een wezenlijk vermogens verschil.

Het kan namelijk eens heel goed wezen dat je een 20 KW boiler aan het voeden bent met een 35 KW ketel en die gaat dan pendelen.
Die geeft idd dat probleem wat je nu omschrijft.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Die ketel moduleert wel hoor.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Klopt, maar als hij zijn vermogen niet kwijt raakt heb je een problee.
M.

We hebben pas geleden hetzelfde gehad met een 20 KW boiler alwaar een 35 KW toestel op zat.
Gaat niet werken dus.
Keuze boiler moeten plaatsen die geschikt was voor dat vermogen.

Ook de nieuwe ketel moduleerde maar kon het niet aan
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #7
Remeha inschakelen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Erg kort door de bocht.
REMEHA inschakelen.
Als het niet aan de ketel ligt krijg je ook gelijk de rekening van REMEHA.
 

Xr8

  • #9
Als je gebruik maakt van een boiler sensor dan zul je er een moeten hebben welke bij de ketel hoort. Je hebt bij deze ketel een boiler aansturingsset met montagekast nodig als je eea volgens de Remeha methode wilt aansluiten. Heb je een boiler thermostaat dan kun je deze uit mijn hoofd aansluiten op de boilersensor aansluiting. Wordt deze kortgesloten dan gaat de ketel ook op warmwater draaien. Bij een Quinta pro is dit in ieder geval mogelijk.

Ga met je klachten niet naar Remeha maar naar degene die deze ketel geplaatst/geadviseerd heeft. Met deze partij heb je in deze zaken gedaan.

Succes.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #10
Obelix2 schreef:
Erg kort door de bocht.
REMEHA inschakelen.
Als het niet aan de ketel ligt krijg je ook gelijk de rekening van REMEHA.
Je kan de helpdesk bellen, daar kunnen ze je telefonisch een heel eind helpen, en daar krijg je echt geen rekening voor hoor.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Dat klopt, maar dan moet je wel installateur zijn als je de help desk gaat bellen.

Ga idd terug naar de installateur die het geplaatst heeft.
Stel je vragen aan hem.
We hebben al een aantal dingen aangedragen, maar dan moet je het zelf gaan doen.

Kijk iig even naar het vermogen van de boiler.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu