Latei plaatsen? is het nodig?

Tijs2

  • #1


Op de foto zie je de bovenzijde van een wit meranti deurkozijn. Daarboven de draagbalk van een plat dak die rust op het stenen muurtje rechts. Links van het kozijn en daarboven wil ik een scheidingswand van gasbeton (100 mm dik) plaatsen. De vraag is, is het nodig om een latei te plaatsen boven het deurkozijn? Het gewicht van het gasbeton is maximaal 35kg (ong. 2 blokken van 17.5). Voor het plaatsen van een latei in de muur rechts zou ik een stempel moeten zetten onder de draagbalk alvorens ruimte weg te kunnen kappen in de muur waar de draagbalk op rust. Wat je niet zo goed kan zien is dat de draagbalk niet doorloopt, maar eindigt in die hoek.

Ik denk dat een latei niet nodig is voor dit gewicht en ik daarnaast onnodig risico neem door de muur op een cruciaal punt te verzwakken.

Ben benieuwd wat jullie denken.

Bedankt alvast!
 

KlusRob

  • #2
Bij twijfel gewoon een latei plaatsen, zo duur zijn die dingen ook weer niet.
Eventueel maar een cm of 5 inkappen in de muur. Gebruik hiervoor een dozenboor voor electradozen, en boor 2 gaten net naast elkaar, half overlappend. Dan verzwak je de muur nauwelijks en krijg je een mooi gat om de latei in te schuiven.
En dan meteen aansmeren met specie (niet met gips).
 

Tijs2

  • #3
Bedankt Rob, had inderdaad al een goedkope latei gekocht bij Raab. Goed idee om het bij 5cm te houden, dat zou voldoende moeten zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou niet inkappen, maar een hoekstaaltje plaatsen waar het latei op komt te liggen. Of de latei gewoon op het kozijn leggen, hij rust dan toch op de stijlen.

Beetje vreemd om voor een niet dragende wand een gat te maken in een dragende wand :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu