Lange plank tegen houten wand

Talnes

  • #1
Hallo,

In mijn houten schuur zou ik graag een plank ophangen waar ik wat grote spullen op kwijt kan.

Ik zou graag een plank van 90-100cm diep, over de breedte van de schuur (230cm) gebruiken. Op de zijwanden kan ik gebruik maken van het frame van de schuur waar ik de plank op kan leggen (vurenhouten frame). De achterwand waar ik hem tegenaan wil hebben is van multiplex. Het liefst zou ik geen enorme plankdragers gebruiken, omdat onder deze plank al ander planken hangen en ik de ruimte hard nodig heb. Zelf dacht ik tegen de achterwand nog een vurenhouten balkje te schroeven over de breedte van de wand en hem daar ook op te leggen, maar ik twijfel erg over de draagkracht van een dergelijke constructie.

Kan iemand me hierbij helpen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Zonder goede dragende constructie gaat een dergelijke legplank gegarandeerd doorhangen. Zeker met grote ( en dus vaak zware) spullen er op.
Hoe is de dakconstructie uitgevoerd? Kan je daar iets aanhangen met staalkabels?
 

Talnes

  • #3
Hallo Frank,

Dank je wel voor het snelle antwoord. En wat betreft het dak, dat durf ik niet te zeggen. Het is ook een frame, met om de 60 cm een dwarsbalk.
Zou ik daar gebruik van kunnen maken?
 

Millew

  • #4
Kan je een inschatting maken van het gewicht van de spullen op de plank. Het is dan wat makkelijker te beoordelen of e.e.a. sterk genoeg is of kan worden gemaakt.
 

Talnes

  • #5
Het gaat om twee lattenbodems en het frame van een 2-persoonsbed. Ik denk ik totaal zo'n 100 - 120 kg? Ben niet zo'n held in het schatten van gewichten :oops:
 

Millew

  • #6
Dat heeft van zichzelf ook wat sterkte. Als de plank gaat doorhangen, blijft het op de uiteinden wel hangen.
Heb je aan de voorkant van de plank nog ruimte om daar ook een balkje onder of op de plank te schroeven? Dat maakt de plank een stuk sterker.
 

Talnes

  • #7
Ja, die ruimte is er. Wat voor balkje zou je adviseren?

En is het dan nog nodig om met kabels te werken?
 

Millew

  • #8
Op een balkje van 4,5x7 cm met een overspanning van 2,3 meter kan je in het midden 40 kg zetten met de nodige veiligheid.
Als je het balkje vastschroeft aan de plank, of nog beter: schroeven en lijmen, dan gaan plank en balk samenwerken en wordt het geheel een stuk sterker. Hoeveel sterker het dan wordt, is wat lastig te berekenen en hangt ook af van het materiaal van de plank.
Aangezien de balk tegen de wand ook meedraagt, kan de hele plank die 120 kg wel hebben.
Het is dan niet meer nodig om de plank ook nog aan het plafond vast te maken.

Als je meer ruimte hebt, kan je ook een dikke plank op z'n kant nemen, b.v. 2,7x12 cm. Dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid hout maar nog een stuk sterker.
 

Talnes

  • #9
Ontzettend bedankt voor de hulp. Ik ga komend weekend aan de slag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu