Lamp aansluiten van 3 naar 2 kabels

Colbo

  • #1
Ik probeer een plafondlamp aan te sluiten, maar hij brandt niet. De aanvoer heeft drie draden: rood, blauw, geel-groen. Het lampje heeft twee draden : zwart en blauw, en bovendien een schroef in de metalen houder die mij voor de aarde lijkt te zijn.
Ik verbond blauw met blauw, rood met zwart, en de geel-groene aardedraad met de schroef. Er is stroom in de lamphoudertjes, maar de lampjes branden niet.
In een andere kamer waren er maar twee aanvoerdraden, en eenzelfde plafondlamoje brandt daar wel. Waarom branden de lampjes hier niet?

bedankt voor de raad,
Colbo
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Kijk eens bij de schakelaar, die dit lichtpunt bedient welke draadkleuren daar op zitten. Genoemde kleuren voldoen iig niet aan de norm (oud en nieuw door elkaar heen) dus dan is het moeilijk te zeggen wat wat is.
Welke draadkleuren tref je in die andere kamer aan?
 

Colbo

  • #3
Dank voor het antwoord. In de andere kamer komen vanuit het plafond alleen een zwarte en een blauwe draad.
In de lichtschakelaar van de lamp die niet brandt zie ik twee zwarte draden, waarvan één spanning aangeeft, een rode en een geel-groene.

Colba
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Blauw (nul) en zwart (schakeldraad) is iig zoals het hoort. De geel/groene zit niet op de schakelaar zelf neem ik aan? Dan zou je uit het plafond dus iig ook rood (de oude kleur voor blauw) en zwart verwachten. Twee zwarte zouden op een wisselschakeling kunnen duiden. Zit er ergens anders nog een (trek) schakelaar.
 

Colbo

  • #5
Nee, in de kamer is alleen de centrale lichtschakelaar en twee stopcontacten.

In de schakelaar zie ik twee zwarte draden, op de ene staat spanning, op de andere niet. Dat zou dan eigenlijk een blauwe moeten zijn als nul-draad. De geelgroene en de rode lopen aan e achterkant, ik zou de schakelaar los moeten halen om te zien of die aan de schakelaar verbonden zijn aan de achterkant.

I zie nu dat ik in mijn eerste berciht een foutje maakte. Vanuit het plafondkomen een zwarte, blauwe en geel-groene draad. Op de zwarte draad staat spanning. Vanuit het lampje zelf een blauwe en rode. De rode en zwarte draar sloot ik aan, evenals de twee blauwe. Er is spanning in de lamphouder, het lampje brandt niet. De geel-groene draad heb ik aan de schroef vastgemaakt, of ook los gelaten. Dat maakt geen verschil.

Colbo
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Dan gok ik dat de blauwe draad vanuit het plafond ergens niet goed is aangesloten (onderbroken), waardoor de lamp niet brand maar de spanningszoeker wel op zwart reageert. Door met een tweepolige meter te meten (multi metertje bijv) kun je dit vaststellen.
 

Colbo

  • #7
Dank voor het antwoord. Ii kwam nu ook tot die conclusie. Verder vond ik inderdaad een multimetertje, maar heb daar nog niet mee gewerkt. Waar moet je de stekkertjes insteken? Mogelijkheden zijn: 20A - A - COM - V/O.

Colbo
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Spanning (Voltage) meet je tussen COM en V/O. Stel de meter in op bijv 250V AC (wisselspanning). Als je nu 230Volt meet tussen zwart en blauw weet je dat de stroomkring gesloten is.
 

Colbo

  • #9
Bedankt, ondertussen moest ik naar een winkel om ene batterij voor het meetapparaat te kopen. Nu ga ik eerst iets eten, en probeer het later op die manier. Het probleem van een onderbroken nul-draad lijkt me ook het enig logische. Bedankt zover,

Colbo
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu