Laminaat op houten vloer isolatie

A.Winter

  • #1
Ik heb ook nog een vraag over de isolatie van de vloer. jij wilt laminaat op de houten vloer leggen, maar wat moet er dan tussen de twee vloeren? ( er moet iets tussen) ik heb gezocht naar een antwoord maar het nog niet gevonden. als ik een dampdichte laag tussen de twee vloeren ga leggen, wat gebeurd er dan met de onderste vloer? gaat die niet rotten door condens tegen een dampremmende laag? onze vloer is via de kruipruimte geïsoleerd met tempex tussen de balken. op de balken en tempex ligt 3mm dik foamplaten (waar je ook van die vliegtuigjes van kunt maken) en daarop de grenen vloer. wie weet het?
het standaard foam zonder folielagen is dat dampdoorlatend?
het probleem is dat als het gaat rotten door condens we over een jaar of tig voor enorme kosten komen te staan.ik moet er niet aan denken dat er nieuwe balken in zouden moeten. dus zou ik heel graag een goed onderbouwd antwoord willen.
 

Michiel_H

  • #2
Je zegt dat er bovenop de balken direct een foamlaag ligt, maar ik kan me niet voorstellen dat er niet eerst planken of platen tussen liggen.
 

A.Winter

  • #3
Het is inderdaad zo dat er op de balken en het tempex 3mm foamplaat ligt en daarop is de grenen vloer gelegd en geschroefd op de balken. er komt nu een eiken lamelparket bovenop, en het gaat dus om de laag die tussen deze twee vloeren in moet komen.
 

Fiesiekus

  • #4
Door de tempex-isolatie wordt je ondervloer warmer en is de kans op condensatie nagenoeg nihil. Eenvoudig gebruik van de zoekfunctie had je dat kunnen leveren.
 

Michiel_H

  • #5
Condensatie tegen de huidige grenen planken is inderdaad nihil, maar als je deze grenen vloer aan de bovenzijde zou afsluiten met een dampdichte laag dan laat je deze alsnog stikken. Ook niet goed dus.
Mijn advies is om de volgende houten vloer niet zwevend te leggen, maar te verlijmen. Het resultaat is vele malen beter en je loopt niet het risico de grenen vloer te verstikken.
Overigens is de gehele constructie zeer ongebruikelijk.
 

A.Winter

  • #6
Als ik het goed begrijp is het dus het beste om een dampdoorlatende laag tussen de twee vloeren te leggen? (tegen het knarsen kraken en klossen.) De constructie van ons huis is overigens zeer gebruikelijk geweest, kruipruimte, houten balken en een vloer erop. Hij word nu alleen niet zoveel meer toegepast in de nieuwbouw. Daar is het meestal betonvloeren. Als wij de oude grenen vloer verwijderen, zitten we met de afstanden tussen de balken en de maten van het vloerhout. En de dikte. Het nieuwe parket heeft aan alle kanten (groef en veer) en de afstanden tussen de balken zijn niet exact gelijk. Anders hadden we de oude vloer er wel uit gehaald.
 

Michiel_H

  • #7
Dat er tempex is gebruikt tussen de balken is ongebruikelijk. Dat er een foamlaag tussen balken en vloerplanken zit is ongebruikelijk. Daarom is je huidige constructie dus wel ongebruikelijk.
Het feit dat er een kruipruimte zit en dat er houten balken liggen is inderdaad niet ongebruikelijk.
Maar door die foamlaag zijn de huidige vloerplanken op dit moment aan de onderzijde afgesloten. Als je dit ook aan de bovenzijde doet krijg je een probleem. Daardoor geeft jouw ongebruikelijke situatie een probleempje. Het toepassen van een dampdoorlatende folie helpt daar niet bij, aangezien dampdoorlatende folie aan 1 zijde aan bewegende lucht moet zitten.
Als je de nieuwe vloer verlijmt op de huidige vloerplanken dan ben je van het probleem af. En je hebt kwalitatief een veeeel betere vloer. Tussen de vloerplanken en het nieuwe parket moet wel een spaanplaat ondervloer!
 

A.Winter

  • #8
Daarmee creëren we een nieuw probleem, de totale vloerdikte wordt dan wel 3 cm en dat kan er niet bovenop ivm de drempels en deuren. dan moet er weer van de deuren afgezaagd worden en worden de niveau verschillen zo groot. We hebben er al aan gedacht om de vloer eruit te halen en platen op de balken te leggen, maar dat is niet alleen veel werk het kost ook veel meer. een beetje meer werk zien we niet tegenop, we hebben ons huis ook helemaal zelf gebouwd, maar we willen de kosten wel graag zo laag mogelijk houden. :) Best een lastig probleem he. Ik heb ook al aan vliesdoek of zo zitten denken, maar weet niet of dat de oplossing kan zijn.
 

Michiel_H

  • #9
Welke niveauverschillen, wellicht kunnen die anders worden opgelost.
Deuren afzagen.... dat is te overzien.
Met nieuwe platen op de balken win je niet veel hoogte.
Als je zelf het huis hebt gebouwd begrijp ik deze vloerconstructie niet, of is het verbouwd?
En vliesdoek, of wat voor doek of folie dan ook is geen oplossing in dit geval.
 

A.Winter

  • #10
Michiel,

Nee hoor we hebben het helemaal inclusief de fundering opgebouwd. Zelfs de deur en raamkozijnen zijn zelf gemaakt. We hebben 2,5 jaar gebouwd voordat we er gingen wonen en toen was het nog niet af. Het lijkt mij niet een vreemde zaak dat er over een bestaande houten vloer een nieuwe vloer gelegd wordt. Ik wilde alleen weten wat er het beste tussen kan. Ik denk dat we er niet helemaal uit gaan komen. Tot op heden hebben we al onze bouwproblemen nog op weten te lossen, dus dit gaat ook vast wel lukken. In ieder geval bedankt voor je ideeën.

Een tip: kijk nog even op de klusideesite onder vloerisolatie. Aanbevolen wordt ondermeer eps. Dit citaat is van de vereniging van fabrikanten van eps-bouwproducten: "Algemene eigenschappen: De afkorting EPS staat voor (expanded poly-styrene), een karakteristieke en vrijwel altijd witte kunststof, die nu bijna 50 jaar voor velerlei doeleinden wordt toegepast. EPS (vroeger ook tempex, piepschuim of PS-Hardschuim genoemd) is van oorsprong bedoeld als isolatiemateriaal en kent daarin nog steeds haar grootste toepassing".

Door het op te zoeken weet ik nu ook wat eps is. Zo leer ik ook elke keer weer wat bij! :D
 

Michiel_H

  • #11
Ik wist al wat EPS was..
Als je het huis zelf hebt gebouwd, waarom ligt er dan een foamlaag tussen de balken en de vloerdelen? En waarom heb je op de begane grond een balklaag gemaakt in plaats van een betonnen vloer? Dan had je dit probleem niet gehad.

Maar goed, volgens mij kom je er zelf wel uit.. Succes. Post de uiteindelijke oplossing tzt maar, dan steek iedereen er wat van op.
 

A.Winter

  • #12
Die foamlaag was omde vloer te laten veren, we dansen nog al veel. :D

Helemaal onder op de grond(bodem) ligt dakleer (van het oude huis wat we hebben afgebroken. Daarop ligt een dikke laag beton. Tussen de muren van de fundering. Dan komt er een kruipruimte van 40-50cm. En dan de balklagen. We kunnen dus met een plaat op wieltjes zo onder de vloer door scheuren. Douchevloer toillet, hal e.d. zijn wel van beton. We hebben balken omdat ik niet in een betonnen blok wil wonen en een traditioneel huis wilde. De bovenverdieping is helemaal houten balken en vloeren. Bijkomend voordeel is dat er nog wel eens een kabeltje onder de vloer doorgetrokken kan worden. We boren dan een gaatje vlak bij de plint de kabel gaat door de kruipruimte, en dan is de klus vrij vlot geklaard. En elke klusser weet het, na zoveel jaar zit bijvoorbeeld dat stopcontact toch weer niet op de goede plaats, want dan staat er een nieuwe kast voor, of zoiets dergelijks.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu