Lager maximaal Ketelvermogen en meer warmte?

Kermit88

  • #1
Ik heb het maximale CV vermogen van mijn Intergas HRE 36/30 teruggebracht van 90% naar 60%. In beide gevallen max. aanvoertemperatuur 90 graden, aan/uit thermostaat en geen buitenvoeler. Nu had ik altijd begrepen dat minder vermogen betekent dat het goedkoper stoken is.
Is dit eigenlijk wel juist?

De woning wordt op de 60% instelling veel warmer en comfortabeler dan op de 90% instelling (warmer = meer verbruik toch?). Ik kan de thermostaat zelfs iets lager zetten. Verder stijgt de watertemperatuur natuurlijk langzamer op de 60% instelling dus uiteindelijk brand de ketel met lager vermogen veel langer.

En ja, nu met -7 buiten krijg ik het gewoon 23 graden in de woonkamer.

Ik hou het bij op mindergas. Toch vraag ik mij af: zou de warmteoverdracht van de warmtewisselaar beter zijn bij de 60% instelling. En hoe bepaal ik nu het juiste maximale ketelvermogen?
 

Kacheltje

  • #2
Het vermogen terugbrengen heeft niet zoveel zin.
Als je een 30 kw ketel hebt en je sluit daar 15 kw aan radiatoren op past de ketel zijn vermogen er vanzelf op aan door de ketelregeling. Als dat niet zou zijn dan zal je keteltemperatuur boven de ingestelde waarde komen, in jou geval boven de 90 graden.
Bij het bereiken van de 90 graden moduleerd de ketel terug om die 90 graden vast te houden zolang je thermostaat vragend is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
@ Kermit88,

u hebt het zelf al min of meer beschreven.
Door de temperatuur te verlagen is er minder trek in de ruimte, het voelt comfortabeler aan wanneer de temperatuur in de radiator lager is en daardoor minder trek ontstaat.
Trek ontstaat door grote temperatuursverschillen, het voelt dan minder comfortabel aan, wordt de aanvoertemperatuur naar de radiatoren terug gebracht dan duurt het iets langer voor de ruimte op temperatuur maar wel comfortabeler is, daarom kunt u de thermostaat wat lager zetten om hetzelfde of meer comfort over te houden.
Resultaat zal zijn dat u minder energie gebruikt.

Bij ons komt de temperatuur van het c.v. water ondanks de vorst niet boven de 50 graden, overdag meestal niet boven de 35 graden, dieet wel in combinatie met een modulerende thermostaat, misschien een overweging die ook aan te schaffen.
 

Kacheltje

  • #4
Kermit schrijft toch dat in beide gevallen de aanvoertemperatuur 90 graden blijft.
De ketel heeft bij zowel 90% als 60% begrenst vermogen voldoende om het ketelwater op 90 graden te brengen.
Het afgegeven vermogen blijft gelijk net als de temperaturen van de radiator.

Beleving van warmte en comfort kan om vele redenen verschillen per dag.
Als ik in deze dagen van buiten komt voelt het binnen veel warmer aan dan voor twee weken terug toen de buitentemperatuur tegen de 10 graden was. en de temperatuur in huis is wel gelijk gebleven.
 

Kermit88

  • #5
Ik moet denk ik nog iets duidelijker zijn. De max aanvoer temperatuur op de ketel staat op 90graden.
Het water bereikt deze temperatuur echter niet. Ik heb een cenvax aan/uit en die schakelt de ketel uit op het moment dat de watertemp voldoet aan de stooklijn+differentie. Zo'n beetje 73graden met deze kou.

Als ik de max temperatuur op de ketel op 75 zit dan duurt het echt een eeuwigheid voordat het warm wordt. De ketel moduleert dan te snel terug.

Maar wat is nu een zuinige instelling?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu