L-vormig scheidingsmuurtje maken

Invisibleman

  • #1
Hallo,

Ik wil een L-vormig muurtje maken tussen huiskamer gedeelte en keuken gedeelte.

Nu wil ik dit met gips of cellenbeton doen. Echter door de afmeting van het muurtje, weet ik niet precies welke het beste zou zijn, om het muurtje stabiel te houden. Beiden kan/mag ik niet vastzetten op de grond ivm de verschillende werking van vloer (dekvloer) en gips/cellenbeton. Dit voor zover mij bekend is. Waardoor het e.e.a. onstabiel overkomt voor mij.

De manier waarop ik het wil doen is, op de vloer en muur een U-profiel, bij de muur dan veerankers gebruiken. En dan de eerste rij stenen los (tussen stenen lijmen) in de u-profiel leggen en de volgende rijen aan elkaar vast lijmen. Bij de u-profiel aan de muur vrijlaten en alleen vastzetten met de veerankers.

Maar gezien de hoogte,ben ik bang dat het gewicht te licht is om deze stabiel te krijgen. Totaal is het maar zo'n 4.5 m2. Als het en komplete muur is, dan heb je ook nog dat deze aan 2 zeiden verankert wordt en ook is het gewicht hoger.En dit heb ik nu niet.

Nu vraag ik me af, is er een manier om de onderste rij stenen, vast te lijmen/mesteselen of zoiets aan de vloer zodat het geheel vaster komt te staan.

De zijmuur is kaal beton, de vloer is anhydriet, met dekvloer. Die met en onbekend egelatiesatie middel erop heeft. Het is een nieuwbouw, dus zal wel goedkoper materiaal zijn. De stenen worden 60*40*10 cm.

Ook heb ik vloerverwarming en kan niet in de vloer boren.

Als iemand een idee heeft, hoor ik dit graag. Zie ook bijgevoegde foto. Sory is maar gewoon een schets ter verduidelijking.

Ook als iemand me kan helpen, dat ik maar 1 soort lijm kan gebruiken welke dit kan zijn. Als het eventjes kan heb ik liever niet dat ik 2 -3 verschillende lijmen moet gebruiken en dan bijna alles weer kan weggooien.

Gr.
Hans
 

Ralph

  • #2
Ik zou die U-profielen weg laten en elke laag ankeren aan de muur met lijmkoppelstrippen. Ik zou dan Ytongblokken nemen van 25cm hoog zodat je meer lagen hebt waar je kan ankeren.

Daar waar je tegen de betonmuur lijmt de blokken voor de kopse kant goed in de lijm zetten zodat het anker geen speelruimte heeft.

De eerste laag op de vloer lijmen met een lijmkit en de overige lagen met Ytonglijm.
 

Invisibleman

  • #3
Hallo Ralph,

Allereerst bedankt voor je reactie. Maar 1 ding begrijp ik niet. Bedoel je dat ik de blokken met die lijmkoppelstrippen (veerankers) aan de betonnen muur vast moet maken, maar dan ook de blokken tegen diezelfde betonnen muur vast moet lijmen? En zo ja, dit wel met de Ytong lijm of ook met de tegellijm?

Of moet ik die toch los van de muur laten staan. Zoals altijd aangegeven wordt.

mvg
Hans
 

Ralph

  • #4
Gewoon tegen de muur aanlijmen en stucwerk insnijden langs die hoeken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Wat bedoel je precies met het stucwerk insnijden?
Ik ben nu ook toevallig met zo'n zelfde muur bezig.
 

Ralph

  • #6
Dat je na het stucen met een Stanley mes langs de bestaande muur in het frisse stucwerk een klein voegje snijd. Die kit je later voor het sauzen of spacken.
 

Invisibleman

  • #7
Hallo Ralph,

Sorry, dat ik pas zo laat reageer. Maar ben druk bezig met uit te zoeken en te bestellen wat ik straks allemaal nodig heb. Zodat we over zo'n 2 weken flink tekeer kunnen gaan in het nieuwe huis.

Ik heb nu inmiddels de lijm Bison High Tack Express gekocht en op aanraden ook 1ltr diepgronderen D11. Dit zodat de lijm beter zou hechten.

Ik heb nu echter nog 2 vraag, wat is een goeie cellenblokkenlijm? En maakt het iets uit als je in poedervorm of kant-en-klare pasta neem?

Ik zie n.l. dat de poeder in 25kg zakken komen en ik maar 'n paar kilo nodig zal hebben. Dan dacht ik dus de pasta te nemen, is voor mij dan ongeveer net zo duur (25KG en 15KG weggooien of 'n paar kilo pasta en alles opmaken). De pasta is daarin tegen ook makkelijker en schoner voor het gebruik.

mvg
Hans
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Poeder is ook in kleinere zakken te koop.
 

Invisibleman

  • #9
Hallo allemaal,

Wilde jullie even laten weten, dat het muurtje vandaag gezet heb. Is geen l-vormig geworden maar gewoon een halve.

Ik heb tussen de bestaande muur en de cellenbetonblokken 1cm ruimte gelaten en bij iedere steen een veeranker geplaats. Deze heb ik in de muur en cellenbeton vast geschroeft met cellenbeton pluggen in de blokken,

Daar ik niet in de grond kon boren, heb ik met jullie advies goeie lijmkit genomen, welke meegeeft. In deze kozijnankers gezet en die anker ook weer in de blokken geschroeft. Na de eerste laag, met kit, heb ik 3 dagen gewacht, 1 was ook voldoemde geweest maar ik had 'n paar dagen geen tijd.

Dit even voor jullie informatie en ik wilde jullie allen nog bedanken voor jullie hulp.

Nu even 4 dagen laten drogen en dan kan ik met de stroom beginnen :)

Gr.
Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
3
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu