Krakende trap verhelpen

Ronaldstolk

  • #1
Hallo.

Ik heb een vurenhouten dichte trap. Aan de achterkant is deze bereikbaar. Nu kraakt de trap ontzettend. Nu was het mijn plan aan de achterkant latten vast te schroeven onder de treden. Ik zou daar echter graag even wat 'detailtips' over hebben, mbt de volgende zaken:
- wel of niet lijmen? Zo ja, met welke lijm?
- alleen vastschroeven tegen stootbord, of ook aan trede vastschroeven?
- wel of niet de lat op spanning zetten? Zo ja hoe? Ik kan er niet goed bij om er bijvoorbeeld een lat onder te zetten als 'wig', dus het zal anders moeten (als het überhaupt moet).

Ook andere tips/ervaringen zijn van harte welkom!

Alvast bedankt voor de reacties.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Het krakend geluid komt door het doorbuigen van de trede over het stootbord of eventueel aan de zijkanten daar waar de treden in de boom zitten.

Oplossing:(begin bij de eerste trede)
Het beste gaat dit als je met 2 personen bent.
De persoon aan de voorzijde (zichtzijde van de trap) duwt de 1e trede met een lat en een ondersteuning, dus en soort hefboom, naar boven.
De persoon aan de achterzijde van de trap schroeft en lijmt een lat boven tegen het stootbord, dit kan een lat zijn over de gehele breedte van de trede, maar meestal gebruik ik een latje van ca 7x3 cm en de hoogte van de optrede en plaats dit in het midden van de trede.
Zo ga je trede voor trede naar boven en het probleem zou opgelost zijn.
Je kunt eventueel ook aan de zijkanten onder de trede een spietje tussen de trede en de infraizing lijmen als extra
 

Ronaldstolk

  • #3
Bedankt Waldy, helder verhaal. Toch nog even twee vraagjes: Hoe hard moet je de tredes naar boven duwen dan? Moet je dat met zoveel 'kracht' doen dat de tree echt zichtbaar rond gaat staan zeg maar, dus een paar millimeter? Of hoeft dat niet? En dan nog een tweede vraag: Is het ook nog aan te bevelen om naast het aanbrengen van de lat de aansluiting van de onderkant van het stootbord met de kopse kant van de trede goed vast te schroeven om e.e.a. nog stijver te maken? (Dus zeg maar de inwendige hoek van trede met stootbord als je aan de loopzijde van de trap staat). Of heeft dat geen zin? Zo wel, is het dan inderdaad een goed idee hier schroeven voor te gebruiken, of is spijkeren beter ivm werken trap? En is lijm verstandig?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Het zullen best enkele mm zijn dat je de trede omhoog kunt duwen, hangt ook een beetje van de houtsoort af.
Gewoon met een balkje bijv 40x40mm en 1000mm lang een hefboom maken met normale druk.
Wat ik vergeten was te vertellen, indien de stootborden geschroefd zijn aan de achterzijde deze eerst losschroeven, zodat je ook het stootbord wat omhoog kunt schuiven.(indien deze gespijkerd zijn wat zeer vak gebeurd gaat dat dus niet)
Als de stootborden los zitten kun je eventueel schroeven bijzetten, maar indien de stootborden t.o.v. de trede gespijkerd zitten zullen extra schroeven niet veel helpen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu