Krakende kozijnen

Ankie1301

  • #1
Sinds kort wonen we in ons huis (bouwjaar 2000) met brandwerende binnendeuren. Bij enkele deuren is er een krakend geluid. Na veel onderzoek zijn we er achter dat het kraken uit de kozijnen moet komen (metalen kozijnen). Zijn er meer mensen met deze klacht? Kan hier wat aan gedaan worden?
We hebben er over gedacht om de deuren te vervangen door lichtere deuren maar weten niet of dat het probleem zal wegnemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Spuit eens wat wd40 op de scharnieren.
 

Key Keeper

  • #3
Goede dag
het kraken is dit alleen bij het open en dicht doen of gewoon een knal als jullie op de bank zitten?
 

Ankie1301

  • #4
De scharnieren hebben we al flink ingespoten maar dat mocht niet baten. We hebben echt het idee dat het in de kozijnen zit. Ze kraken alleen bij open en dicht doen.
 

Key Keeper

  • #5
Goede dag
ik denk dan dat de kruipolie niet ver genoeg komt het beste kan je de deur 10cm open zetten en doormiddel van een wig of een koeienpoot de deur omhoog wippen hij kan er nu niet uitvallen het kozijn houd hem tegen als je nu de scharnierpennen inspuit met wd40 even laten zakken en de deur nu ook laten zakken dit zal voldoende zijn.
 

Ankie1301

  • #6
We hebben de deuren er helemaal uit gehad, toen de scharnieren ingespoten, dus dat kan het niet zijn.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Daar het kraken enkel gebeurt bij het open en dicht gaan wijst dit op loszittende kozijnen.
Krijg je beweging in de kozijnen? (zeker ook even onderaan proberen.
 

Pirke

  • #8
Waarschijnlijk komt dit van het uitzetten. Daar is niets aan te doen.
Kunstof kozijnen hebben dit ook als ze te strak/vast gemonteerd zijn.

Is dus een vaker voorkomend probleem. Ik zou even contact opnemen met de leverancier.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Zijn de scharnieren geschikt voor de zware deuren? Met kogellagers?
 

Ankie1301

  • #10
Misschien hebben we daar de kern te pakken! Er zitten zeker geen kogellagers in de scharnieren, het zijn gewoon inboorpaumelles. Wij hebben ons ook al verbaasd dat zulke zware deuren aan zulke lichte scharnieren hangen, maar ja het bouwbedrijf zal wel geweten hebben wat ze deden.
De buren (zelfde huizen) hebben overigens geen last, dus daar zullen de kozijnen wel vaster zitten ofzo. Hoe kun je de kozijnen steviger vast zetten eigenlijk?

Thx
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Als er ruimte tussen de muur en kozijn (te maken) is, kan je er PUR tussen spuiten.

Zelf heb ik bij een houten kozijn de hele naad eens afgedicht met montagekit, daardoor kwam het kozijn ook erg vast te zitten.

Die scharnieren kan je waarschijnlijk wel vervangen door de juiste. Het kraken zal niet uit het kozijn komen, maar dat werkt wel als klankkast. Het klinkt niet logisch dat een brandwerende deur een hol kozijn heeft, maar mogelijk klopt dit wel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
TS heeft metalen kozijnen, geen houten. Brandwerende deuren worden geplaatst op 3 paumelles: 1 onder en 2 boven. De bovenste 2 zitten ca 20 cm uit elkaar. Waarschijnlijk zijn deze verkeerd afgesteld, waardoor er wringing ontstaat in de middelste paumelle.

Het beste test je dit om (tijdelijk!) de middelste paumelle te verwijderen, dan zou het gekraak over moeten zijn.
 

Ankie1301

  • #13
Dit heeft zeker resultaat! Ik heb niet een paumelle verwijderd omdat de deuren door het gewicht moeilijk terug te plaatsen zijn, maar wel met de afstelling gespeeld en het kraken is nagenoeg over. De theorie sluit dus naadloos aan op de praktijk, een beetje meer afstellen nog en dan zal het helemaal goed zijn.
Walker, super bedankt en de rest natuurlijk ook bedankt voor het meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Graag gedaan. Heb 8 jaar projectmatig dit soort kozijnen verkocht en geleverd. Afstellen krijgt bij de montage steeds te weinig aandacht...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu