Kraangat in keukenblad, beste methode.

Mheikens

  • #1
Hoi,

Ik moet twee gaten maken in mijn IKEA 38mm dikke MDF keukenblad tussen spoelbak en achtermuur. De diameter moeten worden 35 mm en 26 mm (kraan resp. zeepdispenser).

Nu heb ik zelf een gatenboor van gekromde zaagbladen in een houder, maar daartussen zitten de bovengenoemde maten niet. Ik zie het niet zitten om een ondermaat te boren en daarna uit te vijlen. Ik zie het eveneens niet zitten om een overmaat te boren met de kans dat mijn kraan gaat rammelen.

Ik heb in de bouwmarkt niet een gatenboor gevonden met de juiste maten. Hoe wordt normaal dit gat gemaakt? Spieboor?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een speedboor gaat prima, ik boor altijd eerst een gaatje van 2 mm om het wegschieten van de boor te voorkomen.
 

Gerrit

  • #3
Het kan met een speedboor, maar de voorkeur heeft een gatzaag van de juiste diameter. Ze zijn prijzig maar je krijgt een mooi gat. Wees wel voorzichtig bij het zagen en los heel vaak de zaag. MDF-zaagsel wordt slecht afgevoerd en voor je het weet is je zaag verbrand.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
In geval van een gatenzaag loop je de kans, dat de zaag op het moment dat hij door het hout heen schiet, met het bredere gedeelte op het blad terecht komt, daar een lelijke cirkel achterlatend.

Wees daar alert op en plak een paar lagen klustape op het blad, of een stuk stevig karton waar je eerst het gat uit hebt gehaald... Of boor gewoon door het karton heen.

Met een speedboor is dat risico wat minder groot, maar zoals gerrit zegt: voor je het weet is hij verbrand. Heel rustig boren dus, op laag toerental, en vergeet niet het zijhandvat aan de boormachine te zetten... Hij schiet zo maar uit je handen!
 

Marsepein

  • #5
Klusidee Kees schreef:
In geval van een gatenzaag loop je de kans, dat de zaag op het moment dat hij door het hout heen schiet, met het bredere gedeelte op het blad terecht komt, daar een lelijke cirkel achterlatend.
Om dat te voorkomen boor ik grote gaten altijd van 2 kanten, geen happen uit het hout en geen doorschieter zoals jij beschrijft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Inderdaad, die was ik even vergeten. Bedankt voor de aanvulling!
 

Mheikens

  • #7
Inderdaad, van twee kanten boren was ook mijn idee. Was het alleen al omdat mijn gatenboor maar 20-25 diep kan. Truc met tape is een goede, had ik ook gebruikt voor uitzagen van gat voor kookplaat.

Ik zal nog eens in de bouwmarkt zoeken wat men heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu