Kraanaansluiting splitsen

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik heb op het moment in onze nieuwbouw woning nog geen buitenkraan.

In de bijkeuken heb ik een kraan waar ik de wasmachine op aan kan sluiten. De slang van de wasmachine draai ik er zo op (schroefdraad).

Is het ook mogelijk om hier een soort van T-stuk op te zetten zodat ze gesplitst worden en ik over twee kranen kan bezitten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er bestaan verchroomd messing Y-stukken, draai je in de muurplaat, waar de kraan in zat.

In dat Y-stuk draai je dan aan elke kant een kraan, één keer een beluchte wasmachinekraan en één kraan voor de tuinslang.

Te koop bij de meeste bouwmarkten, ijzerwinkels en sanitairzaken.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Er zijn ook messing T-stukken, draai hier eerst de kranen in en dan met een tussenstukje (aan beide zijden draad) het geheel in de muurplaat.

Een Y-stukje is ook goed maar neemt veel meer ruimte in naar voren.

Succes.
 

Jacovrie

  • #4
Buis ergens onder de muurplaat van de wasmachine doorzagen en buisdelen afbramen. Vervolgens knel T tussen zetten. Plaats bij de aftakking een knelafsluitkraan met aftapper. Dan met buis naar buiten, waarbij er mantelbuis om de koperleiding moet daar waar deze door de muur gaat (kan 5/8' elektrabuis zijn). Laat de buis een heel klein beetje (mm is genoeg) aflopen naar de afsluitkraan. Vergeet de bevestiging van de buis op de muur niet.

De kraan op de buitenmuur bevestigen kan op verschillende manieren. Met een gevelkom (is moeilijker te plaatsen), een muurplaat met achterinvoer, of een gewone 15 x 1/2" bi verchroomde muurplaat. Wanneer u niet al te veel eraring heeft, zou ik de laatste optie nemen. Op de buis die uit de muur komt, moet dan een knie. Het mooist en het beste zou zijn een soldeerknie (is minder dik dan knel). Knie naar boven gericht.

Neem stukje buis van ongeveer 10 cm tussen muurplaat en knie. Het makkelijkst is de muurplaat en knie eerst vast te zetten (op de lange en de korte buis). Steek dan de buis aan de kraanzijde door de muur en de mantelbuis, totdat deze bij de afsluitkraan is. Meet vervolgens af wat er nog af moet. Zo kun je de buis precies op de juiste lengte krijgen.

Schroef de muurplaat vast op de muur en draai vervolgens de buis bij de afsluiter vast. Als laatste de buitenkraan (zou sleutelkraan met beluchter nemen) op de muurplaat zetten. Denk erom, doe de teflon goed om de schroefdraad. Bij een nieuwe kraan even met een ijzerzaag over de schroefdraad schrapen, zodat deze voor de tape iets minder glad wordt. Draai de kraan niet terug, want dan gaat het bij de schroefdraad lekken. Beter is dan opnieuw intapen en indraaien. Succes.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #5
Om 00:52 een vraag stellen. Geen probleem, op dit nachtelijk forum heb je gewoon binnen een half uur drie prima antwoorden :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu