Kraan verwijderen en leiding permanent afsluiten in muur

Hans

  • #1
In onze badkamer is een wasmachine-kraan aanwezig met een leiding in de muur. Deze kraan wil ik verwijderen en de wand opnieuw betegelen. Hoe moet ik de leiding permanent afsluiten en met welk materiaal werk ik de muur ter plaatste af i.v.m. het opnieuw tegelen? (het is een "zachte" binnenmuur)

Hetzelfde probleem heb ik met een afvoerputje in de badkamervloer (beton) welke ik wil verwijderen.....

Alvast bedankt voor de evt. reacties!

Groeten, Hans.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Afsluiten van een waterleiding kan het beste door de leiding af te koppelen voor hij de muur in gaat of in de meterput of kast, kan dit niet dan kunt de leiding in de muur afdoppen.

Bij een loodgietersbedrijf zijn afsluitdoppen met knelfitting verkrijgbaar voor de waterleiding, u moet daarvoor eerst een stukje van de muur weghakken en de leiding doorzagen en de fitting plaatsen en vastdraaien.

Een afvoer afsluiten kan op eenvoudige wijze, het deksel van het putje halen, de afvoerpijp laten drogen en een beetje purschuim in de afvoerpijp spuiten.

Succes.
 

Hans

  • #3
Bedankt voor uw reactie!

Is het ook mogelijk om een einddop te solderen? Dit lijkt mij makkelijker i.v.m. de beschikbare ruimte in de muur. Of is een soldeerverbinding minder veilig?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
In een muur heeft soldeerverbinding zelfs de voorkeur boven een knelverbinding! Ik meen zelfs dat knelverbinding in stucwerk niet mag.

Let er echter wel op: indien er vanaf het aftakpunt tot aan de dop een lang stuk loze leiding zit, loop je kans extra waterslag (klappen bij kraan op/dicht) te krijgen, omdat de lucht in dat stuk er nooit meer uit kan. En er bestaat (theoretisch) een verhoogd gevaar op legionella.

Beter is het daarom de leiding niet af te doppen waar de kraan heeft gezeten, maar de leiding terug te volgen tot bij de aftakking met andere gedeelten, en daar dichtbij af te doppen, of het T stuk te vervangen door een recht stuk! Het niet gebruikte stuk leiding kun je laten zitten.

Denk er aan om de leiding na afdoppen e.d. af te tapen, er mag geen contact komen tussen het koper van pijp of verbindingsstukken en het stucmateriaal.
 

Hans

  • #5
Bedankt Kees!

Dit lijkt mij een deskundig advies welke ik zeker zal opvolgen!!

Groeten, Hans.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Alle waterleidingen moeten hardgesoldeerd worden, voor iemand die dit niet eerder gedaan heeft is het niet aan te raden dat te doen.

Officieel mag voor het solderen van waterleidingen geen gewone soldeer (= 40/60, 40 % tin en 60 % lood) meer worden gebruikt. Als u aan alle nieuwe KIWA regels wilt voldoen moet u zgn. tin/zilver soldeer gebruiken (= 97 % tin, 3 % zilver).

Hetzelfde geld voor de soldeervloeistof, S 39 is de bekendste maar wordt tegenwoordig afgeraden voor waterleidingen. Een wel KIWA goedgekeurde soldeervloeistof is S-65.


Kees heeft gelijk met het tapen, was ik even vergeten.

Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Jan, vergis ik me? Sn97/Ag3 is toch geen hardsolderen?

Dat is toch normaal (zacht) solderen, maar dan met een ander soldeermengsel en ander vloeimiddel.

Hardsolderen gebeurt toch met een veel hetere vlam en ander materiaal?
(Cu-Ag soldeer).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Wat vroeger hardsolderen werd genoemd was in feite met zilver lassen op heel hoge temperatuur.
Het mengsel is nu tin met zilver, inderdaad wat zachter dan zilver maar heeft hogere temperatuur nodig dan gewoon solderen.
Het smeltpunt van tin/zilversoldeer ligt nl. hoger dan van gewoon soldeer.

Gewoon solderen werd gedaan met een mengsel van tin met lood in verschillende verhoudingen al naar gelang het te solderen materiaal b.v. koper, lood of zink.

Groet, Jan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu