Koudebrug dakkapel

Torello

  • #1
Hallo,

Wat is de beste keuze bij een koudebrug? Het gaat om de aansluiting van een moderne De Ruiter dakkapel op het schuine dak.

Het dak van de dakkapel zelf is van goed isolerende sandwich plaat. Dan volgt een balk en een aansluitstuk. Dit aansluit stuk is van chipwood plaat. Het eerste deel van het aansluitstuk direct aan het kapeldak is een soort driehoekige koker die nog wel isolatie inwendig heeft.

Het eindstuk is echter alleen een plaatstuk en zou, indien de opgemeten hoek ook daadwerkelijk gemaakt was, plat op het bestaande dak komen.

Echter een hoek fout is gemaakt waardoor deze plaat nog een stukje "dak" is (ca.10cm) en daarmee een koude deel is in deze aansluiting. Om het plaatje volledig te maken; aan de buitenkant is de chipwood plaat met EPDM verlijmd en dus totaal damp/vochtdicht. De aansluiting op het dak is ook helemaal afgepurred. Het schuine dakbeschot zelf is aan de buitenkant, onder de pannen, van een opgespoten pir/pur laag voorzien (ca. 5cm)

Wat kan ik nu het beste doen. De aansluitruimte ruimte stevig opvullen met steenwol? Of juist niet? Is een vochtregulerende folie hier absoluut nodig? Of laat ik het open zodat het kan ademen door de gipsplaat heen?



 

Torello

  • #2
Even wat toelichting op de twee foto's:

Je kijkt door het gat in het gipsplaat dak van de kapel naar de aansluiting op het schuine dak. Je ziet de chipwood plaat en halverwege totaan de data-pijp (we doen modern) is het koude deel. De ruimte was helemaal dampdicht afgesloten en volgepropt met steenwol.

Uit berichten van het forum heb ik begrepen dat dat, gezien de dampdichte afsluiting aan de buitenkant, geen goede oplossing is. Via het gat heb ik de steenwol en folie verwijderd. En nu, de juiste werkwijze... wie roept ?
 

Chathanky

  • #3
Hout vormt geen koude brug zoals steen en beton Torello.

Condensatie risico zal bij deze overgangen zeer gering zijn.
 

Torello

  • #4
Misschien is het woord koudebrug niet helemaal correct gekozen. Koudste plek is wellicht beter. Neemt niet weg dat op dit punt damp het snelst condenseert.
Ik heb er voor gekozen om de convectie in de koudste plek :wink: van deze nis tegen te werken met steenwol en verder geen folie te gebruiken zodat de boel kan ademen.
 

Chathanky

  • #5
Je zal van binnen dan juist een dampremmend of dicht folie moeten toepassen.

De aansluiting is een kouder deel in je constructie hoewel je het niet tot een echte koude brug mag rekenen.

Wat er nu gebeurt is dat de enigszins kouder deel in de winter nog kouder wordt, omdat de isolatie de toevoer van de warme binnenlucht remt en dat het vlak kouder wordt. Het vocht wordt nauwlijks geremd door de minerale wol zodat het risico op condens aanzienlijk groter is geworden.

Je zal een dampremmer moeten toepassen die dit proces stopt of sterk vermindert, zodat het dakvlak de tijd heeft om het vocht af te voeren.

Als vocht condenseert op die plek duurt het tot aan de zomer voordat het de kans krijgt om al het vocht te verdampen en dit af te voeren naar binnen of buiten. Dit is lang genoeg om de constructie aan te tasten.

Met deze oplossing vergroot je het probleem alleen maar.
 

Torello

  • #6
Buuhhh :cry: , dat bedoel ik... ik wordt gek van die damp/vocht materie.

Gedaan zoals ik dacht dat goed was... en alle luikjes alweer netjes afgewerkt. Is het toch weer niet goed...

Als ik die luikjes weer open maak wordt het hele plafond prut.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Met verf kun je ook iets dampdicht maken, geen ademende verf gebruiken natuurlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu