Koud vertrek: oplossing alleen weersafhankelijke regeling

Inhico

  • #1
Afgelopen week is mijn 22-jarige Radson VR-ketel vervangen door een Daalderop Combipact HR-ketel. Overigens niet vanwege een defect aan de oude ketel.

Het ding is stil, warmt de kamer en de meeste andere kamers snel op.
Probleem is nu dat ik één kamer niet meer warm krijg. Zelfs de aanvoerleiding is geheel koud. Deze kamer is vrij koud (niet geïsoleerde aanbouw) en de radiator daar zit aan het einde van een rij, voorbij de woonkamer met daarin de kamerthermostaat.

Momenteel is dat de simpelste Honeywell niet-modulerende thermostaat. De Daalderop kan ook modulerend worden aangesloten, mits de juiste thermostaat voorhanden is.
Als ik de radiator in de woonkamer dichtdraai wordt de aanbouw wel wat warmer.

Bij mijn oude ketel gebruikte ik een weersafhankelijke regeling (Cenvax 4000) en toen was er geen enkel probleem. Dus je zou zeggen opnieuw die weersafhankelijke regeling aanbrengen en klaar!

Maar is dat de enige oplossing? Zo'n weersafhankelijke regeling verbruikt vaak wat meer gas (toch?) en kan niet worden aangesloten op de modulerende regeling. Dat betekent dat ik daarmee niet optimaal gebruik maak van het rendement van de ketel. Of heb ik het nu helemaal mis?

De capaciteit van de radiatoren in de woonkamer is forser dan nodig, in de slaapkamers wat te klein. Alleen volgens berekening, want er is geen enkel probleem. Ik wil de radiatoren dan ook liefst niet vervangen.
Eventueel aanbrengen van voetventielen of andere thermostaatkranen is geen probleem.

Samengevat: is een weersafhankelijke regeling de enige oplossing voor mij, of kan het ook anders? En hoe kan ik daarbij zo goed mogelijk het rendement van mijn ketel benutten, oftewel stook- en onderhoudskosten zo laag mogelijk houden.

met vriendelijke groet,

Peter
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Inhico,

De installateur die de ketel heeft geplaatst vragen de gehele installatie in te laten regelen, zodat het warme CV water wat de transporteur is van de warmte ook de warmte brengt waar het moet zijn.

U geeft al aan dat als de woonkamer dicht gezet wordt het al beter gaat.

Een WA regeling heeft hier geen invloed op, dus gewoon inregelen en opgelost is het probleem.


Vr Gr en succes ermee
 

Xr8

  • #3
Een weersafhankelijke regeling zal meer gas verbruiken omdat ook het comfort hoger is, dat de radiator toen wel mee kwam zal er mee te maken hebben dat er meer gestookt wordt, vandaar ook het hogere gasverbruik.

Deze regeling is in principe op de hedendaagse ketels wel aan te sluiten op de aan/uit contacten. Ken deze ketel niet en kan niet zeggen welke dit zijn. De ketel zal nu ook minder zuinig zijn, omdat er meer gestookt wordt.

Wat cv olieboy al zegt, inregelen dan zal het stukken beter zijn, het is echter maar de vraag of dit zomaar gaat, omdat er niet altijd voetafsluiters, of dubbelinstelbare kranen toegepast worden.
U kunt eventueel zelf enige kranen wat dicht zetten zodat er wat minder water over heen gaat, en er voor de radiator die problemen geeft wat meer voor handen is.

Succes ermee.
 

Inhico

  • #4
Hartelijk dank voor jullie snelle reactie!

Op basis van jullie reacties en wat eigen denkwerk concludeer ik dat het probleem bij mij zou zijn dat de capaciteit van de radiatoren in de woonkamer te groot is en/of de cv-pomp te snel draait, zodat de woonkamer zo snel warm is dat de ketel weer stopt met verwarmen voordat de radiator in de aanbouw is opgewarmd.

Inmiddels heb ik zelf wat zitten inregelen. Dat stelt niet zoveel voor want er zitten nergens voetventielen of dubbelinstelbare kranen. Door te spelen met de radiatorkraan in de woonkamer heb ik een stand gevonden waarin de woonkamer nog steeds goed warm wordt (zij het iets langzamer) en ook de aanbouw nu verwarmd wordt. Alle andere vertrekken blijven daarbij hetzelfde. Eens even aankijken of het nu naar behoren werkt.
Het lijkt erop dat ik de weersafhankelijke regeling niet nodig heb.
Ik heb nog niet gekeken of de pomp instelbaar is.

Ik ga, denk ik, wel een modulerende kamerthermostaat aanschaffen. Die kan eenvoudig worden aangesloten op de juiste aansluiting. In theorie zou mijn ketel dan nog efficiënter moeten werken, of niet?

Eigenwijs als ik ben ga ik niet zomaar een installateur erbij halen. Ten eerste omdat ik het zelf wil kunnen, ten tweede omdat ik niet het idee heb dat het erg ingewikkeld is, ten derde ben ik niet erg onder de indruk van de capaciteiten van mijn installateur. Hij heeft met de handleiding ernaast de ketel geïnstalleerd. Dat kan ik ook (heb ik ook al eens gedaan) alleen wat minder snel.
Er zitten nog wat meer veranderingen aan de verwarmimgsinstallatie aan te komen, dan is het handig als ik zelf de boel kan bijstellen/inregelen wanneer nodig.

Groet,

Peter
 

Xr8

  • #5
Het voordeel van een modulerende regeling is dat je er in de meeste gevallen ook de boiler/warmhoudfunctie van de ketel mee uit kunt schakelen. Vooral handig tijdens het nachtbedrijf, of bij langere afwezigheid.

Voordeel van dit soort thermostaten is dat de ketel niet alleen op de sensoren moduleert, maar ook nog eens op de ruimtetemperatuur, het nadeel kan zijn dat het opwarmen langer duurt. Meestal worden de radiatoren nog maar handwarm zolang de kamer op temperatuur is.

Succes.
 

Inhico

  • #6
In mijn nieuwe ketel kan ik de warmwaterfunctie handmatig uitschakelen. Het is overigens geen boiler maar een doorstroomapparaat.

Inmiddels heb ik gezien dat er ook de nodige kanttekeningen te plaatsen zijn bij een modulerende schakeling. Die modulerende regeling laat de brander lager branden. Dat zou minder gasverbruik betekenen. Echter bij de lage stand brandt de ketel lang achtereen en draait dus ook de pomp lang. Dit kost het nodige aan electriciteit.

Daarbij komt dat bij de lage stand van de vlam de verbranding slechter wordt (dus minder rendement per kuub gas). Ook kan het gebeuren dat de radiatoren bij de lage watertemperatuur hun warmte niet meer kwijt kunnen. Het warme water gaat dus bijna even warm weer terug naar de ketel, hetgeen extra verliezen geeft.

Modulerend voorkomt het "doorschieten" van de temperatuur bij het op temperatuur komen. Dat bespaart gas. Aan de andere kant wordt dan de ingestelde temperatuur nooit bereikt zodat de ketel voortdurend op een laag pitje blijft branden. Het gevolg is warmteverlies door de leidingen en de schoorsteen, een slechter brandende vlam en een hogere elektra rekening.

Kortom, zonder meer stellen dat modulerend beter is dan niet modulerend is niet juist.
Toch nog wat uitzoekwerk te doen.

Peter
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #7
Inhico schreef:
Daarbij komt dat bij de lage stand van de vlam de verbranding slechter wordt (dus minder rendement per kuub gas).
Wat is dat nu weer voor onzin? :?
 

Chathanky

  • #8
In mijn nieuwe ketel kan ik de warmwaterfunctie handmatig uitschakelen. Het is overigens geen boiler maar een doorstroomapparaat
:? :?:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
In mijn nieuwe ketel kan ik de warmwaterfunctie handmatig uitschakelen. Het is overigens geen boiler maar een doorstroomapparaat
Kan toch ?
Gewoon de warmwaterkraan dichtdraaien :wink:
 

Chathanky

  • #10
Zo bekeken wel ja. :mrgreen:
Maar een boiler blijft een boiler.
 

Inhico

  • #11
Ron321 schreef:
Inhico schreef:
Daarbij komt dat bij de lage stand van de vlam de verbranding slechter wordt (dus minder rendement per kuub gas).
Wat is dat nu weer voor onzin? :?
Wat meer motivatie maakt het antwoord ietwat zinniger
 

Inhico

  • #12
Chathanky schreef:
Zo bekeken wel ja. :mrgreen:
Maar een boiler blijft een boiler.
Zoals gezegd het is geen boiler. Verder was het een antwoord op de opmerking van xr8:
Het voordeel van een modulerende regeling is dat je er in de meeste gevallen ook de boiler/warmhoudfunctie van de ketel mee uit kunt schakelen. Vooral handig tijdens het nachtbedrijf, of bij langere afwezigheid.
Heb dus geen modulerende regeling nodig om de warmwatervoorziening uit te zetten: er zit gewoon een knopje op de ketel.
 

Chathanky

  • #13
Vandaar m`n vraagteken, dit is een model wat mij niet bekend is.
 

Xr8

  • #14
Kunt u mij eens uitleggen waarom de verbranding slechter wordt wanneer de brander lager brandt?

Uw opmerking dat de ketel nooit de ingestelde waarde haalt, en daarom continue staat te stoken vind ik wat vreemd. Zelf heb ik een lage temperatuur installatie in huis, en mijn ketel stookt echt niet de hele dag.

Het uitschakelen van warmwater is een bijkomstigheid, en heeft als voordeel dat dit ook tijdens het nachtbedrijf gebeurt, de praktijk zal leren dat u niet elke avond en morgen het knopje indrukt. En ondanks dat het een doorstroomtoestel is zal er met het oog op tapcomfort toch iets warm gehouden worden wisselaar oid. Ik ken deze ketel niet.

Succes ermee,
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #15
Inhico.?.?.?.?

Ik snap u niet, U komt hier met een vraag???? vervolgens met 30 antwoorden die de plank totaal mis slaan......... en uiteindelijk weet u nog steeds niets.

Uw verhaal over moduleren, doorschieten, minder rendement per kuub gas , slechte vlam bij laag branden, temp niet halen, enz. zijn misschien van toepassing op een ketel van 40 jaar oud, maar toch echt niet op de huidige systemen.

Oh ja.... de pomp die te lang zou draaien vraagt nog minder electra dan die gloei lamp boven de keuken tafel.

Het is niet de bedoeling dat ik te bot overkom, maar dit verhaal doet me denken aan een bakker die een koe probeert te melken.
 

Inhico

  • #16
Blijkbaar heb ik onvoldoende aangegeven dat ik een en ander bij rondneuzen op internet ben tegengekomen. Het is niet mijn mening of overtuiging.
Ik geef ook niet voor niets aan dat dit voor mij aanleiding is nog wat verder te gaan zoeken.
Internet biedt veel informatie, maar niet alles is altijd even betrouwbaar of gefundeerd.

Ik heb het hier geplaatst om nuttige reacties te krijgen die het ofwel bevestigen, ofwel ontkrachten. Dat had ik beter moeten aangeven. Een reactie die alleen maar stelt dat het onzin is zonder verdere argumentatie is een volstrekt overbodige en nutteloze reactie.
Hopelijk komen er nog serieuze reacties met argumenten en onderbouwing (liefst cijfers).

Kortom op basis van de informatie die ik nu heb kan ik niet bepalen of ik een modulerende of een niet-modulerende regeling zou moeten kiezen. Terwijl ik, toen ik begon, dacht dat modulerend altijd beter zou zijn. Vooralsnog is mij dat te simpel.

Overigens ken ik een bakker die uitstekend koeien kan melken en nog meer boeren die uitstekend brood kunnen bakken.
 

Inhico

  • #17
Xr8 schreef:
Kunt u mij eens uitleggen waarom de verbranding slechter wordt wanneer de brander lager brandt?
Het is informatie die ik elders heb gevonden en hier ter beoordeling voor leg. Ik weet onvoldoende van de stand der techniek van moderne branders om te kunnen beoordelen of het nog steeds opgaat.

Ik weet wel voldoende van fysica om te weten dat bij een lagere verbrandingstemperatuur de verbranding minder efficiënt is. Dit zou kunnen optreden bij een lagere gasstand. In extreme situaties is de vlam dan niet meer blauw, maar oranje.

Wellicht hebben moderne branders daar een oplossing voor, bijvoorbeeld door de brander niet lager dan een bepaald niveau te laten branden. Daar zou ik dan graag meer over horen.
Xr8 schreef:
Uw opmerking dat de ketel nooit de ingestelde waarde haalt, en daarom continue staat te stoken vind ik wat vreemd. Zelf heb ik een lage temperatuur installatie in huis, en mijn ketel stookt echt niet de hele dag.
Dat is tenminste nuttige informatie. Blijkbaar gaat een ketel ook niet per definitie continu stoken. Wat ik zou willen weten is of een ketel inderdaad substantieel langer gaat branden en wat dat uiteindelijk betekent voor gas en electriciteitsverbruik.

Eigenlijk zoek ik objectieve, vergelijkende berekeningen. Die ben ik nog niet tegengekomen. Ik kom alleen informatie tegen van leveranciers, die als doel hebben zoveel mogelijk te verkopen en niet mij volledig en goed te informeren...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Waarom neemt u niet aan dat de ingenieurs die de modulerende ketel ontworpen hebben dit niet voor niets hebben gedaan, dat is niet alleen voor de verkoop.
Wanneer iemand door dat verkoopargument heen prikt zakt de verkoop dusdanig in elkaar dat geen enkel bedrijf er belang bij heeft.

Op zich is wel leuk dat iemand dit soort vragen heeft maar het forum is daar niet voor bedoeld, ik hoop dat u zich wilt beperken tot klusvragen die u zelf gaat uitvoeren.

De vragen over wel of niet modulerend etc. kunt u misschien voorleggen aan verschillende fabrikanten en daar vervolgens uw eigen conclusie uit trekken.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #19
De systemen van tegenwoordig proberen een woning met zo weinig mogelijk temperatuur op te warmen. Waarom zou je een woning op warmen met 90 graden aan watertemperatuur als het met 60 graden ook prima werkt?..

Bij een modulerend systeem brandt de ketel traploos tussen hoog een laaglast, zodat de ketel een rustig stookgedrag krijgt en niet steeds aan en uit springt. Bij het aan springen van de branders verbruik je het meeste gas, Dat heeft een modulerende ketel dus een stuk minder en zal hierdoor minder gas verbruiken.

De constructie van gas/lucht mengverhoudingen en nuldruk regelingen zorgt ervoor dat de ketel zelfs op een zeer laag vermogen (op laaglast en met een kleine vlam) toch nogsteeds een perfecte verbranding heeft.

Op deze manier worden de rookgassen maar een graad of 60-70 en ontstaat er condenswater in de rookgassen die terugstromen via de secundaire wisselaar en hier dus ook weer warmte afgeeft en zo een hoger rendement creeert .

Een modulerende ketel met een modulerende regeling (kamerthermostaat) heb je een geweldige communicatie tussen beiden, waardoor het gasverbruik zal worden verlaagd.

In enkele gevallen gaat het niet helemaal op, wanneer u alleen convectors in de woning heeft kan het wezen dat de woning wat slecht op themperatuur komt, juist i.v.m. die lage temperaturen.
Maar met vloerverwarming is dit het perfecte systeem.

groet
 

Chathanky

  • #20
Simpelweg de praktijk bewijst al jaren lang dat je met een huidige hr ketel zuiniger uit bent dan de oudere generatie.

Waarom wil je dit dan in twijfel trekken. :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu