Kosten groepen bijplaatsen

Ankenijboer

  • #1
Wij hebben een huis (uit 1976) op het oog, maar we hebben gezien dat in de meterkast slechts 4 groepen aanwezig waren. Aangezien wij een nieuwe keuken willen plaatsen en daar extra groepen voor nodig hebben willen we een aantal groepen bijplaatsen. Naar aanleiding daarvan heb ik de volgende vragen:

- Wat kost het bijplaatsen van 3 a 4 groepen?
- Als de meterkast aangepast wordt, moet dan de hele woning aangepast worden aan
  de huidige vereisten, dus bijv. overal geaarde stopcontacten?
- Misschien dat we op een inductieplaat willen koken, hiervoor is krachtstroom nodig,
  wat voor consequenties heeft dat voor de meterkast (ook financieel gezien)?
- De huidige groepen zijn gezekerd met stoppen, is het verstandig om die ook gelijk
  te vervangen door moderne varianten?

Alvast bedankt voor eventuele antwoorden.
 

Ronald42

  • #2
- Wat kost het bijplaatsen van 3 a 4 groepen?
Dat ligt er aan wat je laat doen. De hele groep (leidingen + afmontage) of alleen de groepen in de meterkast. Wel moet je rekening er mee houden dat bij meer als 6 groepen een hoofdschakelaar verplicht is. (m.i.v. 1 juli overgens altijd.)

Het hangt natuurlijk ook af van of je de gehele kast laat vervangen of niet. Dit is in aanschaf uiteraard wel duurder maar bespaart aan de andere kant heel wat arbeid. Aanpassen kost (veel) tijd.
- Als de meterkast aangepast wordt, moet dan de hele woning aangepast worden aan de huidige vereisten, dus bijv. overal geaarde stopcontacten?
Nee, maar als je toch veel gaat renoveren kun je hier altijd wel over gaan nadenken. Het is een stuk veiliger.
Niet duidelijk is mij of er een aardlekschakelaar aanwezig is. Gezien het bouwjaar zal dat wel niet. Laat deze wel plaatsen.
- Misschien dat we op een inductieplaat willen koken, hiervoor is krachtstroom nodig, wat voor consequenties heeft dat voor de meterkast (ook financieel gezien)?
Nee hiervoor is geen krachtstroom nodig. In 95% van de gevallen kan worden volstaan met een zogenaamde kookgroep deze bestaat uit 2 gekoppelde 230V automaten. Dus geen bijzonder gevolgen voor de meterkast.
- De huidige groepen zijn gezekerd met stoppen, is het verstandig om die ook gelijk te vervangen door moderne varianten?
Ja aangezien de kast toch ingijpend moet worden gewijzigd is dit zeker verstandig. Ook omdat indien er in de toekomst nog eens een automaat bij moet dit zeer éénvoudig te realiseren is.

Suc6
 

Eric

  • #3
Alleen bij bestaande woningen hoeft men bij uitbreiding geen hoofdschakelaar toe te passen.
Dit geldt pas voor nieuwbouw dat na 1 juli in opdracht komt van de e-installateur.
Dus na 1 juli mogen er nog heel wat kastjes gehangen worden zonder HS, of je dat wilt als installateur is punt 2 natuurlijk.

Groeten,
Eric
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Eigenlijk jammer. Het zou de zaak eenvoudiger (overzichtelijker) maken indien bij elke situatie waar de groepenkast vervangen wordt gezegd zou kunnen worden: hoofdschakelaar: ja.

Nu blijft het zo'n ja/nee discussie. Legt iedereen het op zijn eigen manier uit...
 

Gerrit

  • #5
Dat is waar Kees, maar wij proberen volgens de voorschriften te antwoorden.

In dit geval is het dus niet zo dat een ieder dit op zijn eigen manier uitlegt, maar we zit nu in een overgangsperiode naar de hoofdschakelaar en deze regels liggen gewoon vast.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik bedoel ook niet dat jullie het verkeerd doen, integendeel, alle waardering.

Maar ik merk (o.a. op andere forums) dat veel mensen ergens vandaan een paar (oudere?) NEN1010 regels tevoorschijn trekken, en dan met de grootste stelligheid zeggen dat het voor ieder huis geldt...

En dat brengt dus flink wat verwarring, want de toon is vaak alsof er een vakman achter de betreffende forumnaam zit, maar dat is natuurlijk nooit te controleren!
 

Gerrit

  • #7
Het was ook niet als een verwijt opgevat Kees. Wat je zegt over de regels die soms worden uitgelegd door mensen, die denken dat ze deskundig zijn, is waar. Je leest dat wel eens op andere forums.

Vr. gr. Gerrit
 

Ankenijboer

  • #8
Bedankt voor jullie reacties.
 

Ronald42

  • #9
Ankenijboer schreef:
Bedankt voor jullie reacties.
Graag gedaan maar wat wij altijd graag willen weten, wat gaan jullie doen? :?:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu