Kosten extra groep(en) aanleggen

A

Anonymous

Gast
  • #1
Wie kan mij vertellen wat het ongeveer gaat kosten als ik extra groepen wil laten aanleggen? ik denk zelf aan 2 x 240v , het is namelelijk voor een kookplaat (inductie/keramisch)

380 v laten aansluiten is volgens mij sowieso duurder.

De draden naar de keuken trekken is geen probleem .

bvd
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Een kookgroepautomaat kost ongeveer € 60,- Als je een moderne groepenkast hebt, dan klik je het er zo in. Zo niet, dan moet er een kastje bij en het geheel er tegen aan schroeven. Heb je pech, dan komt er ook nog een hoofdschakelaar bij. Bij 6 of meer groepen is dit vaak verplicht en een kookgroep telt voor 2. Heel vaak komt het neer op een gehele nieuwe groepenkast. Ben je weer up-to-date.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
op dit moment heeb wij 3 groepen in de kast inclusief de aardlek schakelaar dit zit allen in een kast die naar mijn mening zelf niet uit bereidbaar is
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Dan heb je geluk, aantal groepen komt niet boven de 5 uit. Kan je een kookgroepkast kopen en plaatsen. Geloof dat de Makro die verkoopt.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Als een kookgroep voor twee telt, kom ik op totaal 5 groepen.....volgens nen1010 (wetboek electriciteit) mag je maar 4 groepen onder 1 aardlek....komt er een groep bij, dan moet je er ook een aardlek bijplaatsen....hoofdschakelaar is dan nog niet verplicht....een kast moet je in maximaal 2 handelingen spanningsloos kunnen maken, twee aardleks dus......bij derde aardlek ook een hoofdschakelaar dus..
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Dan zet je de nieuwe kookgroep toch niet achter de aardlekschakelaar?
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
ik heb een elektricien gevraagd de groepenkast, 2 groepen, uit te breiden. Volgens hem is dat niet nodig, moet er wel een aardlekschakelaar geplaatst worden. Hij haalt de trafo eruit(bel) en de oude groepenkast, en plaatst een nieuwe erin met aardlekschakelaar. De wasmachine was aangesloten door iemand anders en (oud huis) de electrische bedrading is volgens de elektricien verkeerd en onveilig gelegd, dus dat wil hij ook veranderen, met een pijpje langs het plafond. Kosten 600 euro en duurt een hele dag. Is dit niet erg veel geld???
 
A

Anonymous

Gast
  • #8
Eh jongens niet om het 1 of ander, maar wie heeft hier verzonnen dat een kookgroep voor 2 telt???? Een kookgroep wordt nog steeds als 1 groep geteld!! Daarbij als je een nieuwe groep en dus ook kookgroep aanlegd, dan moet deze over de aardlekschakelaar volgens de nieuwe NEN 1010 !! Vanaf 7 groepen of meer dan is hoofdschakelaar pas verplicht eerder niet, maar mag natuurlijk wel. Een kookgroep is van zichzelf al met elkaar doorgelust met halve maantjes en dit geheel wordt gevoed door 2 draden bruin en blauw 4 mm2. Deze twee draden sluit je aan op de aardlekschakelaar. Doordat deze koppeling en natuurlijk ook de koppeling op de schakelaars wordt de kookgroep gezien als 1 groep. Vergeet niet de aarde ook op de hoofdaardrail in de groepenkast aan te sluiten. Let wel: Wanneer men een 380V kookgroep of aansluiting wilt dan is men ook verplicht een hoofdschakelaar aan te brengen. Daar dit nooit mag worden geddan door een leek moet het energie bedrijf dit doen. Ook omdat voor deze werkzaamheden de zegel moet worden verbroken en misschien zelfs de hoofdzekeringen kast moet worden vervangen. Je moet wel weten waar je over spreekt voordat je als leek zijnde met aanwijzingen komt hoe een ander het moet doen. Daarbij..... elke keer verandert er wel iets in de NEN 1010 dus succes. Bij twijfel: Laat een installateur je informeren en eventueel het werk verrichten. Het kost wel geld, maar je weet zeker dat het dan goed zit en ook voor je verzekering. Het installatie bureau is namelijk aansprakelijk voor zijn of haar aangelegde installatie zolang er geen latere aanpassingen zijn verricht door een leek.

Groeten een elektro-technicus
 
A

Anonymous

Gast
  • #9
ik heb prijsopgave gekregen (ruwe schatting) van een elektricien. Nieuwe groepenkast (draden trekken), wandcontactdozen verlagen, nieuwe mechanise afzuiging. Plus wat werkzaamheden voor nieuwe keuken en badkamer (electriciteit). Nu gaf hij een hele ruwe schatting van ongeveer 10.000 euro exc BTW, maar hier schrok ik enorm van. Zijn uurtarief is 37,- exc BTW. Is dit normaal?? Hebben mensen ervaring met goede elektriciens in omgeving Delft?

Alvast bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu