Koper gasleiding naar de zolder afschermen

Tekkelsrule

  • #1
Omdat ik een combiketel op zolder heb geplaatst moet er een gasleiding vanuit de kelder naar de zolder gelegd worden.
Deze 22mm koper leiding moet vanuit achteren uit de kelder naar voren gevoerd worden, langs de trap omhoog tot aan het plafonnetje bij de trap ingang, van daaruit omhoog door de inbouwkast van de kamer daar recht boven, en dan door naar de zolder. Hier gaat hij over naar 15 mm, aangesloten op een gaskraan die weer via 15mm aan de ketel zit.

Nu heb ik begrepen dat in sommige gevallen, zoals via de kast, de leiding door een pijp moet worden afgeschermd. Hoe moet ik me dit voorstellen/realiseer ik dit? Via een PVC afvoer pijp ofzo? En moet dit alleen in de kast gebeuren?
 

Fiesiekus

  • #2
Doe de hele lengte in mantelpijp. Kost weinig en is heel flexibel. Ligt op de rol in de bouwmarkt.
 

Tekkelsrule

  • #3
Mantelpijp heb ik nog nooit gezien, wicu pijp wel. Dat is een koper pijp met grijsachtige ommanteling.

Dat is zeker hetzelfde?
 

Fiesiekus

  • #4
Wicubuis geld niet als mantelbuis of mantelpijp.

Een gasleiding van de meterkast naar de zolder moet door een mantelbuis. Dit houdt in, een mantelbuis uit één stuk die een cm ruimte laat tussen de binnenzijde van de mantelbuis en de buitenzijde van de gasbuis.
 

Tekkelsrule

  • #5
Hmm, dan weet ik niet wat mantelbuis is.
Volgens hebben ze dit niet bij de plaatselijke ik-doe-het-zelvert, dus zal ik naar de vakhandel moeten. Die zit hier ook wel ergens geloof ik.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Gasleiding onder de vloer hoort in een mantelbuis, leidingen boven de vloer mogen zonder mantelbuis gelegd worden, alleen bij muurdoorvoeren voorzien van mantelbuis.
Wicu buis mag gebruikt worden wanneer er gastec op staat, er mogen geen knelverbindingen gebruikt worden bij wicu buis.
 

Tekkelsrule

  • #7
Ergens op dit forum heb ik anders gelezen, dat al een gasleiding door een kast of over een plafon gaat, dat deze dan afgeschermt zou moeten zijn.

Iets met een klepel en een klok?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zoek even met "gasleiding and mantelbuis" op google, veel info te vinden.
 

Tekkelsrule

  • #9
>> Zoek even met "gasleiding and mantelbuis" op google, veel info te vinden.

Heb ik gedaan, en eens even goed gekeken naar mijn situatie. Het is een hoek muis, en de lange wand in mijn huiskamer is een buiitenmuur. In het midden van deze muur staat mijn gasmeter (vreemde plek, ik weet het. Hier komt een hele dikke pijp als aanvoer omhoog uit de betonvloer. Deze pijp is strak ommanteld met iets geels, lijkt op kunststof. Dit gaat naar de ingang van de meter. De uitgang naar naar zo'n zelfde pijp toe, en verdwijnt terug in de betonnen vloer. Ik zie niets wat lijkt op een mantelbuis met vrije ruimte om de pijp.

Zo'n 2m verderop komt uit het beton een 15mm koper pijpje omhoog, zonder mantel, en daar zit een gaskachel op aangesloten. Deze kachel gaat wel blijven. Geen idee waar de andere kant van het pijpje blijft.

In de kelder, onder de aangebouwde keuken (oud huis) komt uit de muur weer zo'n dikke pijp uit de muur. Ook dit is een buitenmuur. Ik denk dat de pijp buitenom gaat naar de meter, maar zeker weten doe ik het niet. Ik zie geen mantel of gele omwikkeling, maar die kan in de loop der jaren verdwenen zijn. Vanuit hier gaat de leiding verder naar achter voor de badgeizen en 2 andere gaskacheltje.

Als ik het goed begrijp gaat hier dus van alles tegen de regels in? Of waren de regels vroeger anders? Ik heb zeker geen zin om mijn betonvloer er uit te kappen.
 

Fiesiekus

  • #10
Die gele pijp is ook mantelbuis, maar dan van het energiebedrijf.

Zoals jij het hebt, is volgens oude regels. Wat je nu gaat aanleggen, moet volgens de nieuwe regels. Keep it simple, als je de leiding aanlegt, gewoon van boven nar beneden die mantelbuis erover schuiven en klaar ben je en 100% zeker volgens de regels.
 

Tekkelsrule

  • #11
Mooi, zo slecht is het dan allemaal nog niet. Ik vraag me nog wel af hoe de 15mm koperpijp voor de kachel zo'n 2m naast de meter is aangesloten, maar alla, ik ga er van uit dat dit goed is gedaan...

De mantelbuis heb ik gevonden in de bouwmarkt. Lijkt op flexibele electra buit, maar dan transparant en soepeler. wat ik me wel af vraag, als de buis hier doorheen gaat, en ik zet de buis vast met klips die de buis volledig omvatten, hoe kan het gas hier dan nog doorheen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Gewoon weg met die mantelbuis, die is bovengronds niet nodig behalve in de beton en muurdoorgangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu