Kookeiland aansluitingen

Klu(n)s

  • #1
Ik heb een vraagje, we hebben een bestaande keuken (geen inbouw), maar die is nogal saai. We willen dus wat anders!

Ik had het idee om in het midden van de keuken een kookeiland te laten bouwen, met aan de en verder de rest van de keuken te slopen, de vaatwasser komt op een andere plek, en de losse diepvries en koelkast wordt vervangen door een Amerikaanse koelkast. Op het kookeiland moet dan een spoelbak komen, verder een 4-pits en oven.

Dat soort dingen. Is dit mogelijk wat betreft de leidingen? Ik heb nl. geen enkel idee. Moet de vloer eruit, of lopen de stekkers over de vloer, wie kan een enthousiaste leek met overigens 2 linker handen met mijn idee helpen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Moet de vloer eruit, of lopen de stekkers over de vloer, wie kan een enthousiaste leek met overigens 2 linker handen met mijn idee helpen
Een kookeiland maken is niet iets voor een beginnende klusser, u krijgt te maken met gas, water en elektra-aansluitingen die exact op de goede plek ingemeten en aangelegd moeten worden.

Met alle respect maar uit uw manier van vragen leidt ik af dat u geen idee heeft wat u te wachten staat.

Wees verstandig en vraag een deskundig persoon om het te doen of u daarmee te helpen.

Veel succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat geheel is op geen enkele manier te beoordelen, zolang niet bekend is waar die leidingen al of niet vandaan moeten komen / naartoe moeten lopen.

Ik bedoel dus:

- Waar bestaat die vloer uit, wat voor materiaal.
- Wat zit er onder die vloer, een kruipruimte, een etage met iets anders?
- Hoe lopen de aanvoer en afvoer leidingen nu, is dat aan te sluiten?

Het zal heel moeilijk worden voor je het zodanig te beschrijven, dat er een zinnig antwoord op je vragen gegeven kan worden!
 

Klu(n)s

  • #4
Oh nee, maar het was ook beslist niet mijn idee het zelf te gaan doen, ik moet er niet aan denken!

Misschien ben ik dat vergeten te vermelden, ik bedoelde aan wat voor dingen ik moet gaan denken alvorens naar een keukenadviseur te gaan. Is het überhaupt wel mogelijk kwa leidingen etc, dat soort dingen, maar bedankt voor jullie reacties tot nu toe!

Daar kan ik zeker wat mee!
 

Klu(n)s

  • #5
De vloer is beton, met hier overheen vurenhouten planken. De huidige keuken is anderhalve meter verder, en dus ook alle leidingen etc.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
De leidingen zullen allemaal verplaatst moeten worden.

Onder of indien dat niet kan, in de vloer. Je hebt niets vermeld van de ruimte onder de keuken, zoals ik noemde...

Afvoerleiding kan zeer moeilijk in de vloer, als dat over een grote lengte moet. De rest zou wellicht kunnen (geen ervaring zelf!), maar dan moeten die planken er uit, en er zullen sleuven in het beton gemaakt moeten worden... Iets dergelijks, als dat al kan in het beton bij jou. Probleem is dan ook met eventueel elkaar kruisende leidingen.

Onder de vloer in een eventuele kruipruimte gaat makkelijker.

Te verplaatsen indien van toepassing:
  • Gasleiding voor kookplaat of elektra voor kookplaat.
  • Elektra voor oven(s).
  • Elektra voor vaatwasser.
  • Elektra voor inbouwboiler.
  • Elektra voor algemene stopcontacten, koelkasten, waterkokers, fritespan, koffiezetters etc. 2 groepen.
  • Watertoevoer voor gootsteen en vaatwasser.
  • Heetwaterleiding indien heet water ergens anders vandaan komt.
  • Afvoer voor gootsteen en vaatwasser (40 of 50 mm pijp, schuin aflopend 1 cm per meter).
Dit is zo wat me even te binnen schiet, ik heb vast wel iets vergeten...
En ik ben ervan uitgegaan dat je in de keuken geen wasmachine en droger hebt staan, anders komt de elektra, toe en afvoer van water daarvoor er ook nog bij...
 

Klu(n)s

  • #7
Allemensen, dit soort dingen komen er dus allemaal bij kijken.

Heel erg bedankt voor alle moeite, ik ben bang dat het heel erg duur gaat worden.
Ik verwachte dat het makkelijker zou zijn, maar misschien moet ik maar eens gaan rondsnuffelen op het internet.

Duitse keukens schijnen overigens stukken goedkoper te zijn, nogmaals erg bedankt, ik zie er toch maar van af.

Helaas, was zo enthousiast :cry:
 

EdP

  • #8
Ik wou zeggen alles is mogelijk, maar ik zal dat veranderen in er is heel veel mogelijk.
Er moet bij zo'n grote ingreep alleen behoorlijk wat veranderd worden en dat kost helaas geld. Hoeveel hangt af van de bestaande situatie en of er misschien een deel in eigen beheer gedaan kan worden (dat kan dus ook familie, vrienden of bekenden zijn, als ze maar kundig zijn).

Laat u maar eens voorlichten en voorrekenen door een (paar) keukenleverancier(s), dat kan geheel vrijblijvend. Dan weet u in elk geval wat de mogelijkheden zijn en welke prijskaartjes daar aan hangen. Ga er wel vanuit dat er misschien wat onderhandeld zal moeten worden om tot een evenwichtige prijs te komen en vergeet ook de eigen beheer factor niet.

U bepaalt of uw droom gerealiseerd wordt.
 

Klu(n)s

  • #9
Ik ga je raad opvolgen en ga naar een keukenadviseur, is onderhandelen echt mogelijk trouwens? Ik dacht dat ze bij keukens en de montage (omleggen leidingen etc.) vaste prijzen hanteerden.

Weet iemand - als laatste - wat zijn überhaupt ongeveer de kosten per vierkante meter om een keuken te laten monteren? Waar moet ik ongeveer op rekenen zonder omleggen van leidingen etc.
 

EdP

  • #10
Kijk, een prijsindicatie gaat men niet op onderhandelen, want dat is geen afspraak. Maar als het tot een offerte komt, dan is er altijd wel wat ruimte. Je kunt altijd zeggen "ik wil het voor minder" en de leverancier kan natuurlijk ook "nee" zeggen. Niet geschoten is altijd mis.

Een prijsindicatie per m² is niet te geven, er zijn zoveel verschillende prijzen voor verschillende materialen en apparatuur. Wat ook meetelt is of de vloer en/of de wanden opnieuw moeten worden gedaan, etc.
 

Klu(n)s

  • #11
Tja, de wanden laten we opnieuw betegelen, en de vloer bestaat uit vurenhout op beton, dus het hout zal uitgezaagd moeten worden, ik heb ergens gelezen dat op een keuken van 5000 euro nog 1000 euro in het algemeen bijkomt kwa montage, zit ik nu een beetje in de goede richting?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Beste Klu(n)s,

Ga nou niet vissen naar prijzen van zo'n complete keuken, het heeft geen enkele zin.

Voor de montage alleen van de leidingen zul je naar mijn idee al heel veel geld kwijt zijn, en een keuken van de door jou genoemde prijs is echt geen superkeuken, een en ander sterk afhankelijk van de wensen op gebied van kasten en apparatuur.

We geven op ons forum nu eenmaal geen prijsopgaven, omdat daar niets zinnigs van te zeggen valt. En al helemaal niet van een object als een keuken, waarmee je echt alle kanten uit kunt qua prijs.

Als je prijzen wilt weten van de keuken zelf, ga dan (liefst met een schets van wat je ongeveer wilt) naar een of meerdere keukencentra en laat ze een prijsindicatie of zelfs een offerte maken.

Wil je de verbouwing naar kookeiland ook door hun laten doen, neem dat dan mee in je verhaal.

Wil je die ombouw door een ander (een gas / water / elektra-installateur) laten doen vraag dan bij zo iemand een vrijblijvende offerte. Spreek wel van te voren af met de betreffende leverancier of en zoja hoeveel het maken van de offerte gaat kosten.

De meeste bedrijven geven een gratis offerte, maar je kunt het beter even duidelijk afspreken...
 

Klu(n)s

  • #13
Ok bedankt, ik hoef ook geen volledige prijsopgave, en vissen vind ik wat sterk uitgedrukt, op dit forum zijn toch vaak mensen die er veel van af weten, dus ik dacht hierover ook, zo is het toch?

Bedankt voor je bouw-tips, ik kan er zeker wat mee
 

BeeTeeWee

  • #14
De meeste keukenbedrijven doen niet eens installatiewerk, die verwachten gewoon dat stopcontacten, afvoeren, waterleidingen enz. exact op de door hen aangegeven plekken liggen. Dat laatste zou ik in uw geval maar aan een installateur overlaten.

Wat ook nog vergeten was: de afvoer van de afzuigkap. Die moet ook nog achter een plafond kunnen.

Met een budget van 5000 lijkt mij een keuken met kookeiland niet of nauwelijks haalbaar, dat ben je aan installatiewerk al bijna kwijt...
 

Klu(n)s

  • #15
Nou, het bedrag van 5000 was als voorbeeld, voor wat je kwijt zou zijn. Ik heb een budget van 12.000.

Inmiddels is er een keukenspecialist geweest, en inderdaad, net als wat je als laatste ook zei, die afzuigkap was ik alleen nog vergeten, het omleggen van leidingen etc. is goed te doen, maar er waren nog wat kleine dingetjes waar ik niet aan had gedacht... pff.

Hij zal wel gedacht hebben, weer zo'n vrouw met van die achterlijke ideeën... :lol:
Bedankt voor al jullie ideeën en tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu