Knelkoppelingen achter een muur/ onder vloer

Reno

  • #1
Ik weet dat je knelkoppelingen niet in een muur mag wegwerken(dichtsmeren). Maar mag je waterleidingen die met knelkoppelingen verbonden zijn wel achter een muurtje wegwerken? Bijvoorbeeld bij een wc of in de badkamer onder de vloer.
Met wegwerken bedoel ik bv. gipsplaat ervoor+tegels.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De leidingen wel, de koppelingen moeten bereikbaar blijven.
 

Fiesiekus

  • #3
Bij een kleine lekkage zal ie kunnen "dichtoxideren". Het risico is dus minder dan bij het luchtdicht wegsmeren. Maar als 't blijft lekken zit er niets anders op dan een opening te maken om te herstellen.

Maar wat is er tegen om de verbinding te (hard) solderen?
 

Reno

  • #4
Met knelkoppelingen leek het mij makkelijker dan solderen, heb namelijk nog niet veel ervaring met aanleggen van waterleidingen.

Dus als ik zorg dat er "lucht" bij kan is er niets aan de hand?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Nee, bereikbaar is wat anders dan wegwerken of lucht er bij.
 

Reno

  • #6
Waarom moeten ze bereikbaar blijven? Het is niet zo dat ik de leidingen ooit nog uit elkaar wil halen. Zijn knelkoppelingen zo slecht dat je al rekening moet houden met een lekkage?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Tsja, voorschriften hé ?

Soms begrijp ik ze ook niet :?
 

Reno

  • #8
Zijn die voorschriften ergens op internet te vinden? (ik heb dit nog nergens in klusboeken/folders van bouwmarkten gezien).
 

Markus

  • #9
Het is niet verboden om deze koppelingen uit het zicht te monteren. Wel eerst even kijken of ze dicht zijn voordat je begint te tegelen.
Ook hardsoldeer kan lekken indien niet correct uitgevoerd. Tegenwoordig wordt er ook veel geperst, dit kan een installateur voor je doen.
 

Fiesiekus

  • #10
Dat persen heeft een installateur in mijn CV-installatie toegepast. Hij is drie keer terug geweest om lekkende koppelingen te vervangen, en dat betekende water uit de CV, koppeling uitzagen, verlengen van de flex-buizen en nieuwe koppeling persen.
 

Jacovrie

  • #11
U kunt knelkoppelingen natuurlijk wegwerken, maar verstandig is het niet. Daarnaast is het zo dat om koperleidingen in muren of achter gipsplaten en tegels mantelbuis moet. Knelkoppelingen en mantelbuis gaan moeilijk samen of je moet de mantelbuis veel groter nemen dan de buis en dat is niet de bedoeling. Solderen dus.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
@ Jan,

Het gaat niet zo zeer om de voorschriften bij gebruik van een knel/klem koppeling dat die niet achter of in de muur mag .

Het volgende kan zich voor doen, als u ergens een water kraan vervangt of aan de leiding werkt kan een knel of klem koppeling zonder dat u het merkt iets los gaan, de pijp draait gemakkelijk.
Dat zal bij een vaste verbinding (soldeer/gefit) niet zo gauw gebeuren en als het gebeurt dan merkt u dat direct (breekt los)

Dat is de reden dat knel /klem verbindingen niet moeten worden weggewerkt, het is niet betrouwbaar genoeg omdat natrekken van de moeren niet meer kan.

Voorschriften NEN normen zijn niet beschikbaar in de bouwmarkten maar alleen voor geld te koop de installateur heeft ze.

Vr Gr
 

Markus

  • #13
@ fiesiekus: Wat voor solderen geldt is ook van toepassing op persen. En dus ook op knellen. Cvolieboy verwoord het het beste. Niets meer aan toe te voegen voor mij.
 

Fiesiekus

  • #14
@Cvolieboy: Dit is een duidelijke en begrijpelijke reden. Inderdaad kan je de geknelde leiding iets draaien in de koppeling waardoor ie mogelijk gaat lekken.

@Markus: begrijp ik niet, Cvolieboy maakt juist het onderscheid tussen knellen/klemmen en solderen.
 

EdP

  • #15
Reno, stel jezelf de vraag: ben ik bereid de muur te slopen als er een lekkage in de koppeling komt? De kans dat een goed gesoldeerde koppeling gaat lekken is zeer klein, de kans dat een knelkoppeling gaat lekken is wat groter.
 

Reno

  • #16
Nee ik ben niet bereid de muur te slopen, maar ik zou het nog erger voor mijn onderburen vinden als het gaat lekken.
Daarom maar besloten alles weg te halen( :( :cry: ) en een loodgieter de leidingen te laten leggen/solderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu