Knallend/krakend geluid dakkapel

D.aartman

  • #1
wat is het probleem
Betreft een nieuw dakkapel die November 2013 is geplaatst. Vanaf Maart 2014 klinken er luiden knallen/kraken vanuit het dakkapel. Het dakkapel staat aan de westkant van het huis. Zodra de zon op het dak begint te schijnen zijn de knallen te horen.

Zodra de zon onder gaat of het begint buiten af te koelen dan zijn de knallen weer te horen, dit gebeurt dan in de avond en nacht. De problemen zijn het grootst als de temperatuurverschillen het grootst zijn. Dus met name in de lente, ’s nachts kan het vriezen, 10.00 uur ’s ochtends als de zon op het dak van het dakkapel op de westkant begint te schijnen dan zijn de knallen het hardst door het snelle opwarmen/uitzetten.

In de zomer en rond deze tijd is het minder, maar nog wel hinderlijk aanwezig. Het probleem is zeer duidelijk aanwezig als de zon erop gaat schijnen en als het snel afkoelt, als de zon erop heeft gestaan en het gaat regenen, dan begint het ook hard te kraken/knallen.

Beschrijving dakkapel/gebruikt materiaal(zie ook foto);
  • Het dakkapel staat op de westkant en is traditioneel opgebouwd, geen prefab.
    Het dakkapel is 5,5 mtr breed, het dak is ongeveer 2 mtr diep en het kunststof kozijn is 1,40 mtr hoog.
    Het kunststof kozijn heeft een scheidingsschot, want het dakkapel is verdeeld over 2 ruimtes.
    De bekleding buiten is kunststof/trespa vastgeschroefd.
    Op het boegdeel zit een aluminium daktrim.
    Het dak bestaat uit vuren balken met daarop betonplex, groene harde isolatieplaat, zwart EPDM dakbedekking.

waar komt het geluid vandaan
Aan de voorzijde en de bovenkant/dak van het dakkapel, alleen aan de kant van het kozijn. Op 2 plaatsen ter hoogte van de ramen.

wat is er gedaan
  • Het kozijn is losser geschroefd door de bouwer, geen resultaat.
    Algemene control door de bouwer, geen bijzonderheden gevonden.
    Afdichting daktrim/dakbedekking is nagekit door de bouwer, na vermoeden lekkage. Er waren druppels zichtbaar die tussen het hout en het trespa van het boegdeel vandaan kwamen.
    Zelf heb ik iom de bouwer de trespa plaatjes losser geschroefd, zodat deze meer speling krijgen.
    Ik heb aan de kozijnen getrokken/geduwd, zelfde verhaal als op het dak. Geen extra knallen of geluiden. Als ik vanuit binnen tegen 1 van de balken van het dak met veel kracht omhoog duw zijn er wel kraken/knallen te horen als het afkoelt.
wat valt me op
Als ik de rolgordijnen bedien of de ramen open doe wil het weleens kraken op datzelfde moment, kan bijna geen toeval zijn.
Als ik vanaf het dak langs de daktrim kijk dan golft dit sterk.

Al met al heb ik veel hinder van de geluiden en weet de bouwer van het dakkapel zich geen raad meer(heeft hier geen ervaring mee) en zelf ben ik bereid om zelf dingen uit te sluiten/testen, maar ben ik een beetje door mn opties heen. Daarom via deze weg, wellicht heeft iemand hier ervaring mee en heeft iemand nog tips.

 

Poster

  • #2
Ik denk dat u nog garantie heeft op de kapel, dus is de aannemer het aanspreekpunt, en zomogelijk, vervalt deze garantie, als uzelf veranderingen gaat aanbrengen/doorvoeren.
 

D.aartman

  • #3
Klopt, ik hou het bij controles en wat testjes. 1 keer heb ik een trespa deel van het dakkapel geschroefd, maar dat was in overleg met de aannemer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hout werkt. Daar is niets aan te doen. Het geluid komt dan van delen die (plotselings) langs elkaar bewegen. Net als bij het topic over de dakplaten is het een heel lastig probleem. Het beste is je er gewoon niet aan storen, hoort bij het huis. Wil je er toch wat aan doen, dan kan je een bouwpatholoog inschakelen.
 

D.aartman

  • #5
De knallen zijn met grote temperatuurverschillen zo hard dat je er op zolder, maar ook op de 1ste verdieping wakker van wordt. Het geluid is ook op de begane grond te horen. Me er gewoon niet aan storen is dus geen optie.

Bedankt voor de tip van een bouwpathaloog, ik wist niet van het bestaan af van bouwpathalogen, dus hier ga ik zeker een belletje aan wagen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ok. Laat je het weten als je meer weet? Ben toch wel benieuwd wat er aan gedaan kan worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
De dakkapel is 5,5 meter breed... Is dat ook de totale breedte van het kozijn? Of zit er achter de trespa bekleding bij de tussenwand een koppeling?

En weet je toevallig het merk van het kunststof profiel?

Meestal mag de langste maat van een kunststof kozijn volgens de profielfabrikant niet breder zijn dan ca 4 meter. Bij toepassing van kleuren en/of folies zelfs nog minder.

Nog 1 andere vraag: Hoe ver is het kozijn vanuit de hoek vastgeschroefd?
 

D.aartman

  • #8
Ik begrijp niet helemaal de vraag; hoe ver is het kozijn vanuit de hoek vastgeschroefd. Bedoel je hoe ver zit de eerste schroef vanuit de kant van het kozijn?

Ik zoek nog even uit of het kozijn uit 1 deel bestaat en wat het merk is.

Voor wat betreft de opmerking "hout werkt", dat klopt. verder zetten/krimpen materialen ook uit bij het stijgen/dalen van de temperatuur.
Het probleem is duidelijk merkbaar als de temperatuur snel stijgt(zon begint erop te schijnen) of daalt(zon gaat onder). Verder zet hout ook uit, maar heeft een laag uitzettingscoefficiënt. Bij aluminium(daktrim) en kunststof is dat vele malen hoger.

Uitzettingscoefficiënt van:
- Hout = 8
- Aluminium = 23
- Kunststof = 80

Het geluid komt aan de bovenkant van het kozijn/ voorkant bovenkant van het dak/dakkapel.
Het geluid komt voor bij het dak aan de kant van het kozijn, waar dus veel kunststof(kozijn/trespa boegdeel) en waar aluminium(daktrim) zit.

Het geluid kan dus wel van het hout komen, maar de oorzaak kan dus wel het uitzetten van kunststof of aluminium (of beide)zijn.
 

D.aartman

  • #9
@Walker,

Het kozijn is van het merk Profel, bestaande uit 2 delen i.v.m. de stevigheid(nagevraagd bij aannemer).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Dus waarschijnlijk is er tussen de 2 kozijnen een houten staander geplaatst om het gewicht van het dak (+ evt sneeuwbelasting) te kunnen dragen.

Het kozijn moet idd wel de ruimte hebben om uit te kunnen zetten. De waarden voor uitzetting die je zelf opgeeft zeggen niet zoveel. Immers in het kozijnprofiel zit staal om eea te stabiliseren.
 

Lieselize

  • #11
Beste,

Wij hebben exact dezelfde problemen met de nieuwbouw vensters over de hele woning. Bij het minste zonlicht op de profielen beginnen deze te kraken en luide knallen te geven. De architect is al komen kijken, maar vindt voorlopig niets. De vensters zouden niet genoeg kunnen werken.

Wij hebben ook type Profel. Ik vrees dat het in de profielen gaat zitten en hier dus weinig aan op te lossen is. Ik denk dat je eerder de ramen plaatser of Profel dient te contacteren ipv de dakwerker. maar bij Profel ontkennen ze dergelijke problemen en hebben ze hier zogezegd nog nooit van gehoord.

Ik zal je op de hoogte houden van ons verder verloop. Als iemand hier nog een oplossing voor weet, hoor ik het ook heel graag. Want wij zijn zowat ten einde raad en willen desnoods alle vensters uitbreken en een ander type erin zetten!

Groeten,

Liesbeth
 

D.aartman

  • #12
Ik heb een bouwpathaloog(de huizendokter) gebeld, die kunnen komen voor 330eu,-. Ik heb gevraagd of ik dan de garantie krijg dat het opgelost is. Het antwoord was dat het bijna altijd opgelost wordt, geen garantie dus. Maar als het nodig is dan is het nodig, ik zal niet kunnen leven met het knappende en krakende geluid, ik ga door tot het opgelost is.

Verder ken ik nog een ander bedrijf die gespecialiseerd is in krakende daken/kozijnen en dergelijke, die heeft ongeveer een gemiddelde prijs van een timmerman. Met hem ga ik dus verder, ik zal laten weten hoe dit afgelopen is.

Maar eerst ga ik met de aannemer overleggen. Ik heb een nieuw dakkapel met een mankement, daarvoor wil ik zelf niet bloeden. Ik ga overleggen met de aannemer hoe we dit met de kosten gaan doen. Ten slotte, als je een nieuwe auto koopt en die begint te tikken, dan ga je ook terug naar de garage...
 

Lieselize

  • #14
En welke huizendokter hebben jullie gecontacteerd? Wij gaan ook door tot het opgelost is, want ik kan niet leven met knallende vensters als de zon schijnt! Alleen zegt profel dat ze van zoiets nog nooit gehoord hebben en dat dat niet kan en dat de plaatsing correct is... Daar geloof ik niet veel van, maar het blijft moeilijk om een oplossing te zoeken als de facturen al volledig betaald zijn.


hou ons op de hoogte als je het opgelost krijgt, want wij kunnen ook elke tip gebruiken.

Groeten,

Lies
 

Joop9000

  • #15
Ik heb precies hetzelfde probleem! Is er nog een oplossing gevonden? Graag zou ik ook willen weten of de bouwpatholoog het waard is geweest.
 

J.Schotel

  • #16
Hier hetzelfde verhaal. 0130hr en ik zit rechtop in mn bed..... schrok me wezenloos. Lijkt net of er iemand met een houten balk klappen tegen de zijkant geeft. Vorig jaar niet echt last gehad maar nu wel...en de winter moet nog beginnen. Is hier dan echt geen oplossing voor?
 

Joop9000

  • #17
Hier begint het ook weer. In de zomer van de zon en in de winter van de kou en vries.
 

Riann

  • #18
Hier idem dito. Heeft er nog iemand een oplossing voor dit nare probleem gevonden? Wij hebben in 2012 een dakkapel laten zetten en in 2014 begon het geknal en het wordt ieder jaar erger. Op dit moment slapen wij al in de woonkamer om dat het niet te doen is om boven te slapen.
 

jstegenga

  • #19
Is het probleem nu opgelost en wat is er nog gedaan?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #20
Graag een eigen (nieuw) topic starten als je vragen hebt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu