Klep kapot - stadsverwarming

Jmhu

  • #1
Op deze site per toeval terechtgekomen omdat we een probleem hebben met het uitschakelen van de verwarming. Zodra wij de thermostaat aanzetten om te verwarmen en naderhand uitzetten, blijft het doorverwarmen. Het lijkt alsof de klep blijft hangen. We hebben een grundfos UPS 18-35 en thermostaat Erberle instat+ 2R. Is de klep kapot of ligt het aan de thermostaat of mischief aan de thermostaatknop in de badkamer of de regelset? Het probleem heeft zich nu twee keer voorgedaan en werkt pas weer normaal zodra we de stekker van de klep eruithalen en later weer insteken. Ik wil weten of we een nieuwe klep of andere thermostaat aan moeten schaffen. Punt is dat de monteur naar de klep wijst en we daar een abonnement voor af kunnen sluiten om te vervangen, maar dat kost heel veel geld en ik geloof het niet zo, omdat sinds vervanging van thermostaat en thermostaatkraan in badkamer dit probleem zich voordoet. Dus voor we geld uit gaan geven zou ik graag een onafhankelijk advies wat nou vervangen moet worden.

Alvast bedankt
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Die eberle thermostaat is op batterijen toch?
Dan denk ik wel dat het echt aan je klep ligt. De thermostaat wordt er immers niet anders van als je de stekker eruit trekt.

Een abonnement op een klep?? Gewoon een nieuwe klep en uurloon/voorrijkosten dan ben je toch klaar?
 

Jmhu

  • #3
Ja abonnement op een klep, dan wordt deze gratis vervangen zonder uurloon en voorrijkosten en materiaal , maar dan gaat je kwartaaltarief omhoog die je betaalt voor de huur van het doorstroomtoestel. Dat was meteen de binnenkomst van de monteur omdat hij niet wist hoe lang hij ermee bezig zou zijn en zo'n klep ook aardig wat kost en dat een abonnement afsluiten dan misschien voordeliger is. Punt bij stadsverwarming is dat de klep eigendom is van eigenaar en doorstroomtoestel van dat bedrijf. Op deze manier willen ze de klep ook hun eigendom maken doordat de concurrentie van al deze bedrijven nogal erg vijandig is naar elkaar toe en hier zit ik dus tussenin. Weet iemand toevallig wat voor klep je moet hebben en waar je dot aan kan schaffen als je dit niet door het bedrijf wil laten doen waar je het doorstroomtoestel van huurt? Een betrouwbare monteur zou ook wel handig zijn.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Maak eens een foto van de bestaande klep.
(+ eventuele info die op de klep staat)
 

Jmhu

  • #5


 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
De rode grundfoss, is een pomp.
Die dop ernaast van "heimeijer" is de klep.

De klep wordt meestal gestuurd door de kamerthermostaat. Mogelijk is deze defect. Het kan ook zijn dat de bedrading van klep en pomp naar een relais kast toeloopt (dit is mijn vermoeden) de kamerthermostaat schakelt dan een relais, en het relais schakelt dan weer de klep en de pomp. Als dit zo is, blijft het relais kleven.
 

Jmhu

  • #7


Dus het ligt aan de relaiskast? En hoe kan ik dit oplossen of heb ik hier een expert voor nodig?
 

Jmhu

  • #8


Even opengemaakt. Zo ziet de binnenkant eruit.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Als het weer gebeurt even kijken of de pomp ook draait, of eventueel spanning over de pomp/klep meten met multimeter.
Het lijkt er op dat de thermostaat blijft hangen. als je een nieuwe thermostaat koopt, let er dan op dat deze geschikt is om 230V te schakelen!
 

Jmhu

  • #10


Technische gegevens van de thermostaat. Als ik de stekker er weer in steek is alles ineens normaal, maar dit kan van korte duur zijn zodra we temperatuur weer hoger zetten om te verwarmen. Pomp draait nu. Spanning moet ik laten meten dan, maar als daar niks uitkomt is het dus de thermostaat? En als er wel wat na meten uitkomt is het dan de klep die vervangen moet worden? Welke thermostaten zijn het meest geschikt voor stadsverwarming? Het ligt dus niet aan het relais?
 

Jmhu

  • #11
Note: De pomp blijft dus draaien / geluid maken zodra ik verwarmen uitschakel en dan wordt het dus bloedje heet hier!
 

Jmhu

  • #12
Stekker wederom erin gedaan, thermostaat niet ingeschakeld en alle verwarmingen worden weer warm.
 

Jmhu

  • #13
Batterij van de thermostaat eruitgehaald, opnieuw erin gedaan en het lijkt alsof er nu niet meer verwarmt wordt. Pomp draait nu ook niet, maar doorstroomtoestel is wel bezig.
RaRa, wat is er nou defect?
 

Jmhu

  • #14
Doorstroomtoestel ook ok nu. Heb wel een klap op de klep gegeven, maar weet dus nog steeds niet waar het aan ligt. Volgende keer als het weer gebeurt misschien eerst batterij thermostaat eruithalen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Je thermostaat is waarschijnlijk niet geschikt om en een pomp en een thermomotor(klepje te bedienen.
Ook vind ik de toepassing van het patatbakje met kroonstenen erg primitief.

Het is netter om de stuurstroom 24v te maken en de 230v door relaisen te schakelen, dan kan elke aan/uit thermostaat gebruikt worden.

Ik zie overal kranen zitten, vraag gewoon een aantal installateurs wat het kost om die klep te vervangen als dat nodig mocht zijn.Je bent eigenlijk altijd goedkoper uit dan met een huur constructie.
 

Jmhu

  • #16
@headhunter,

Welke thermostaat is dan wel geschikt? Honeywell chronoterm vision 230v?
En hoe hoort normaal een installatie van patatbakje met kroonstenen er dan uit te zien?
Thermostaat is volgens mij ten alle tijden goedkoper dan een klep dus als het aan de thermostaat ligt is het logisch dat ik die vervang voor ik een monteur langs laat komen en klep laat vervangen en het patatbakje met kroonstenen er niet meer primitief uit laat zien.
Weet iemand toevallig in de buurt van Breda een eerlijke installateur?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Elke schakelende 230v thermostaat zou geschikt zijn als de pomp door een relais gestuurd zou worden.

Hoe zou het er beter uitzien? simpel buisje om de kabel, kastje met relais aan het einde van de kabel en pomp en klep via dat relais sturen.

Eerlijke installateurs in Breda, waarom zouden ze oneerlijk zijn?
Vraag offertes, stel duidelijk op wat je wilt dat er gemaakt word vergelijk met wat er volgens offerte gemaakt gaat worden en wat de garanties zijn.
 

Jmhu

  • #18
Oneerlijk wil ik niet zeggen, maar als het bedrijf waar je het doorstroomtoestel van huurt en 1 monteur daarvan al meteen naar een klep wijst en verder niets, dan ben ik al gauw klaar met zo iemand. Maar bedankt voor de uitleg. Hier kan ik wat mee en offertes op gaan vragen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #19
Idd gewoon een regelkastje plaatsen met een relais en voeding er in. Nieuwe thermostaat en klaar ben je.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #20
Als u de witte knop verwijdert stopt de waterstroming dan of gaat het water dan juist wel lopen.

De knop kan op twee manieren gebruikt worden, binnen in de knop zit vaak een verdraai baar palletje.

Er zijn kranen die onder spanning dichts staan. ook mogelijk anders om zonder spanning dicht.

En dan zijn ze meestal met minuten vertraging open en dicht.
Pas op het laatste moment als de knop ook de pomp schakelt gaat deze pas uit en dat duurt soms best lang.

Loopt de stift van de kraan soms ook erg zwaar met het gevolg dat de knop de kracht niet heeft om de kraan te sluiten.

Het zijn maar wat ideën.

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu