Klemmende ramen aan scharnierkant

Eye_in_the_Sky

  • #1
Klussers,

Ik woon zo'n 5 jaar in een nieuwbouwwoning die achteraf niet zo netjes is gebouwd, helaas vallen veel zaken pas echt op als de garantie al verlopen is, maar dat is een ander onderwerp.

Mijn ramen sluiten slecht. Het raam zit aan de scharnierkant strak tegen het kozijn aan (kan geen velletje papier meer tussen) en het raam gaat daardoor aan de andere kant niet goed dicht. Gevolg, tocht. Aan de andere kant van het raam (bij de klink) zit een kier van meer dan een centimeter, het rubber sluit daardoor niet goed op het kozijn.

De ramen draaien naar binnen. Elk raam is met drie scharnieren opgehangen.

De scharnieren zitten te diep in het kozijn ingefreesd. De meeste scharnieren zitten volledig 1 a 1,5 mm in het raam. Ze vallen dus niet vlak met het raam maar liggen er helemaal in (en scheef).

Volgens mij is dit de oorzaak van de toch. Hoe kan ik dit het beste maken ?
Ik zat er aan te denken om de scharnieropeningen opnieuw uit te frezen maar dan 2mm dieper en er vervolgens een plaatje aluminium oid tussen te plaatsen om de ruimte op te vangen.

Graag advies, mijn dank !!
 

Fiesiekus

  • #2
Geen aluminium, een plaatje triplex met de goede dikte is beter.

Overigens is het wel correct dat het scharnierblad schuin is ingelaten; dat moet je zo laten. Is tegen het nekken van de scharnier.
 

Eye_in_the_Sky

  • #3
Fiesiekus, bedankt voor je antwoord.

Schuin is goed, maar dit is scheef boven aan het scharnier 2mm te diep en onderaan 1mm is volgens mij gewoon scheef.
Volgens mij kun je bij de AXA scharnieren die ik heb ze gewoon vlak infrezen en dan nekken ze niet. Als het goed is zouden ze dan de juiste afstand moeten hebben.

Triplex heb ik aan gedacht, maar dat is meestal 4mm en dan vind ik dat ik te diep moet gaan frezen.....2mm Triplex heb ik nog niet gevonden.
 

Fiesiekus

  • #4
Met een zaagtafel kan je van een plank wel "plakjes" van 2 mm afzagen.
 

Eye_in_the_Sky

  • #5
Dat is inderdaad waar, dat zou ik kunnen laten maken
Waarom is Triplex beter dan Aluminium ?
 

Fiesiekus

  • #6
Ik weet niet van welk metaal je scharnieren zijn gemaakt (ik denk verchroomd); maar misschien in direct contact met Al + vocht geeft dat nare corrosie op een plek waar je dat niet wilt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan ook de delen van het scharnier waar de pen inzit een beetje verbuigen.
zodat het raam wat verder van het kozijn afkomt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Op verzoek van Eye_in_the_Sky toegevoegd:

"Uiteindelijk was de oplossing simpeler dan gedacht. Ik heb er een vakman bijgehaald en die adviseerde om de scharnieren los te schroeven en met epoxyplamuur op de juiste hoogte te stellen. Epoxyplamuur hard snel uit, wordt glashard en kan makkelijk een kier van 1 a 2 mm opvullen. Alle ramen zijn verwijder en de scharnieren er weer in geplakt. Alles hangt nu een stuk beter."
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu