Klemmende buitendeur in de winter

Rideru

  • #1
Iedere winter klemt onze buitendeur (meranti met dubbelglazen ruit over 2/3 van de deur, lak is sikkens rubbel eps).

's Zomers is er niets aan de hand en is er ca 2 mm speling tussen de deurpost en deur. De deur zet uit in het midden bij de sloten. De boven- en onderkant hebben nog speling.
Schaven is niet mogelijk zonder de sloten dieper in de deur te zetten. Ik weet niet of dat makkelijk te doen is. Bovendien ben ik bang dat na het schaven de kier 's zomers erg groot wordt. Ik denk dat er veel vocht in de deur trekt.

Als de zon erop schijnt en niet regent is het probleem minder. Zijn er misschien andere mogelijkheden om te voorkomen dat de deur te veel uitzet?

Richard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Weet u zeker dat het de deur is ?
Ook het kozijn kan kromtrekken onder invloed van vocht.
 

Bracke

  • #3
Ik zou eerst eens met iets van een rij of waterpas langs de deurpost kijken want denk toch dat de post wijkt. Ik weet niet wie de deur + post heeft geplaatst, maar denk dat ze hem alleen onder en boven verankerd hebben zo dat het midden vrij kan bewegen met vocht en droog weer.
 

Rideru

  • #4
Dank voor de reacties Jan en Bracke. De deurpost is inderdaad het probleem. Op een bouwfoto van 14 jaar geleden zie ik dat de verticale stijl van de deurpost op drie plekken (ook in het midden) met hoekankers is vastgezet aan de binnenmuur. Waar de post verankerd is in de bakstenen buitenmuur kan ik niet zien/weet ik niet. Ik zie overigens geen speling tussen de buitenmuur en de post.

Ik zou dus wel iets kunnen schaven aan de deur, maar als de post inderdaad vrij speling heeft, blijft het probleem. De post zal waarschijnlijk zo ver kromtrekken totdat hij weer klem zit tegen de deur. Dat maakt het er niet makkelijker op.

Suggesties zijn welkom.

Richard
 

Pepjo

  • #5
Er zit maar één ding op : het stuk wat werkt vastzetten in de muur. Dit kan bijvoorbeeld met kozijnpluggen.
 

TomKlopZaag

  • #6
Je kunt ook met bv een schroevendraaier ca 1 cm voeg uitkappen aan de buitenkant, elke 4e of 5e voeg, deur sluiten, wiggen ertussen tikken, kozijn en muur afplakken met schild tape en in de gaten purrschuim spuiten.Pas wel op, niet te veel, en de deur 1 dag dicht laten.
 

TomKlopZaag

  • #7
De deur moet een hangnaad van zeker 1 mm hebben en een sluitnaad van 3mm, schaven doe je altijd aan de hangzijde, ook omdat de sluitzijde arm geschaafd is(dit is een beetje schuin)
Als de hangnaad te groot of scheef is, mag je de swcharnieren met een lange nijptang iets verbuigen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu