Kleine badkamer, toch wens voor een bad en douche, haalbaar?

Kimjansen

  • #1
Als het goed is heb ik volgende maand m'n eerste eigen huisje. Alleen is dat uit 1968 en hevig aan wat vernieuwing toe.

De huidige situatie is een douche van ongeveer 200x210cm met daarin een toilet, wastafel en een douchecabine (was eerst een bad zo te zien).

Wat ik wil doen is de deur een halve meter verder de hal in zetten, en de wand waar ik mijn douche wil ongeveer een volle meter de hal in brengen. In de hal zelf komt in het verlengde van de douche het toilet, buiten de badkamer dus.

De lange zijde in de tekening heeft ongeveer een lengte van 285cm, met 185cm lengte over de vloer van de inloopdouche tot aan het bad. De inloopdouche krijgt een breedte van ongeveer 100cm . De korte zijde van de inloopdouche in de tekening zal op een muur van 125cm uitkomen, de resterende 60cm tot het bad wordt een douchegoot.



Nu is mijn vraag: zou dit een leefbare badkamer geven? De doorgangen (langs wastafel en bad) zijn zo'n 60cm wat mij genoeg lijkt, maar misschien zijn daar de meningen over verdeeld :wink:. Ik heb niet de wens om met 2 man tegelijk bij de wasbak te kunnen staan oid.

PS Voor het (zwevende) toilet wil ik uitgaan van een 'minimum'-maat van 115x105cm, wellicht kleiner als dat voor de badkamer gewenst is.
 

Millew

  • #2
Of de ruimte voldoende is, zal je zelf moeten beoordelen. Dat is nogal persoonlijk. De ruimte bij de wastafel lijkt mij wat krap, voor de rest ziet het er wel goed uit.

Je kan nog wat ruimte winnen door een z.g. ruimtebesparend bad te installeren. Dat is een bad die naar het voeteneind wat smaller toeloopt.
 

Kimjansen

  • #3
Het is wat je zegt zeker persoonlijk, de ruimte bij de wastafel kan ik wel inkomen.

Ik ga nu uit van een bad van 190x90cm, ik wil wel echt een bad waar aan beide kanten iemand kan zitten, zo'n ruimtebesparende zie ik nog niet heel erg zitten. Maar wat ik uiteraard wel kan doen is een kleiner bad nemen of de rand er omheen wat smaller nemen, dat bespaart al snel 20cm.

Van de andere kant kun je als je recht voor de wastafel staat natuurlijk wel vrij naar achteren lopen de inloopdouche in. Eventueel zou ik daar de douchegoot breder kunnen nemen (en dus ook de doorgang vergroten), maar ik vrees dat er dan teveel water alle kanten op gaat spetteren. Weet iemand misschien wat ik als minimum maat zou moeten aanhouden voor de 'korte' zijde van een inloopdouche? Die is nu 125cm, dat ik voorbij de douchegoot wat vocht heb mag, maar een overstroming liever niet :P .
 

Geus

  • #4
Dat is inderdaad behoorlijk persoonlijk en ook afhankelijk van het soort douche. Ik heb een aparte douche van 1 bij 1,5 meter, waarbij de halve meter het verst bij de douche vandaan nauwelijks nat wordt. Ik gebruik dan wel een waterbesparende douche, met een stortdouche ofzo ga je dat niet redden.
Met een bescheiden douche zou je nog wel 10 a 15 cm van je korte wand af kunnen halen, denk ik. Misschien moet je proberen te bekijken waar je hoofd is als je doucht en welke richting de druppels dan op kunnen spatten. Tevens zou ik de vloer flink laten aflopen richting goot. Dat mag best meer dan standaard.
 

Kimjansen

  • #5
Nog eens ff zitten knutselen in Sketchup naar wat suggesties van mensen, en op het volgende uit gekomen:



Nu twijfel ik alleen een beetje over de lengte van het korte muurtje in de douche, of het een beetje mee zal vallen met de spetters als ik geen douchedeur plaats...

Eerder had ik ook het bad onder het raam (dat moet vervangen/groter/op andere plaats), maar met een douche er direct naast kan ik het beste die muur dicht maken denk ik?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu