Kitlaag (butyleen) wordt lelijk

Razorblade

  • #1
Hallo allemaal,

Voor een paar weken terug heb ik een nieuwe ruit geplaatst en afgekit met butyleenkit, omdat je deze kunt overschilderen.
Helaas is het van het schilderen nog niet gekomen ivm het slechte, onstabiele weer de laatste tijd.

Nu wordt de kitlaag heel lelijk, zoals jullie kunnen zien op de foto.
Heb ik nu iets verkeerd gedaan?
Ik heb al eens eerder een ruit afgekit met acrylaatkit. Dit was prettiger om te kitten en het blijft mooier zitten.
Op aanraden van dit forum heb ik toch maar butyleenkit gebruikt. Ik kan alleen niet zeggen dat ik er zo blij mee ben. Misschien toch maar weer de acrylaatkit pakken???

Graag advies...

Alvast bedankt voor de reacties.

Groet,
Hans
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Wie dit heeft aangeraden is mij niet bekend, maar ik adviseer MS-polymeerkit en geen butyleenkit, acrylaatkit wordt alleen binnen toegepast als glasafdichting voor enkele ruiten in glasgevoerde binnendeuren.

Hoe heeft u de kit aangebracht? Het lijkt erop of het met de vingers is afgestreken. Ook butyleenkit glad afmessen op een ventilatielat onder een hoek gelijk aan de afloop van de glaslat.

Aan de bruine verkleuring te zien lijkt het of de inhoudstoffen van de glaslat iov vocht zijn gaan bloeden. Dit veroorzaakt een bruin /rode aanslag.

Met nadruk op lijkt, want van hieruit is het moeilijk definitief vast te stellen.

Behalve dat dit estetisch een minder fraai uiterlijk heeft kunt u dit wel overschilderen, maar aleen als het volledig is gedroogd. Butyleenkit geeft wel snel een huidvorming , maar kan iov temperatuur en aangebrachte dikte van de kitzoom lang nodig hebben om volledig door te drogen.
 

Razorblade

  • #3
De kit heb ik met de kitspuit aangebracht en daarna met speciale afstrijk hulpstukje afgestreken (met water/zeepsop). Daarna nog met de vinger nagestreken. Wat mij wel opviel is dat deze kit behoorlijk opstrooopt. Dit heb ik met andere kitsoorten nog nooit gehad.

De kit had al deze bruine kleur vanuit de kitkoker. De kit is dus niet verkleurd.

Het is nu alweer twee weken geleden dat ik de ruit afgekit heb. De kit heeft al wel een huidvorming, maar deze begint helemaal rimpelig te worden zoals je kunt zien op de foto.
Voor de rest is de kit nog helemaal zacht. Ik ben er niet tevreden over en denk eraan om alles weer opnieuw af te kitten.

Is MS-polymeerkit wel prettig om te verwerken? Begint deze niet op te stropen als je het af wilt strijken?
Is deze kit ook overschilderbaar?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Een kwalitatief goede ms-polymeerkit moet u ook relatief snel verwerken. Als u er geen of weinig ervaring mee hebt gebruik dan een afmesvloeistof.

Dit vergemakkelijkt het strak afwerken aanzienlijk in combinatie met een Palu stukje ( dat rubbertje wat u gebruikte ). U kunt ook plamuurmessen gebruiken.

Wilt u vlot werken, gebruik dan een 2e breed plamuur mes om de overtollige kit " op weg te zetten" zoals wij dat noemen. Ik zie vaak enthousiaste klussers de kit aanbrengen, hup vloeistof eroverheen sproeien, plamuurmes erlangs....shit....waar raak ik nou die klont overtollige kit zo gauw kwijt?

Eer er een krantje is gevonden is de kit echter aan aangetrokken en wordt het weer een kawgomboel, dus zet de natte kit over op een breed mes en gooi dit direct in een oud emmertje of op een krantje wat u direct bij het werk bij de hand hebt.

Raadpleeg altijd de koker, maar 99,9% van de ms-polymeerkitten voor beglazing is zowel met water- als terpentinehoudende verven overschilderbaar. Kijkt u maar even in uw Pb voor een goede kit.
 

Razorblade

  • #5
Hartelijk dank voor de tips.
Kees, bedankt voor de aanbevolen kit (gestuurd naar mijn PB).
Makkelijk te verwerken en snel droog.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
11
4
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu