Kimband onder sierpleister maar op afgefilmde wand?

Winnieandbuzz

  • #1
Onze nieuwbouwwoning wordt binnenkort opgeleverd en is gebouwd in tunnelgietbouw. De wanden zijn derhalve van gegoten beton.
Als afwerking worden de wanden afgefilmd met een 2-3 mm dikke stuclaag.

Wij willen korrelpleister van (korrelgrootte 1,0 mm) aanbrengen op deze muren.

Volgens onze koopbegeleider zul je dan kimband moeten aanbrengen onder de sierpleister om scheuren in de hoeken te voorkomen.
Volgens hem liggen de leidingen van de stopcontacten relatief dicht aan oppervlakte waardoor na een tijdje ook lichte scheurtjes zullen ontstaan. Om scheurvorming in de korrelpleister te voorkomen beveelt hij ook hier aan verticaal kimband aan te brengen om scheuren in het korrelpleister te voorkomen.

Mijn vragen:
1) als ik kimband OP de afgefilmde muur aanbreng moet ik dit dan "verplakken" door er simpelweg overheen te korrelpleisteren?

2) of moet ik het afgefilmde laagje wegkrabben tot op het kale beton, kimband aanbrengen en vervolgens weer affilmen? (volgens mijn krijg je dan nog meer risico op scheurtjes omdat je ander materiaal verwerkt dan de eerste affilmlaag)

3) Hebben jullie andere ideeën, suggesties, zaken waar ik rekening mee moet houden?

Ben erg bang veel werk te verzetten en dan na een paar maanden scheurtjes te krijgen..... :(
 

Tiho

  • #2
Tegen scheuren gebruikt men wapeningsband ipv kimband. Kimband is om een waterdichte hoek te creëren in vochtige ruimten.

Maar het zou mi niet nodig moeten zijn. Als je de muur alleen verft ga je dat toch ook niet doen?
 

Winnieandbuzz

  • #3
Ik zit met mijn hoofd al in de badkamer: ik bedoel uiteraard wapeningband en geen kimband. :oops:

Iemand een idee?
 

Tiho

  • #4
Zoals ik al zei, mi niet nodig. Korrelpleister cq spachtelputz is van zichzelf vrij taai is mijn ervaring. Ik zou zelfs zeggen dat het onzin is, maar om dat uit te sluiten zou ik persoonlijk contact opnemen met de bouwer.
 

Mark81

  • #5
Heeft op de inwendige hoeken geen zin want als de wanden zich gaan zetten houd het gaasje de wanden niet bij elkaar.

maar als je het wel doet is het het beste gewoon op de filmlaag met fix en finish en dan de korrelpleister.

maar ik vind 1,0mm wel erg fijn om de korrel mooi op de muur te krijgen moet de ondergrond er netjes zijn en dat is vaak niet het geval bij nieuwbouw
 

Winnieandbuzz

  • #6
Is wapeningsband ook niet nodig waar de gasbeton binnenmuurtjes tegen de betonwand aan kom te staan? Zie bij veel woningen daar toch wel scheurtjes ontstaan.

Is dit met wapeningsband te voorkomen? En zo ja, moet deze band dan op de afgefilmde muur of direct op de kale muur (dit liever niet omdat dan de afgefilmde laag verwijdert moet worden).
 

MvanV

  • #7
Nieuwbouwwoningen werken altijd nog na waardoor dingen als stucwerk vaak scheuren. Het beton droogt nog en krimpt wat, er zitten materiaalovergangen in, de ondergrond kan ongelijkmatig verzakken e.d.

De standaard is dat je eigenlijk pas na een jaar dat soort dingen mag aanbrengen, dat staat eigenlijk altijd in de kleine lettertjes.

Er zijn wel work-arounds die ze vaak toepassen, spack, glasweefselbehang of wapeningsband. Daarmee kan je inderdaad scheurtjes voorkomen.

Hele massas mensen negeren het echter gewoon, doen het toch bij een goedkopere eigen stucadoor en krijgen wat kleine scheurtjes waar ze de bouwer dan van beschuldigen.
Mijn ervaring is dat mensen enorm klagen tegen vrienden en buren, maar er eigenlijk al aan gewend zijn tegen de tijd dat ze er aan denken om echt te klagen of repareren.

Het zijn vaak ook geen enorme scheuren, gebouwen worden goed gebouwd. Beetje vul en wat verf en je het ziet het alleen als je er op let.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu