Keukengeiser; waakvlam gaat niet aan ( geen gas)

Klusleekje

  • #1
Hoi allemaal,

Heb me speciaal aangemeld voor dit probleem :) Ik ga verhuizen naar een appartement dat verwarmd wordt dmv een gaskachel, en warm water dmv een keukengeiser.

De vlam van de geiser is uit en ik krijg hem niet aan. Ter illustratie even de geiser (vaillant) getekend en zal daaronder uitleggen wat ik geprobeerd heb:



Eerst heb ik de verhuurder ( particulier) gebeld. Hij zegt dat de knop tussen de waterknoppen in de gasknop is. Nu kan ik deze niet indrukken, en ik kan draaien wat ik wil, maar er gebeurd niks. Hoor geen gas, hoor geen klik niks. Er lijken 3 standen op te zitten, links, midden en rechts. Op alledrie deze standen geprobeerd te vonken, maar tevergeefs.

De grote knop met het rondje en het druppeltje kan ik ook niet indrukken. Als ik deze helemaal naar links draai ( tot voorbij het druppeltje) dan klikt ie en geeft ie een vonk ( ontsteker denk ik dus)

De hoofdgaskraan is aan, want de gasknop voor eht fornuis ( fornuis is nog niet aangesloten) komt wel gas uit, en ook de gasknop in de kamer voor de gaskachel komt gas uit.

Ik heb ook achter de geiser gekeken, daar zitten twee leidingen met knoppen. De ene is van de waterleiding, heb ik uitgeprobeerd. De andere geen idee. Het lijkt een soort van hendeltje, die staat omhoog en kan je 90 graden naar links draaien. Op alletwee de standen geprobeerd aan te steken, maar tevergeefs. Geen idee waar deze voor is.

Ik denk dus dat er geen gastoevoer is. De verhuurder gebeld, maar die blijft volhouden dat het die knop tussen de waterknoppen moet zijn, waar ik geen drol van geloof.

De geiser is gecontroleerd in nov 2011 ( zit een sticker op). Zou de geiser kapot zijn? Moet ik een expert bellen of doe ik zelf gewoon iets doms waardoor het niet lukt?

Ik hoop dat jullie deze leek kunnen adviseren :)
 

Flat4ever

  • #2
Leiding aan de achterkant met die hendel is de gaskraan. De hendel moet in het verlengde van de leiding staan zodat de gasleiding open is.

Als ik het goed heb is de knop tussen de waterknoppen bedoeld om de temperatuur in te stellen.

Die grote knop waarbij de geiser vonkt is om hem aan te steken.

De gaskraan moet open staan en daarna de grote knop zover verdraaien dat je hoort dat er gas loopt. Vervolgens vonken en de geiser zou moeten branden. Nadat de vlam aangaat de knop in vonk stand houden zodat de waakvlam voldoende warmte heeft gegeven aan de beveiliging. Hierna kan je de knop los laten en zou de geiser moeten werken.
 

Klusleekje

  • #3
Oke, dan ben ik al een stap verder door te weten dat die leiding de gaskraan is :)

De knop vasthouden tot ik gas hoor heb ik nog niet gedaan. Dit ga ik eerst eens uitproberen!
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
...misschien een domme opmerking, maar de verhuurder hoort gewoon
een werkende installatie af te leveren.....dit riekt naar afwimpelen en
jouw met de kosten opzadelen.
jij hebt nu je best gedaan, dus laat hem het maar oplossen :idea:
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Nou Dexter, ben ik niet helemaal met je eens.

Stel een huurder moet zijn cv bijvullen....... dan bel je niet de verhuurder.

Als een geiser uit is, moet er wel een deugdelijke gebruiksaanwijzing voor handen zijn hoe deze weer aan te steken.

@ klusleekje,

draai de bovenste knop naar links( rustig draaien ) en bij klik zie je een vlammetje ( zo niet, dan nog een keer proberen ) de knop een tel of tien vast houden en dan loslaten. Dan brand de waakvlam, draai de knop vervolgens op het druppeltje ( lees waakvlam ) en draai de warme kraan open. voila!

Lukt dit nou allemaal niet, draai de knop dan voorbij de klik,hou hem zo vast pak een lucifer en steek de waakvlam aan. 10 tellen vasthouden tot het thermokoppel het gasblok vrijgeeft.

Calenta :cool:
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #6
.....dat geld alleen als je er al in zit, zeg maar het bijhouden van de door
jouw gebruikte apparatuur, maar als je erin komt en het werkt direct niet,
dan hoort de verhuurder er voor zorg te dragen dat het bij aanvang werkt :wink:

....maar het zou mij niets verbazen als de vorige huurder bij vertrek de
gaskraan achter de geiser heeft dit gezet, gebeurd wel vaker omdat ze
bang zijn om een onnodige gasrekening te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu