Keuken renoveren, boiler verplaatsen

Ronan

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben een aardige klusser, maar hoor heel graag tips voor mijn toekomst plannen. Er zitten klussen tussen die ik voor het eerst zelf ga doen.

Ik ga dus binnenkort verhuizen en wil daar de keuken gaan renoveren.
Dit is de huidige keuken:


Één van de dingen die ik hiervoor wil doen is het verplaatsen van de elektrische boiler. Ik vroeg mij af of het uit maakt waar je de warm water uitvoer aansluit op de warmwaterleiding? Er zit namelijk een berging naast de keuken, waar water leidingen lopen en de hoofdkraan zit, volgens mij loopt hier ook een leiding die naar een verwarming gaat ( ik weet het niet zeker, want ik heb de sleutel nog niet en maak mijn observatie nu vanaf een foto):

Zou het mogelijk zijn de boiler hier te plaatsen?

Daarnaast zou ik de waterleidingen die nu uit de muur komen op de plek waar de boiler nu hangt willen verleggen en wegwerken. Hiermee bedoel ik dat ik de leidingen een meter lager uit de muur zou willen laten komen (onder het aanrecht) en de overgebleven gaten wegwerken. Ik heb bedacht dat ik 2 rijen tegels onder en net boven deze leidingen eruit wil slopen om zo de huidige waterleidingen bloot te leggen en deze in te korten (ik neem aan dat de waterleiding van onder naar boven loopt?). Hierna de boel weer dicht maken en opnieuw betegelen. Is dit een goed idee volgens jullie?

Hier nog 2 foto's van al gerenoveerde keukens in dezelfde flat, je kan hierop zien dat ook hier de boilers zijn verplaatst. 1 keuken heeft de oude leidingen laten zitten, de ander heeft deze weggewerkt (wat ik ook graag zou willen).




Ik hoor heel graag wat jullie er van denken, heel erg bedankt!!
 

Geus

  • #2
Ik ben meer ervaringsdeskundige dan expert, maar wellicht heb je wat aan mijn opmerkingen:
Volgens mij moet je je warmwaterleidingsysteem (3x woordwaarde) even goed bekijken. Het kan zijn dat vanaf de warmwaterbron (boiler) een dikkere leiding loopt, die gaandeweg naar de verschillende gebruikers vertakt in leidingen met een kleinere diameter. Dan moet je de boiler aansluiten op het stuk dikkere leiding. Heeft de leiding overal dezelfde diameter dan kan je de boiler overal op het systeem aansluiten.

Qua comfort is de lengte van de leiding naar de gebruiker natuurlijk van belang. Persoonlijk heb ik liever een korte leiding naar de keuken, dan naar de douche: verschil tussen meerdere keren of één keer per dag wachten op warm water en daardoor minder waterverspilling.

Een boiler is een forse verbruiker van energie, zeker als het een exemplaar is op leeftijd. Hoe oud is 'ie? Hoe is je verwarming georganiseerd? Heb je ook een CV-ketel op leeftijd, dan kan je wellicht een nieuwe HR-combi overwegen. Is een investering, maar die ga je terugverdienen.

Kies je ervoor de boiler te behouden (of een nieuwe), dan is verplaatsing naar de berging zeker een goede optie. Koud water heb je daar al. Hoe je 'm gaat aansluiten op je warmwatersysteem hangt af van je bevindingen. Wellicht moet je wat betreft electra en afvoer voor overloop nog wat aanpassen.

De bestaande waterleidingen achter de tegels wegwerken moet te doen zijn, maar is wel wat werk. Dat is waarschijnlijk de reden dat ze in één van beide voorbeelden nog zichtbaar zijn. Hoe dat zo onzichtbaar mogelijk af te werken is, daar kunnen de tegeldeskundigen je vast nog wel tips voor geven.

Succes!
 

Hobbit13

  • #3
Ik zou geen stroken tegels weg halen, maar altijd alles opnieuw betegelen.

Een kraan uit de muur lijkt me helemaal niet verkeerd. Heb je mooi het aanrecht vrij, handig met schoonmaken. De kitrandjes achter de kraan worden altijd lelijk omdat die niet goed droog gemaakt worden.

Ik zou hier een afbeelding van een mooie wandkranen willen uploaden, maar de "afbeelding uploaden" geeft een foutmelding, en moderators gaan zeuren als ik een link naar een afbeelding geef....

Iig hoeft een wandkraan echt niet lelijk te zijn.


Wordt de boiler ook gebruikt voor douchen? Zo ja, dan zijn die leidingdiktes van belang, puur voor de keukenkraan is 12mm zat, en dunner zal echt niet gebruikt zijn. Voor een normale douche is 12mm ook voldoende, stortdouche heb je meer nodig.

Je zou ook kunnen kijken naar doorstroomverwarmers, die verbuiken iets meer tijdens het geven van warm water, maar staan niet de hele dag te stoken. Zo'n enorme boiler kost echt een boel per jaar.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ik vermoed dat de klus na 4 jaar wel al klaar is, Hobbit13 :lol:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu